Bu atıklar altın değerinde!

04.02.2013 - 16:37 | Son Güncelleme :

Atıkların katma değeri yıllık 1 milyar lirayı aştı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, geçen yıl 497 ton atık pil topladı. Toplanan atık pillerin yüzde 34`lük kısmı okullarda toplandı, yüzde 36 ile en çok atık pili toplayan il İstanbul oldu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`ndan yapılan açıklamaya göre, Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) 2004 yılından beri atık pil toplama çalışmalarını, Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği çerçevesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda yürütüyor.

İŞ BİRLİĞİYLE ATIK PİLLER TOPLANIYOR

Atık pillerin evlerden ayrı toplanması konusunda tüm il ve ilçe belediyeleri, camilerde atık pil toplama çalışmaları için Diyanet İşleri Başkanlığı, cezaevleri için Adalet Bakanlığı, orduevleri ve askeri birlik kantinleri için Genelkurmay Başkanlığı ile işbirliği yapılıyor.

Polis evleri için Emniyet Genel Müdürlüğü, hastaneler için Sağlık Bakanlığı, oteller için Kültür Turizm Bakanlığı ve otelciler federasyonları, izci kampları için Gençlik ve Spor Bakanlığı, tren istasyonları, havaalanları, limanlar ve postaneler için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, okullar için Milli Eğitim Bakanlığı ile koordineli çalışılıyor.

2004`TEN BU YANA 762 TON ATIK PİL

Açıklamaya göre, 2004 yılından bu yana yürütülen atık pil toplama çalışmalarında en başarılı sonuçların kampanyalardan alındığı görüldü. 2004 yılından 2012 yılına kadar bin 762 ton, 2012 yılında ise 497 ton atık pil toplandı.

EN FAZLA KATKI SAĞLAYAN İL Geçen yıl toplanan atık pilin yüzde 34`ü, okul kampanyalarında, yüzde 14`ü belediyeler tarafından ve yüzde 22`si ise pil ithalatçısı firmalar tarafından toplandı.

İllere göre geçen yıl toplanan pil oranlarına bakıldığında, İstanbul yüzde 36`lık kısmı toplayarak en fazla katkı yapan il oldu. İstanbul`u, İzmir, Ankara, Kocaeli, Bursa ve Sakarya izledi.

GEÇEN YILLARA ORANLA HIZLANDILDI

Açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar`ın açıklamasına da yer verildi.

Türkiye`nin, atıkların dönüşümünde, birçok Avrupa ülkesinden ileri seviyede olduğunu belirten Bayraktar, atıkların geri dönüşmesi için bakanlığının yoğun bir çalışma içinde olduğunu, bu kapsamda atık pil faaliyetlerinin toplama işleminin geçen yıllara oranla hızlandığını anlattı.

ATIKLAR ALTIN DEĞERİNDE

Çalışmaların, protokol yapılan 497 belediye ve 77 kamu kurum ve kuruluşu ile yürütüldüğünü kaydeden Bayraktar, şöyle devam etti:

`Altın gibi değerli atıkların geri kazanım faaliyetleri sonucu sağlanan katma değer yıllık 1 milyar lirayı aştı. Atıktan geri dönen kazanç altın gibi değerli, gerek geri kazanım malzemeleri gerekse enerji elde edilerek ekonomik kazanç sağlıyoruz. Atığı toplamak ve değerlendirmek üzere her türlü çabayı yılmadan usanmadan sergiliyoruz.

Atık toplama noktalarını ülkenin her yanında yaygınlaştırıyoruz. Bugün PTT noktalarından alışveriş merkezlerine, camilerden devlet dairelerine oradan parklara kadar birçok toplama noktası oluşturduk. Bunu daha da arttıracağız. 2013`te vatandaşımızın karşısına daha modern ve daha yeni projelerle çıkıp, atıkları azami ölçüde değerlendirmek için adımlar atacağız.`


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.