Brezilya`yı satan adam

24.01.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Fator Projectos şirketinin yöneticisi Venilton Tadini, ‘‘Brezilya`yı satan adam’’ olarak tanınıyor. Ona bu ünvanı kazandıran şey, Brezilya`da toplam 100 milyar dolarlık özelleştirmeye aracılık etmesi.

ÖZELLEŞTİRME harekatını 1990`lı yılların başlarında devreye sokan Brezilya hükümetinin özelleştirmeden elde ettiği toplam gelir 100 milyar dolara ulaştı. Brezilya`nın bunu Venilton Tadini adlı bir aracıya borçlu olduğu belirtildi.

Tadini`nin, ekonominin merkezi Sao Paulo kentinin yüksekçe bir yerine tünemiş küçücük ve gösterişsiz bürosu hiç de bu kişinin ‘‘Brezilya`yı satan adam’’ olduğu izlenimini vermiyor. Ancak büroda hatıra olarak saklanan müzayede çekiçleri, milyar dolarlık sözleşmeler imzalamış kalemler seti ve Venilton Tadini`nin ‘‘satış tezgahı’’ bulunuyor.

Tadini, ‘‘Her kim 5 yılda 20 milyar real tutarında devlet malını satabiliyorsa iyi bir satıcıdır’’ diyor. Bu da 10 milyar dolar ediyor.

Fator Projectos şirketinin direktörü 44 yaşındaki Tadini, bankalardan elektrik hizmetlerine kadar her şeyin üzerine birer fiyat etiketi yapıştırmış.


Telefon ucuzladı:

‘‘Brezilyalılar eskiden büyük ülke kavramını güçlü ülke kavramıyla karıştırırdı’’ diyor.

Askeri diktatörlük ülke ekonomisinin yüzde 30-40 kadarını devlet elinde toplamıştı. Telekomünikasyonu Telebras işletiyor, elektriği Eletrobras dağıtıyor, petrolü ise Petrobras pompalıyordu. Devletin kontrolü ekonomik büyüme getiriyordu ama tüketici için kötü hizmet anlamına gelen bir rekabet eksikliğinin fark edilmesini engelliyordu. Daha bundan üç yıl önce Sao Paulo`da bir eve telefon hattı çekmek 4 bin real (2 bin dolar) tutuyordu. Telebras sadece bir kez yılda 1 milyon hat çekmeyi başarabildi.

Ancak bugün Telebras`ın özelleştirilmesiyle, telefon hat ücreti 80 real`e (40 dolar) düştü ve yılda değil ayda 1 milyon 400 bin telefon bağlanıyor. On yıl kadar önce Devlet Başkanı Fernando Collor de Mello zamanında başlatılan özelleştirme programıyla ilk olarak çelik, petrokimya ve diğer ağır sanayii satıldı. Tadini o sıralarda özelleştirme planının mimarlarından biri olarak devlet hizmetinde çalışıyordu. Collor 1992`de yolsuzluk suçlamasıyla görevden azledildi. Ancak özelleştirme programı ondan sonra gelen Devlet Başkanı Fernando Henrique Cardoso ile de hız kazandı. Ülke ekonomisine istikrar geldi. Bu ara Tadini, kendisi de ‘‘özelleşti’’. Devlet memurluğundan ayrılarak, son 14 büyük devlet kurumu satışını koordine eden özel yatırım bankası Fator`a transfer oldu.

Son 10 yıl içinde sendikalar ve solcu İşçi Partisi, düzenli olarak satışları sabote etmeye çalıştılar. Önce protestolarla başladılar ve ardından da mahkemelerde özelleştirme aleyhine davalar açtılar.


Sokaktan mahkemeye:

Tadini, ‘‘Özelleştirmeye muhalefet bile yeni bir biçim aldı; sokaktan mahkeme salonlarına taşındı. Ama hükümet özelleştirme programındaki kararlılığından taviz vermedi’’ diyor.

Ekim ayında devlet bankası Banestado`nun satışı, ellerinde mahkeme emriyle açık artırma salonuna dalan solcu milletvekilleri tarafından engellendi. Hükümet temyize gitti, mahkeme kararı bozuldu ve birkaç saat içinde satış gerçekleşti.

Zor durumdaki Banespa bankasının satışı daha da sancılı oldu. Yüksek ücret ödenen ve yüksek oranda sendikalaşmış personeliyle Banespa anti-özelleştirmecilerin kozu oldu. Satışı 60 kadar mahkeme kararıyla bozuldu. Nihayet geçen Kasım ayında İspanya`nın Banco Santander Central Hispano bankası tarafından, açılış fiyatı 900 milyon doların neredeyse dört katına satın alındı.

Tadini, Banespa satışının Fator`un en büyük başarısı olduğunu söylüyor ve bundan sonra gözünü 3.4 milyar dolarlık 9 yeni cep telefon frekansının satışına dikiyor.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.