Borsada arbitraj nedir?

15.10.2015 - 11:08 | Son Güncelleme :
Borsada arbitraj nedir? | Genel Haberler

Arbitraj nedir? Borsada arbitraj nedir?

Arbitraj; bir malı bir piyasadan ucuza alıp başka bir piyasada daha fazla bir fiyata satılması işlemidir. 

Aslında aradaki fiyat farkından risk almadan para kazanmak, kar etmek amacıyla yapılan bir işlemdir. Vadeli alıp spotta satarsınız risk almasınız lehinize olan farktan para kazanırsınız bu bir zaman arbitrajdır. Arbitraj işlemine bir başka örnek verecek olursak; BIST'te 10€ = 21.4 TL iken Dowjones'ta 10€ = 27 TL ise arbitrajcı BIST'ten aldığı avroları Dowjones'ta satarak kâr elde eder. Arbitrajın oluşabilmesi için iki piyasanın birbirinden habersiz olması gerekir fakat günümüzde mükemmel piyasa koşullarına yaklaşılmakta olduğundan arbitraj gün geçtikçe zorlaşmaktadır.Bu işleme de aynı zamanda yer arbitrajı denir. 

Haberin Devamı

Doğru yerde ve zamanında yapılan arbitraj işlemleri yatırımcıya para kazandırmaktadır. Ancak gelişen teknoloji ile birlikte yaygınlaşan iletişim araçları sayesinde arbitraj yapılabilecek alanlar git gide azalmıştır. Bir çok yatırımcı tarafından Arbitraj fırsatları anlık olarak takip edilmekte, piyasalar arası oluşan fiyat farklılıkları teknolojik araçlar vasıtasıyla anında değerlendirilmektedir.Arbitraj işlemi fiyat farklılığı bulunan 2 piyasanın fiyatlarının birbirine yaklaşmasına ve sonunda birbirine eşitlenmesine yol açar. Artık fiyatlar eşitlendiğinde ise arada fiyat farkı bulunmadığından dolayı arbitraj işlemi yapmanın da bir esprisi kalmamış olur.

TCMB sözlüğünde arbitraj işlemi şu şekilde tanımlanmıştır:

Herhangi bir menkul kıymetin, dövizin veya malın bir piyasadan alınıp diğer bir piyasada satılarak (kıymetler birbiri ile değiştirilerek) risksiz bir şekilde kar edilmesi işlemidir. Arbitraj işlemleri piyasalar arasındaki fiyat farklılıklarının azalmasına yol açar. Günümüzde iletişim teknolojisinin artması ve bilgiye ulaşma maliyetinin düşmesi ile piyasalar arası fiyat farklılığı son derece düşük olmakta, ortaya çıkan farklılıklar anlık olarak bu tür işlemlerle ortadan kalkmaktadır. 

Haberin Devamı

Arbitraj işlemi iki piyasadaki fiyatları nasıl dengeler?

Arbitraj işleminin fiyatları nasıl dengelediğine ilişkin çok kaba ve basit olarak bir örnek verebiliriz. Olay basit bir biçimde arz-talep dengesine dayanmaktadır.Arbitrajla bir kıymet ucuz olan yerden alınıp pahalı olan yerde satılır.Ucuz olan yerden mesela Euro alınmasıyla Euro talebinin artması sonucunda Euro değer kazanır, pahalı olan yerde satılması ise bir arz artışıdır, bu nedenle pahalı olan yerde Euro değer kaybeder, ve bu şekilde bir orta noktada fiyatlar dengelenmiş olur. 

Arbitraj işlemine bir örnek

Örneğin Türkiye’de 1 Azerbaycan Manatı 2 TL, İran’da ise 1 Azerbaycan Manatı (Türk lirası cinsinden) 2,5 TL olsun.Dünyanın herhangi bir yerinde bulunan bir yatırımcı (veya trader) hemen online sistem üzerinden Türkiye’den bir miktar Azerbaycan Manatı alır da bu Manatı İran piyasasında satarsa Arbitraj yapmış olur. Görüldüğü gibi Arbitraj farklı yerlerdeki fiyat farklılıklarından yararlanma işlemidir, arbitraj işlemi genelde kısa süreli olur, bunu yapan kişi hemen ucuz olan piyasadan aldığı kıymeti, pahalı olan piyasada satışa sunmalıdır. 

Arbitrajı işlemlerini kimler yapar?

Oluşan arbitraj imkanından yararlanmak için işi; portföy yönetimi, koruma fonları, zenginlik yönetimi gibi işler olan şirketlerin hazırlamış olduğu bilgisayar yazılımları sayesinde piyasadaki oluşan arbitraj imkanlarını tespit ederek piyasa dengeye gelene kadar otomatik olarak alım veya satım yönünde pozisyon açarlar. Bu yüzden normal bir yatırımcının arbitraj işlemi yapması maalesef olası değildir.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.012 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.