Bu Nikâhta Keramet Var

24.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Geçen yıl Mart ayında Nissan ile evlenen Renault`nun hisseleri, birleşmeden sonra yüzde 50 değer kazandı.


Dünya otomotiv sektörünü kasıp kavuran şirket evlikleri ve işbirlikleri, dünyanın en büyük otomobil üreticisini belirleyecek. 1 numara olmak için çalışan General Motors, DaimlerChrysler ve Ford, birçok şirketi ya ele geçirdi ya da işbirliği yoluna gitti. 2-3 yıldır devam eden bu birleşmeler dünya otomotiv sektöründe dünyada 5 büyük otomobil üreticisi kalacak tezini destekledi. Ancak normal evliliklerde yaşanan sorunlar, otomotiv evliliklerinde de görülmeye başlandı. Bunun en büyük örneği Daimler ile Chrysler`ın 2 yıl önce birleşmesinden sonra yaşandı. Şirketin hisseleri 1998 yılından bu yana yüzde 50 oranında düştü. Dünya otomotiv sektöründe ki birleşmelerin hepsinin kimyası bozuk değil. Bunun en iyi örneği de Fransız Renault ile Japon Nissan arasındaki evlilik. Renault`nun Japonya`nın ikinci büyük otomobil şirketi Nissan`ın yüzde 36.8`lik hissesini almasından 1.5 yıl sonra, bu evliliğin meyveleri ortaya çıktı. Renault`nun hisse senetleri tam yüzde 50 değer kazandı.


ORTAK PLATFORM;

206 Fransız Frank`ından 10 bin Frank`lık hisse alan bir yatırımcı, şu an 16 bin 400 Frank`a sahip durumda. Deutche Bank analistleri iki şirketin ürün gamlarının birbirine benzemesinin, evliliğin başarılı kıldığı belirtiyor. İki şirket arasındaki ilk ortak platform Renault Clio ve Nissan Micra modellerinde uygulanacak. 2001`den itibaren bu iki modelden yılda bir milyon 200 bin araç üretilecek. Ayrıca Nissan Motor ve Nissan Diesel 2003 yılı itibariyle Renault`ya motor üretecek.


NİSSAN`DAN REKOR KAR YILI;

Hİsselerİ yüzde 50 oranında değer kazanan Renault`nun dışında Nissan Motor, global konsolide bütçede de son 10 yılın en karlı dönemini yaşıyor. Nisan-Eylül 2000 döneminin açıklanan bilançosuna göre Nissan, 1.21 milyar dolar kâr elde etti. Bu rakam, 1999`un Ekim ayında açıklanan Nissan İyileştirme Planı çerçevesinde 2002 yılı için hedeflenen yüzde 4.5 operasyon kârının da şimdiden gerçekleştirilmesi anlamına geliyor. Beklenenin üzerinde bir başarı olarak nitelendirilen bu sonuçlar için Nissan Başkanı ve İyileştirme Planının mimarı Carlos Ghosn, Bu sonuçlar Nissan`ın geleceği için bir işarettir diye belirtti.


BAŞARI İÇİN SİNERJİ ŞART;
KARAYA OTURANLAR;

BMW-Rover: Alman otomotiv devi BMW`yi büyük zarara uğrattı. 6 yıl içinde şirketin 4 milyar dolardan fazla zarar etmesine yolaçan Rover, en sonunda sembolik olarak 1 pounda satıldı.


HALA ÜMİTLİ OLANLAR;

General Motors-Saab: Dünyanın en büyük otomobil üreticisi İsveçli Saab`ı 10 yıl önce satın aldı ancak bir türlü istediği başarıyı yakalayamadı. Opel Vectra`nın platformunda Saab`dan 1990`da 89 bin adet üretilirken, 1999`da bu rakam 130 bine çıktı.

BAŞARIYI YAKALAYANLAR;

Volkswagen-Seat: 1986`da Volkswagen Grubu tarafından satın alınan İspanyol Seat, yılda 300 bin adet otomobil üretirken, bu sayı 2000 yılında 500 bine çıktı.
(SABAH)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.