Borsazedelere 7.5 Milyar Umudu
Banka borsazedelerine Yatırımcı Koruma Fonu aracılığıyla 7.5 milyar lira üst limitle ödeme yapılması bekleniyor. Fon`a devredilen bankalar nedeniyle yatırımcının uğradığı zarar yaklaşık 500 milyon dolar
Borsada işlem gören 18 bankadan, üçünün Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu`na (TMSF) geçmesiyle başlayan banka borsazedeleriyle ilgili belirsizlik aşılmaya çalışılıyor. Hukuki sorun ve engellemelerin giderilmesi ve Yatırımcı Koruma Fonu`nun devreye girmesiyle, banka borsazedelerine fondan ençok 7.5 milyar liralık üst limitle ödeme yapılması bekleniyor. Banka borsazedeleri, SPK`nin halka açık bankalarla ilgili denetimde engelleri bulunduğunu bu nedenle el konulan bankalarla ilgili olarak yatırımcının doğru bilgilendirilemediği ve zarara uğradıklarını savunuyor. SPK ise, banka borsazedelerinin sorunlarına çözüm bulma arayışında. Şu anda İMKB pazarlarında hisse sırası işleme kapalı 19 şirket bulunuyor. Bu hisselerden Demirbank, Esbank ve Yaşarbank dışındakiler borsa yönetimi tarafından ileri sürülen şartları yerine getirirlerse işleme açılacaklar. Banka dışındaki şirketler borsada işlem görmese de yatırımcının hisse senedinden kaynaklanan ortaklık hakları sürüyor. Ancak banka hissedarları ise bu olanaktan yoksun bulunuyor.
500 MİLYON DOLAR BUHARLAŞTI;
Bankacılık Kanunu`na göre devlet bankaya el koyduğunda, hisselerin yüzde 100`ne el koyuyor. Bütün ortakların ellerinde bulundurdukları hisse senetleri ortaklık haklarını kaybediyorlar. Yatırımcının bir diğer itirazı da devletin bankalarda yüzde 100 güvence sağlamışken, borsa yatırımcıları için hiçbir güvencenin konulmamış olması. Üç banka da yaklaşık 36 bin kişinin kişinin tasarrufları yok olmuş durumda. Üç banka nedeniyle borsadan çekilen para miktarı ise 500 milyon dolar.
Bağımsız Denetim Dairesi Başkanı Fatih Dural, murakıpların yaptığı denetimin, halka açık ortaklıklar açısından yeterli olmadığını söyledi. Dural, Üst Kurul denetimini yapmalı. Ancak halka açık bankalarda SPK da kendi denetimini yapabilmeli. Eğer yapamıyorsa o zaman bundan sonra halka açılacak bankalarla ilgili prosedürde,izin verirken farklılıklar gözetmeli dedi.
DÜZENLEME HUKUKA AYKIRI;
Bankalar Kanunu hazırlanırken, halka açık bankaların dikkate alınmadığını söyleyen SPK Eski Baş Hukuk Danışmanı ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Ticaret Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Profesör Dr. Zühtü Aytaç,
Bankalar Kanunu`nun 14. maddesine göre, bankaya el konulduğunda temettü hakları hariç tüm pay sahiplerinin hakları Fon`a devredilmiş sayılıyor. Sıfır bedelle el konuluyor. Bir payda sıfır değer ancak iflas, fesih kararı ve tasfiyede gündeme gelebilir. Dolayısıyla bu yöndende hukuka aykırı. Devletleştirme benzeri işlemlerde dahi bir bedel ödenir. Banka borsazedelerinin korunması bakımından, TTK 324 uygulanıp sermaye artırımı yoluna gidilerek, elinde hisse bulunduran borsazedelere tahsis yapılabilir. Bunun dışında Yatırımcıları Koruma Fonu hükümlerinin devreye sokularak buradan bir çözüm yoluna gidilebilir. Bununla ilgili hukuki sorun ve engelleri aşılması gerekiyor. Ancak bunun için fonun bir an önce kurulması gerekiyor şeklinde konuştu. (MİLLİYET)