Cep satışları 3G ile artacak
Yakında uygulamaya geçecek 3G ile cep telefonu piyasasının hareketlenmesi bekleniyor. Dünyada 100`ün üzerinde ülkede uygulanan ve yaklaşık 475 milyon kullanıcısı olan 3G teknolojisinin yakında Türkiye`de de uygulanmaya başlamasıyla cep telefonu piyasasının hareketlenmesi bekleniyor.
AA
Kriz nedeniyle durgunluk yaşayan cep telefonu piyasasının 3G ile birlikte kayıplarını telafi edeceği düşünülüyor.
Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Yönetim Kurulu Üyesi A. Caner Özgül, cep telefonlarının iletişimini 2G teknolojisine göre yaklaşık 60-70 kat daha yüksek hızda ve yüksek kalitede sağlayan bir GSM teknolojisi olarak tanımlanan 3G`nin faaliyete geçmesiyle cep telefonundan etkileşimli oyunlar, canlı radyo ve TV yayınlarına erişim, görüntülü konuşma, e-posta alıp gönderme gibi uygulamaların etkin bir şekilde kullanılacağını belirtti.
3G`nin bankacılık, e-devlet gibi uygulamalara önemli bir ivme kazandıracağını, sağlık hizmetleri, uzaktan eğitim, mobil-kütüphane, internet üzerinden bilimsel laboratuvarlara erişim, internet üzerinden dil eğitimi gibi uygulamalar ile eğitime önemli katkı sağlanacağını ifade eden Özgül, 3G şebekelerinde abonelerin bu hizmetleri alabilmesi için 3G sistemine uyumlu cep telefonu kullanmaları ve gerekli abonelik işlemlerini yerine getirmeleri gerekeceğini kaydetti.
Caner Özgül, bu uygulama ile kriz nedeniyle cep telefonu piyasasında devam eden durgunluğun bir derece de olsa hareket kazanacağını ve kayıpların telafi edileceğini düşündüklerini söyledi.
15 MİLYON CEP TELEFONU SATILDI
3G uygulaması ile operatörlerin sunacağı hizmetler karşısında tüketicilerin hızla 3G`yi destekleyen cihazlara yöneleceğini belirten Özgül şunları kaydetti:
“Türkiye`de 2008 yılında yaklaşık 15 milyon cep telefonu ithal edildi ve satıldı. 2009 yılında cihaz satışlarında krizin etkisi büyük oldu. Ortalamada yüzde 20-25 seviyesinde kayıp yaşadık. Krizden bu yana ilk kez bu ay satışlarda tekrar bir hareketlilik başladı. Kriz nedeniyle kaybedilen satışların yılın ikinci yarısında 3G`yi destekleyen cihaz satışları ile telafi edileceğini ve bu yılın gene geçen yılla aynı seviyede kapanacağını tahmin ediyoruz.”
2008 yılında satılan telefonların tahmini olarak yüzde 30-35`inin (500 bin adet) 3G uyumlu telefonlardan oluştuğuna işaret eden Özgül, Türkiye`de şu anda 3G uyumlu cep telefonu sayısının tahmini olarak 3 milyon adet civarında olduğunu söyledi.
Caner Özgül, bu teknoloji ile henüz tam olarak hizmet verilmediği için tüketicilerin 3G`den nasıl faydalanacaklarını tam olarak bilmediğini, ancak 3G`nin özelliklerini, faydalarını ve kendilerine sağlayacağı kolaylıkları anladıktan sonra 2010 yılında 6 milyon yeni 3G uyumlu cihaz satışı olmasını beklediklerini belirtti.
CEP TELEFONLARINDA BULUNMASI GEREKEN ÖZELLİKLER
Şu anda 3G ile uyumlu cep telefonların yaklaşık perakende satış fiyatlarının 250 liradan başladığını, marka ve özelliklerine göre bu rakamın yükseldiğini söyleyen Özgül, bu cihazlarda bulunması gereken özellikleri şöyle sıraladı:
“Genelde 3G uyumlu cep telefonu denildiği zaman tüketicinin aklına ilk görüntülü konuşma yapabilecek telefon gelmektedir. Fakat tüm 3G uyumlu telefonlarda bu özellik bulunmamaktadır. 3G ile karşılıklı görüntülü konuşma yapabilmek için her iki kullanıcıda da çift kameralı cep telefonu olması lazımdır. Bunun yanı sıra yüksek hızda veri indirme teknolojisi cep telefonunuzda bulunmalı. UMTS`de cep telefonunuzda bulunması gereken standartlardan biri olmalı. Öncelikle cep telefonunuzun ekran boyutu çok önemli; Cep telefonunuzda TV izleyeceğinizi düşünürseniz geniş ekrana sahip bir cep telefonu ilk tercihiniz olmalı. En az 240x320 çözünürlüğe sahip, parlak ekranlı bir cep telefonu, TV ve görüntülü konuşma için ideal olabilir. İkincil kamera yani VGA kameranızın çözünürlüğünün yanı sıra görüntülü sohbetlerde karşı tarafa daha akıcı bir görüntü verebilmek için kameranızın fps değeri de bir hayli önem taşıyor. VGA kameranızın 352x288 çözünürlükte 30 fps hızını desteklemesi, 3G cep telefonları için yeterli olacaktır. Dosya transferi için SD kart desteği ile artırılabilen depolama alanına sahip bir cep telefonu tercih edilmeli. Bataryanın da uzun saatler hatta günler yetiyor olması tercih aşamasında çok önemli. Çünkü yeni hizmetler cihazın enerji sarfiyatını önemli ölçüde artıracaktır.”
Özgül, Türkiye`de 1994 yılından 2008 yılı sonuna kadar cep telefonuna toplam ödenen paranın 22 milyar dolar seviyesinde olduğunu da sözlerine ekledi.