Buğdayda Ortak Standart İsteği
Ortak bir buğday standardının bulunmadığını ifade eden TOBB Başkanı Fuat Miras, sivil toplum kuruluşlarıyla bir buğday standardı hazırlayarak TSE`ye gönderdiklerini açıkladı.
Türkiye`de ortak bir buğday standardının bulunmadığına dikkat çeken TOBB Başkanı Fuat Miras, sivil toplum kuruluşlarıyla yeni bir buğday standardı hazırlayarak TSE`ye gönderdiklerini bildirdi. Piyasının kararlı ve devamlı bir yapıya kavuşması için Ürün Borsaları`nın mutlaka gelişmesi gerektiğini de vurgulayan Miras, Ürün Borsaları`nın geliştirilmesi projesi kapsamında Dünya Bankası`ndan 4 milyon dolar tutarında kredi sağlandığını söyledi. Türkiye Odalar ve Borsala Birliği (TOBB) tarafından Edirne`de düzenlenen `Trakya Bölgesi`nde tahıl yetiştiriciliğinde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri` konulu panel gerçekleştirildi. Panelde konuşan TOBB Başkanı Fuat Miras, Ürün Borsaları`nın buğday ve diğer hububatının alım - satımında paylarının çok düşük olduğunu ifade etti. Piyasının kararlı ve devamlı bir yapıya kavuşması için Ürün Borsaları`nın mutlaka gelişmesi gerektiğini vurgulayan Miras, bu bağlamda Ürün Borsaları`nın geliştirilmesi projesi kapsamında Dünya Bankası`ndan 4 milyon dolar tutarında kredi sağlandığını söyledi. Miras, 2001 yılında tamamlanacak olan bu proje ile hububat ve pamukla ilgili Adana, Edirne, İzmir, Konya, Polatlı, Şanlıurfa ve Eskişehir Ticaret Borsaları`nın modern Ürün Borsaları haline geleceğini kaydetti.
BAĞDAY STANDARDI TSE`DE;
Türkiye`de buğdayla ilgili tüm kuruluşların benimsemiş olduğu ortak bir buğday standardının bulunmadığını belirten Fuat Miras, sivil toplum kuruluşlarının biraraya gelerek yeni bir buğday standardı hazırlayarak TSE`ye gönderdiklerini kaydetti. Miras şunları söyledi: Standart ve kalitenin ön plana çıkması ürünlerin tamamen serbest piyasada işlem görmesiyle mümkündür. Ancak, serbest piyasa mekanizmasının oluşturulabilmesi için öncelike standart alışverişe dayalı Ürün Borsası`nın oluşturulması gerekiyor. Bu çerçevede Toprak Mahsulleri Ofisi`nin (TMO) makbuz senedi esasına dayalı umumi mağazacılık faaliyetinin devreye girmesi gerekiyor. Mevut 2699 sayılı Umumi Mağazalar Kanunu içerisinde modern bir makbuz senetleri uygulamasını barındıran bir umumi mağazacılık sisteminin gereksinim duyduğu yasal dayanağı sağlamaktan uzaktır.
TİGEM ÇİFTLİKLERİ ÜRETİME KAZANDIRILACAK;
Tarım İşletmeleri ve Genel Müdürlüğü`ne (TİGEM) bağlı devlet üretme çiftliklerini özel sektöre açacaklarını belirten Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusfu Gökalp,
Bu çiftliklerin en az yüzde 51`i özel sektöre açılacak ancak, tek şartımız, üretim çiftliklerinin arsa olarak değil, üretime kazandırılması dedi. Türkiye Odalar ve Borsala Birliği (TOBB) tarafından Edirne`de düzenlenen `Trakya Bölgesinde Tahıl Yetiştiriciliğinde Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri` konulu panelde konuşan Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, tarım hakkında kamuoyunun bilgisiz olduğunu belirterek, herkesimin bu konuda bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi. Hükümet olarak `Tarım Reform Kanunu`nun biran önce çıkarılması gerektiğini açıklayarak, Kanun tasarısı Bakanlar Kurulu`nun imzasına sunuldu. Bu yasa çıkarsa önümüzü görecek ve her attığımız adım daha sağlıklı olacak tüm problemlerimizi çözeceğiz dedi. Tarım konusunda yetkinin sadece Tarım ve Köyişleri Bakanlığı`nda olmadığını belirten Gökalp, tarım konusunda 10`dan fazla kuruluşun yetkiye sahip olduğunu bunun da sıkıntı yarattığını söyledi. Türkiye`de tarımın 1980 yılından itibaren unutulmaya başlandığını belirten Gökalp, tarımı ihmal eden ülkelerin kalkınma şansının olmadığını söyledi. (FİNANSAL FORUM)