‘Cep’ten ödeme Meclis`te

27.05.2013 - 10:34 | Son Güncelleme :

Artık cep telefonlarından bankacılık işlemleri yapılamayacak mı?

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf697e601c04688fbe01f6.jpg">Cep telefonlarından yapılan işlemlerin, bankacılık dışı ödeme olarak kabul edilmesini sağlayacak tasarı Meclis’e sunuldu.

GSM şirketleri bankacılık dışı “işlem yapma” yetkisi tanınmasını isterken, bankalar kendilerine rakip çıkacağı için itiraz ediyordu.

Cep telefonlarından yapılan fatura ödeme ve para transferi gibi işlemlerin, “bankacılık dışı ödeme işlemi” olarak kabul edilmesini sağlayacak tasarı Meclis’e sunuldu. Tasarıyla, cep telefonlarıyla gerçekleştirilen para hareketleri ve ödemeleri de, yasal güvenceye alınıyor. GSM şirketleri kendilerine bankacılık dışı “işlem yapma” yetkisinin tanınmasını isterken bankalar kendilerine rakip çıkacağı için buna itiraz ediyorlardı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ise bu tartışmada bankalardan yana tavır alarak, tasarıya itiraz etmişti. Ancak duruma el koyan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, BDDK’ya, “Bu olacak. Siz yapamazsanız, Merkez bankasına veririz o yapar” diyerek tasarıya sahip çıkmıştı.

TÜM GSM TARİFELERİNİ KARŞILAŞTIRMAK İÇİN TIKLAYIN...

Önceki akşam Meclis’e gönderilen tasarıyla cep telefonlarıyla gerçekleştirilen para hareketleri ve ödemeleri yasal güvence altına alırken, GSM şirketleri, bir başka ifadeyle mobil iletişim sektörü mevcut ödeme sistemlerine yasal olarak dahil edilmiş oluyor.

Düzenleme Merkez’den Tasarıya göre, elektronik ödeme sisteminin işleyişine ve sisteme katılıma ilişkin kural ve sözleşmeler Merkez Bankası’nca çıkarılan yönetmeliğe uygun olarak sistem işleticisi tarafından belirlenecek. Sistem işleticisi, düzenleme kapsamında Merkez Bankası’ndan izin alarak sistem işletebilecek.

Tasarıda ödeme hesabına para yatırılabilmesi, ödeme hesabından para çekilebilmesi ve bu hesapla ilgili diğer işlemlerin yapılabilmesi için ödeme hizmeti sağlayıcısı tarafından gerçekleştirilen tüm faaliyetler, ödeme hizmeti olarak düzenlenecek.

Elektrik, su ve telefon gibi düzenli fatura ödemelerine aracılık eden banka dışı bazı kuruluşların hizmetleri de ödeme hizmeti olarak kabul edilecek. Ödeme hizmetleri alanında faaliyette bulunmak isteyen ödeme kuruluşu, BDDK’dan izin alması kaydıyla faaliyette bulunabilecek. Ödeme kuruluşu kredi veremeyecek. PTT ise BDDK’dan izin almak zorunda olmayacak ve ödeme kuruluşu olmak için getirilen şartlardan muaf tutulacak.

BDDK üst kurul olacak TASARIYLA cep telefonlarından fatura ödeme başta olmak üzere, para transferlerine kadar her türlü ödeme işlemi de bankalarda olduğu gibi BDDK’nın sorumluluk alanına giriyor. Tasarı bu şirketlerin yetkilendirilmesi konusunda da BDDK’yı sorumlu tutuyor. Bu yetkiyi vermek ve gerekli süreçleri yönetmek konusunda Merkez Bankası’nın olumlu görüşüyle BDDK sorumlu olacak.

Öte yandan tasarı, mobil iletişim sektörünün de sorumluluğunu alacak olan BDDK’ya, kendi talebi üzerine 2 başkan yardımcısıyla birlikte 16 kişilik yeni bir birim kurabilme imkanı da getiriyor.

Böylece BDDK’nın mevcut yapısı büyütülürken yeni birimlere, konusunda uzman personel alımı da yapılacak.

Görevden kaçmıyoruz

BDDK Başkanı Mukim Öztekin, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun Tasarısı’na ilişkin, “Tasarı, MoneyGram, Western Union gibi hizmetlerin de Türkiye’de bağımsız olarak yapılabilmesini sağlıyor. BDDK lisans konusunda yetkili olacak. Bize güveniyorlar ve biz görevden kaçmıyoruz. Biz yaparız dedik, yeter ki bize yetki verin” dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.