Bu yüzyılda miras,alın terini geçecek mi?

17.04.2014 - 11:27 | Son Güncelleme :

Yeni bir kitap bu yüzyılda mirastan gelen servetin, emeğin önüne geçeceğini iddia ederek ünlü ekonomistler arasında tartışma yarattı

Yeni çıkan bir ekonomi kitabı bu yüzyılda mirastan gelen servetin, emeğin önüne geçeceğini iddia ederek ünlü ekonomistler arasında tartışma yarattı.

Fercan Yalınkılıç
bigpara.hurriyet.com.tr


<ımg hspace="10" vspace="5" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5e76601c04688fbdba3d.jpg" align="right">Fransız ekonomist Thomas Piketty’e göre bu uzak bir ihtimal değil.

Son kitabı “21. Yüzyılda Kapital (Capital in 21st Century) ”de Piketty gelir adaletsizliğini ve zenginliği incelerken dünyanın tekrar ‘miras kapitalizmi’ne doğru gittiği konusunda uyarıyor.

Nobelli ekonomist Paul Krugman’ın on yılın en iyi ekonomi kitabı olmaya aday gösterdiği kitapta, sermayenin giderek sınırlı sayıda zenginin elinde toplandığına dikkat çekiliyor. Bunun bir sonucu olarak da mirasla el değiştiren sermaye, ekonomide girişimcilik ve çalışmayla elde edilen kadar baskın hale gelebileceği belirtiliyor.

Paris Ekonomi Okulu profesörü olan Thomas Piketty’nin 700 sayfalık kitabında verilen örneklerden biri de ABD’nin en zengin 10 kişisinden 6’sının servetini miras yoluyla elde ettiği. “Oligarşiye sürüklenen bu yapı, iyimser olmamız için fazla bir sebep sağlamıyor,” diyen Fransız profesör, gelir adaletsizliğinin serbest piyasa yapısının kaçınılmaz bir sonucu olduğunu verilerle ispata uğraşıyor. Devletin ekonomiye müdahalesinin de şart olduğunu savunuyor.

Harvard Üniversitesi profesörü Richard Freeman kitabın yazarına “100% katıldığını” söylerken istihdam adaletsizliğinin bir nedenin de çok kazananların hisse opsiyonları ve kapital sahipliği şeklinde ödüllendirilmesi olduğunun altını çizdi.

Özellikle işlediği veriler ve ekonomik güçlere yaptığı vurguyla takdir toplayan kitabın savları ise tüm ekonomistlerce kabul görmüyor. New York Times’a verdiği cevapta MIT ekonomi profesörü Daron Acemoğlu, teknolojik gelişmelerin ve hızlı küreselleşme gibi olguların dikkate alınmadığını ve gelecek birkaç on yılda gelir adaletsizliğinin tersine dönebilme ihtimali olduğunu söyledi.

fyalinkilic@hurriyet.com.tr
@FercanY
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.