ÇEAŞ`a örtülü kazanç davası

18.04.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Çukurova Elektrik`in `faiz` kisvesi altında İmar Bankası ve İmar Bank Offshore Ltd`ye 4.8 trilyonluk örtülü kazanç aktardığını savunan SPK dava açtı

Çukurova Elektrik`in `faiz` kisvesi altında İmar Bankası ve İmar Bank Offshore Ltd`ye 4.8 trilyon liralık örtülü kazanç aktardığını savunan SPK dava açtı. ÇEAŞ`ın faz ödemelerinin keyfi olduğu kaydedildi.

Sermaye Piyasa Kurulu (SPK), Uzan`lara ait Çukurova Elektrik A.Ş.`yi (ÇEAŞ), yine Uzan`lara ait Türkiye İmar Bankası T.A.Ş. ve İmar Bank Offshore Ltd.`ye 4.8 trilyon lira örtülü kazanç aktarımı yapmakla suçladı. Hazırladığı denetleme raporu doğrultusunda Tesbit ve iptal istemiyle İstanbul Asliye Ticaret Mahkemesine başvuruda bulunan SPK, ÇEAŞ, İmar Bankası ve İmar Bank Offshore Ltd.`den davacı oldu.

ÇEAŞ`a ait belge ve dökümanlarına el konulmasının ardından hazırlanan raporda Çukurova Elektrik A.Ş.`ye ait 1998 - 1999 hesaplarına ilişkin incelemeler ayrıntısıyla anlatıldı. İmar Bankası`na ait pay sahipliği ile Çukurova Elektrik A.Ş.`nin pay sahipliğinin aynı kişiler tarafından paylaşıldığı anlatılan raporda, Grup şirketi olarak tanımlanan davacılara ilişkin kredi işlemlerine yönelik bilgi verildi.

508 milyon dolarlık kredi kullandı
SPK`nın yaptığı incelemelerde ÇEAŞ çeşitli tarihlerde ve miktarlarda olmak üzere her iki bankadan toplam 508 milyon 333 bin dolar kredi kullandı. 1999 yılında kullanılan kredilerin detaylarını da dava dilekçesine iliştiren SPK, ÇEAŞ`ın 356 milyon 583 bin dolar nakdi kredi, 116 milyon 550 bin dolar işletme kredisi ve 35 milyon 200 bin dolar yatırım kredisi aldığını belirtti.

Kurul yine söz konusun şirketin İmar Bank Offshore Ltd.`den genel kredi sözleşmesi yapılmadan ve yıllık yüzde 12 faiz oranı üzerinden de ayrı krediler kullandığını belirledi. İddiaya göre, ÇEAŞ 1999 Mart ayında İmar Bankası`dan 43 milyon 750 bin dolar tutarında kredi kullanarak 1998 yılında kullanılan aynı tutar kredinin kapatılmasında kullandı.

SPK 4.8 trilyonu geri istiyor
SPK raporunda, şirketlere uygulanan faiz oranının hazine bonosu baz alınarak hesaplandığını öne sürmesine rağmen, şirketlerle İMKB arasında yapılan hesaplamalarda büyük farklar ortaya çıktığı, Uzan`lar tarafından yapılan faiz hesabının kaynağının tesbit edilmediği ifade edildi. Uzan`lar tarafından yapılan hesaplamalar ile 1999`da Çukurova Elektrik A.Ş.`nin iki bankaya toplam 6 trilyon 350 milyar lira faiz ödemesi yaptığı, bu faiz, hesabının keyfi olduğu belirtildi. Bu aktarımın Uzan Grubu bankalarına kaynak oluşturmak için yapıldığı öne sürülen SPK raporunda, ÇEAŞ`ın 1999 yılında 6 trilyon 350 milyar lira faiz ödemesi gösterildi. Ancak gösterilen yazılı faiz oranına göre yasal faiz miktarı 1 trilyon 464 milyar lira civarında. Aradaki farkın örtülü küzünç aktarımı olduğunu savunan SPK, kalan 4 trilyon 886 milyar liranın iade edilmesi için Uzan`lara bir ay süre verdi. Uzan`lara yapılan uyarının 9 Ekim 2000`de yapıldığı, bu sürenin dolduğu belirtilen raporda, Uzanların bu işlem için `örtülü kazanç aktarımı` tanımını kullandığı öne sürüldü. Uyarı süresinin bitmesine rağmen sözkonusu şirketlerin uyarıları dikkate almadığını belirten SPK, dava açma zaruretinde kaldıklarını iddia etti.

Kıbrıs`ta dolaylı ortaklı
İmar Bank Offshore Ltd.`ye ilişkin bilgilerin ayrıntılarıyla aktarıldığı rapora göre, İmar Bank Offshore Ltd.`nin çoğunluk hissesini yüzde 86 oranında elinde bulunduran PAKRA Finance and Trade Corp. adlı şirket Liechtenstein devletinin Vaduz şehrinde bulunuyor. Şirket hakkında T.C. Bern Büyükelçiliği`nin Vaduz Ticaret Sicilinden aldığı belgede şirketin ortaklık yapısının gösterilmediği, ancak bu şirketi temsil ve ilzama yetkili kişilerin Murat Hakan Uzan ve Bahattin Uzan olduğuna dair bilgi alındığı öne sürüldü.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.005 TL        
EURO
1.011 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.