Buyrun Yerli Silikon Tepesi`ne
Türk özel sektörü, Gebze Silikon Tepesi`ne bekleniyor. Stratejik dönüşümlere imza atmaya hazırlanan TÜBİTAK, Gebze`de kurmayı planladığı Silikon Vadisini özel sektöre açıyor. Kısaca, TEKSEB adı verilen Teknoloji Serbest Bölgesinin hem projelendirme, hem de hizmet demetini ise TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkesi (MAM) üstleniyor.
Bizim Silikon Tepesi`ne ilk başvuru ise, uluslararası firmalardan General Electiric tarafından yapıldı. General Electric`le yapılan anlaşmaya göre firma, bölgede uçak motorlarıyla ilgili Ar - Ge bölümü kuracak. Yerli firmalardan ise Arçelik ve Yapı Merkezi ile yapılan görüşmeler sonunda sözleşme imzalandı. Şu anda görüşmeleri süren iki firma daha bulunuyor. Bu firmaların Ford Otosan ile Aksa olduğu açıklandı.TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Başkanı Prof. Dr. Naci Görür`le yaptığımız inceleme gezisinde, 360 bin metrekare alan üzerine kurulması planlanan bölgede tüm altyapı ve teknolojik hizmetler hazır olacak.
Aslında geç bile kaldık diyen Prof. Dr. Naci Görür, 30 yıllığına özel sektöre kiralanması düşünülen TEKSEB`le ilgili tüm ayrıntıları anlattı. Ar - Gesever ve çevre ile dost olan sanayicileri bekliyoruz çağrısı yaptı. Prof. Görür, büyüklere bu mesajı iletirken, küçük ve orta boy işletmelere de Sizleri de düşünüyoruz. İçimize alıp, sizi büyütelim, kuluçka devresini rahat atlatın, ileride birer sanayi kuruluşu haline gelin dedi. Bölgeye ilk etapta 7.5 - 10 milyon dolar arası kaynak sağlanımı planlanıyor.
ÖZEL SEKTÖRE NELER SUNULACAK?
TÜBİTAK - MAM, Türkiye`nin uluslararası rekabette Ar - Ge notunu yükseltmesi için üstlendiği misyonu yerine getirmeye çok kararlı. TEKSEB`in ArGe`nin can damarı olmasını istiyoruz. Kurtköy Havaalanı`nın yapımı planlanırken, hükümet havaalanına yakınlığını da gözönüne alarak bu bölgenin teknolojik anlamda bir cazibe merkezi olacağını da hesaba kattı. Yüksek teknoloji üretini hedefliyoruz. Sivil ve askeri Ar - Ge için bizim donanımlarımız hazır. TÜBİTAK - MAM, 5 milyon metrekarelik alanı, 7 araştırma enstitüsü ve uzmanlarıyla özel sektöre ve sivil savunmaya açılıyor.
BU AÇILMA, HANGİ ANAVTAJLARI SAĞLAYACAK?
Başta, serbest bölgelerin tüm olanaklarını. Sınai ve ticari faaliyetler için bilinen geniş muafiyet ve teşvikler var. Örneğin, burada yapılacak faaliyetler, gelir ve kurumlar vergisinden muaftır. Yapılacak ithalatlarda yalnızca bölgede yaratılan katma değer üzerinden KDV alınır. Başka ülkelere buradan yapılacak ticaret sırasında dış ticaret rejimi uygulanmaz. İşçi üvretlerinden SSK primi dışında herhangi bir kesinti yapılmaz. Başlangıçtan 10 yıl süreyle grev ve lokavt da yoktur. Her türlü ödemeler dövizle yapılır. En geniş teşvikler verilir ve yerli - yabancı firma ayrımı yapılmaz. Gümrük vergisi dışında vergi yoktur. Bürokrasi de giremez buraya. Tüm bunların dışında, bölgeye gelecek firmalara ileri teknoloji olanağı, teknoloji gelişimi ve transferinin sağlanması, Ar - Ge`ye uygun ortam sağlanıyor.
HANGİ KOŞULLARDA KİRALACAK PARSELLER?
30 yıllık kiralama sistemi düşünüldü. İsteyen firmalar, gelip açık arazi kiralayarak kendileri binalarını kurabilirler. Bunun koşulu, yıllık olarak metrekaresi 5 dolardan olacak. Ayrıca, bir kereye mahsus olmak üzere, metrekare hesabıyla 130 dolarlık `altyapı katılım bedeli` alınacak. Diyelim ki, bazı firmalar, `bina sizden olsun` isteğiyle geldi. O zaman, inşaatı da biz üstleniyoruz ama bu kez kiralama ücretimizi de `kapalı alan` olarak belirlediğimiz fiyattan alıyoruz. Aslında, sunulan hizmetler düşünülecek olursa, yine çok hesaplı bir fiyat veriyoruz. Aylık olarak kapalı alanın metrekaresini yine 30 yıllığına 13 dolardan fiyatlandırıyoruz.
HİZMETLER AÇISINDAN BAKARSAK, FİRMALARIN KAZANÇLARI NELER OLACAK?
Başta elektrik ve su, her an kesintisiz sağlanacak. Güvenlik açısından yüzde yüz garanti sağlıyoruz. Data hattı, SMATV sistemi, yangın alarmı sistemi, yeterli otopark, içme suyu ve pissu, sulama şebekeleri, yaya yolları sistemi ve meydanları da sayabiliriz. Bunların dışında, işletme ve büro hizmetleri, teknik altyapı ve donanımlarımız da firmaların hizmetinde olacak.
KAMPÜS İÇİNDEKİ ARAŞTIRMA ENSTİTÜLERİ, FİRMALARLA NAIL ÇALIŞACAK?
Tabii ki. Bu enstitüleri, evrensel boyutlara taşımak istiyoruz. Bilişim teknolojileri, enerji sistemleri ve çevre, gen mühendisliği ve biyoteknoloji, gıda bilimi ve teknolojisi, malzeme ve kimya teknolojileri, tekstil, uzay ve yer bilimleri araştırma enstitüleri, firmalara yönelik çalışacak. Ayrıca, yine kampüs içindeki TÜBİTAK - Ulusal Meteoroji Enstitüsü ile Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Ensitüsü bünyesinde çalışan 900 bilim adamı ile işbirliği olanaklarımız da var. Ortak projeler yürütme, ileri teknoloji laboratuvarları ve ekipmanlarını kullanabilme, çeşitli endüstriyel hizmetler ve kütüphane servislerine kadar akla gelebilecek her şeyi, özel sektöre açıyoruz.
HANGİ FİRMALARDAN TALEP GELDİ?
Uluslararası firmalardan General Electric, ilk müşterimiz oldu. Firma ile kesin anlaşmayı imzaladık. Burada, uçak motorlarıyla ilgili Ar - Ge bölümü kuracak. Yerli firmalardan ise Arçelik ile Yapı Merkezi öncü oldu. İkisiyle de sözleşme imzalandı. Ford Otosan ve Aksa firmalarıyla da halen görüşmelerimiz sürüyor. Sanıyorum, yakında sözleşme imzalayacağız. Bunların yanında, daha birçok firma sırada olacak. Ancak, adlarının açıklanmasını istemeyebilirler. Bu nedenle, anlaşma sağlanırsa onları da kamuoyuna duyuracağız. (FİNANSAL FORUM)