Çernobil Kapanıyor

13.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Dünyanın en büyük atom faciasına sahne olan Çernobil nükleer santrali, kazadan 14 yıl sonra 15 Aralık Cuma günü düzenlenecek bir törenle sonsuzluğa şalter indirecek. Ancak beton kaplamanın altındaki 160 tonluk radyoaktif mağmanın volkan gibi patlamasından endişe ediliyor. Tarih 1 Mayıs 1986`ydı. Ukrayna`nın başkenti Kiev`de Sovyet bayrakları dalgalanıyor, marşlar söyleniyor, neşeli kalabalık İşçi Bayramı`nı kutluyordu. Kimse ne başkentin yanı başındaki Çernobil`de yaşanan nükleer felaketin, ne de Kiev`in üzerinden geçen ölüm bulutundan haberdardı. Binlerce kişinin ölümüne, çok sayıda çocuğun sakat doğmasına neden olan Çernobil santrali, faciadan 14 yıl sonra tarih olacak. Cuma günü yüzlerce yabancı konuğun huzurunda Ukrayna Devlet Başkanı Leonid Kuçma, ‘şalter indir’ emrini verecek. Belalı santralin elektrik üreten son, üçüncü reaktörünün şalteri bir daha açılmamak üzere kapatılacak. Santral kapanıyor, ancak sorunlar bitmiyor.


TEHLİKE SÜRÜYOR;

Nükleer santralin bulunduğu Çernobil nispeten tehlikesiz bir yer olacak. Ancak üçüncü reaktörün içinde bulunan nükleer yakıt nihai olarak 2008 yılında boşaltılabilecek. 1986 yılında havaya uçan ve kurşun tabut içinde bulunan dördüncü reaktörün durumu da vahim. Uzmanlara göre, kubbede sızıntı var ve sağlam bir kubbe yapılması gerekiyor.


REAKTÖR PATLAYABİLİR;

Uzmanlar, bütün çabalara rağmen, nemli bir ortamda doyma noktasına gelmiş beton kaplamanın altındaki eriyik yanıcı maddenin nükleer bir tepkimeye yol açabileceği ihtimalini gözardı etmiyorlar. Reaktörün içinde bulunan 160 tonluk radyoaktif mağma, beton kubbesini zorlayarak, tıpkı bir volkan gibi patlayıp atmosfere karışabilir. Çernobil`de böylesi bir felaket yaşanmasa bile bölgedeki radyoaktivite seviyesinin normale dönmesinin 30 ile 100 yıl sürebileceği belirtiliyor.


YENİ ÇERNOBİLLER YAŞANABİLİR;

Çernobil`in kapanmasıyla nükleer tehlike sona ermiş değil. Enerji sıkıntısı çeken Ukrayna`da Çernobil`in dışında dört atom santrali daha bulunuyor. Şimdi Ukrayna Yönetimi, enerji açığını kapatabilmek için bu santrallere yüklenebilir ve de yeni Çernobiller yaşanabilir.


TÜRKİYE RADYASYONLU ÇAYLARI İÇTİ;


Dünya tarihinin en feci nükleer kazası Türkiye`yi de yakından etkilemişti. Doğu Karadeniz`de sakat doğumlarda ve kanser vakalarında ciddi bir artış gözlenmişti. Kazadan sonra çay ve fındıkta radyasyon seviyesinin arttığı iddia edilirken, dönemin Sanayi ve Ticaret Bakanı Cahit Aral, ‘Bize birşey olmaz’ diyerek herkesin gözleri önünde çay içerek poz verdi. Tonlarca çay gömülerek imha edilirken, radyasyonlu çayın önemli bir bölümü de piyasaya sürüldü.


SAYILARLA NÜKLEER FACİA;

Tarih 26 Nisan 1986 - Şiddeti 500 Hiroşima`ya eş - Katil sızıntı Caesium 137 -
Can kaybı 15-30 bin kişi öldü - Sakatlar Binlerce sakat doğdu, kanser arttı
Etki süresi Radyoaktivite 30-100 yıl sürecek -


ÇERNOBİL İŞSİZLERİ NÜKLEER SİLAH YAPABİLİR;

Çernobil`in kapanmasıyla reaktörde çalışan 10 bin kişiden 6 bini işsiz kalacak. İyi eğitimli bu işçilerin, nükleer silah teknolojisi peşinde olan Kuzey Kore, İran gibi ülkelere gidebileceği söyleniyor. Çernobil`in kapanmasından sonra işsiz ve parasız kalacak binlerce kişinin yeni arayışlara gireceğini belirten gözlemciler, bazı işçilerin şimdiden Kanada ve ABD`de iş bulduklarını, ancak diğerlerinin K.Kore ya da İran gibi asi ülkelere de gidebileceğini belirtiyor. (HÜRRİYET)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.009 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.