Cep harçlığı tatlı geldi

06.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Ağustos sonuna kadar tasfiyesi taahhüt edilen 21`i bütçe içi, dördü bütçe dışı 25 fona ilişkin yasal düzenleme, bakanlıkların harcama yetkisini elinden alacağı için bir türlü yapılamıyor.Uygulamaya konulan ekonomik programa hızlı başlayan, ancak yılın ikinci yarısından itibaren yasal düzenlemeleri geciktiren hükümet, şimdi de fonların tasfiyesinde sorun yaşıyor. Bakanlar, bütçenin dışında harcama yetkileri veren fonları bırakmak istemeyince, IMF`ye taahhüt edilen bir yapısal kriter daha zamanında yerine getirilemedi. Kamu harcamalarının disiplin altına alınması ve tek bütçe için stand-by düzenlemesi kapsamında, fonların bir bölümü bu yılın ilk çeyreğinde, bir bölümü ikinci çeyreğinde, bir bölümü 2000`in ilk yarısında, bir kısmı temmuza kadar tasfiye edilecekti. Hükümet, taahhütler çerçevesinde bütçe içi ve dışı 27 fonun tasfiyesi için yasal düzenlemeleri yapan hükümet, ağustos sonuna kadar kapatma sözü verdiği bütçe içi 20, bütçe dışı 3 fon için ise adım atamadı.Hazine tarafından yapılan çalışmada, tasfiye edilecek fonlar belirlendi. Hazine, bütçe içi 21, bütçe dışı ise dört fonun kapatılabileceğine ilişkin düzenlemeyi Bakanlar Kurulu`na gönderdi. Ancak, işlevleri kalmadığı, gelir kalemleri bulunmayan ilk 27 fona onay veren kabine, 25 fonun kapatılmasında aynı esnekliği gösteremedi. Tasfiyesi öngörülen fonlar, turizmden tarıma, sanayiden, enerjiye, Adalet bakanlığından İçişleri bakanlıklarına kadar, birçok bakana bütçe dışı kaynak olarak harcama yetkisi veren özellikler taşıyor. "Fonlar tatlı geldi" Sıkı bütçe nedeniyle, bütçe imkânlarını artırmayan bakanlar, kendilerine harcama yetkisi veren bu fonları bırakmak istemiyor. Kanun hükmünde kararname yetkisinin iptaliyle, artık fonların tasfiyesi KHK ile yapılamayacak. Fonların, çıkarılacak yasalarla tasfiyesi gerekiyor. Yapılacak yasal düzenlemede bakanların harcama yetkilerini devam ettirecek yöntem aranıyor. Yasal düzenlemenin, fonların devam eden işlevlerinin bütçe içinden kaynaklarla yapılmasına olanak verecek şekilde 2001 bütçesiyle gerçekleştirilebileceği belirtiliyor. Örneğin, Adalet Teşkilatını Güçlendirme Fonu`ndan personele ücret takviyesi de yapılıyor. Bunun bütçe yasasıyla devam ettirilmesi gerekiyor. Fon tasfiyelerinin yapılamayışı, hükümeti IMF karşısında da güç durumda bırakıyor. Ek niyet mektubunda taahhüt edilen bir yapısal kriter zamanında yerine getirilemeyecek. Dünya Bankası`nın mali sektör kredisi için önkoşullar arasında saydığı kamu bankalarının özerkleştirilmesine ilişkin düzenleme de çıkartılamamıştı.

"Kapatılacak Fonlar.""Bütçe içi"
BAŞBAKANLIK: Tütün Fonu: Geliri tütün ekiminin iyileştirilmesi, üreticinin desteklenmesi, tütün borsasının kurulması, Tekel`in modernizasyonu için kullanılıyor.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI: İl Özel İdareleri Fonu: Bu fonun geliri İl Özel İdareleri`ne aktarılıyor. Mahalli İdareler Fonu: Fonun kaynağı olan vergi gelirlerinin yüzde 9.25`i büyükşehir belediyelerine veriliyor.

EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ: Trafik Hizmetlerini Geliştirme Fonu: Trafik cezalarının ve Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu gelirlerinin bir bölümü bilgi işlem sistemlerinin kurulma-sına, araç alımına ve eğitime harcanıyor.

BAYINDIRLIK VE İSKåN BAKANLIĞI: Belediyeler Fonu: Yıllık yatırım programlarına giren haritaların, imar planlarının, alt ve üstyapı tesislerinin ve bunlara ait projelerin finansmanı öngörülüyor. Gelirin bir kısmı Boğaziçi İmar Müdürlüğü`ne aktarılıyor.Mahalli İdareler Fonu: İçişleri Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından kullanılıyor.

ORMAN BAKANLIĞI: Milli Parklar Fonu: Kaynaklar doğal zenginliklerin korunması
amacıyla kullanılıyor. Orman Köylülerini Kalkındırma Fonu: Kaynaklarını orman alanı dışına çıkartılan arazilerin devir ve tescil işlemlerinden elde edilen gelirlerin oluşturduğu fon, orman köylülerini desteklemede kullanılıyor.Ağaçlandırma Fonu: Kaynakları gerçek ve tüzelkişilerle, kamu kuruluşlarının orman tesislerini teşvik için tahsis ediliyor.

SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI: Ölçü ve Ayar Hizmetleri Fonu: Laboratuar kurulması ve geliştirilmesi ile yurtiçi ve yurtdışında personel eğitimi amacını taşıyor.

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI: Madencilik Fonu: Arama, teknolojik araştırma, üretim ve ihracata destek amacıyla işletmelere finansman kredisi.

KÜLTÜR BAKANLIĞI: Sinema ve Müzik Sanatını Destekleme Fonu: Sinema,video ve müzik eserlerinin ve çalışanlarının desteklenmesini hedefliyor.Korunması Gerekli Kültür Varlıkları Onarım ve Katkı Fonu: Özel hukuka tabi gerçek ve tüzelkişilerin mülkiyetindeki taşınmaz kültür varlıklarının onarımı için ayni, nakdi ve teknik yardımların yanı sıra kredi desteği sağlamayı öngörüyor.

ÇEVRE BAKANLIĞI: Çevre Kirliliğini Önleme Fonu: Çevre kirliliğinin önlenmesi ve çevrenin iyileştirilmesi için gerekli harcamaların bir bölümünün uzun vadeli kredilerle desteklenmesini öngörüyor.

KÖY HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (DEVLET BAKANI YILMAZ) Özel İskân Fonu: Yerleşim birimlerini iskâna elverişli hale getirmek ve göçmenlerin yerleşimi için yeni bölgeler oluşturmak amacıyla oluşturuldu.

TARIM BAKANLIĞI:Tarım Reformu Fonu:Tarımda her türlü kredi verilmesine ve harcamaya olanak sağlıyor. Tarımsal Kooperatiflerin Yatırım Faaliyetlerine Yapılacak Devlet Yardım Fonu: Kooperatiflerin işletme ve yatırım sermayesi ihtiyaçlarının karşılanması öngörülüyor.Çiftçi ve Kooperatiflerin Tanıtma ve Eğitim Fonu: Çiftçi örgütleri ve kooperatifler için kırtasiye giderlerinden eğitime ve temizlik malzemeleri alımına kadar geniş bir harcama yetkisi veriyor.Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yardım Fonu: Tabii afetlerden zarar gören çiftçilere kanunla belirlenen ilkeler çerçevesinde destek sağlanıyor.

ADALET BAKANLIĞI: Adalet Teşkilatını Güçlendirme Fonu: Adalet hizmetlerinin etkin bir şekilde sağlanması, gerekli bina ve tesislerin yapımı için kaynak sağlıyor.

TURİZM BAKANLIĞI: Turizm Geliştirme: Turizm yatırım ve işletmelerinin teşvikini öngörüyor.
"Bütçe dışı" Karayolları Trafik Garanti Fonu. Mera Fonu (Tarım) - Federasyonlar Fonu (Spor). (RADİKAL)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.