Bu yüzyılda miras,alın terini geçecek mi?
Yeni bir kitap bu yüzyılda mirastan gelen servetin, emeğin önüne geçeceğini iddia ederek ünlü ekonomistler arasında tartışma yarattı
Yeni çıkan bir ekonomi kitabı bu yüzyılda mirastan gelen servetin, emeğin önüne geçeceğini iddia ederek ünlü ekonomistler arasında tartışma yarattı.Fercan Yalınkılıç
bigpara.hurriyet.com.tr
<ımg hspace="10" vspace="5" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5e76601c04688fbdba3d.jpg" align="right">Fransız ekonomist Thomas Piketty’e göre bu uzak bir ihtimal değil.
Son kitabı “21. Yüzyılda Kapital (Capital in 21st Century) ”de Piketty gelir adaletsizliğini ve zenginliği incelerken dünyanın tekrar ‘miras kapitalizmi’ne doğru gittiği konusunda uyarıyor.
Nobelli ekonomist Paul Krugman’ın on yılın en iyi ekonomi kitabı olmaya aday gösterdiği kitapta, sermayenin giderek sınırlı sayıda zenginin elinde toplandığına dikkat çekiliyor. Bunun bir sonucu olarak da mirasla el değiştiren sermaye, ekonomide girişimcilik ve çalışmayla elde edilen kadar baskın hale gelebileceği belirtiliyor.
Paris Ekonomi Okulu profesörü olan Thomas Piketty’nin 700 sayfalık kitabında verilen örneklerden biri de ABD’nin en zengin 10 kişisinden 6’sının servetini miras yoluyla elde ettiği. “Oligarşiye sürüklenen bu yapı, iyimser olmamız için fazla bir sebep sağlamıyor,” diyen Fransız profesör, gelir adaletsizliğinin serbest piyasa yapısının kaçınılmaz bir sonucu olduğunu verilerle ispata uğraşıyor. Devletin ekonomiye müdahalesinin de şart olduğunu savunuyor.
Harvard Üniversitesi profesörü Richard Freeman kitabın yazarına “100% katıldığını” söylerken istihdam adaletsizliğinin bir nedenin de çok kazananların hisse opsiyonları ve kapital sahipliği şeklinde ödüllendirilmesi olduğunun altını çizdi.
Özellikle işlediği veriler ve ekonomik güçlere yaptığı vurguyla takdir toplayan kitabın savları ise tüm ekonomistlerce kabul görmüyor. New York Times’a verdiği cevapta MIT ekonomi profesörü Daron Acemoğlu, teknolojik gelişmelerin ve hızlı küreselleşme gibi olguların dikkate alınmadığını ve gelecek birkaç on yılda gelir adaletsizliğinin tersine dönebilme ihtimali olduğunu söyledi.
fyalinkilic@hurriyet.com.tr
@FercanYımg>