Borsa Başkanı Turhan: Sabotaj ihtimali yok
Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan borsada işlemlerin durması ile ilgili açıklama yaptı.
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf585f601c04688fbd93aa.jpg">
Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan borsada işlemlerin durması ile ilgili açıklama yaptı. İbrahim Turhan dün seansın 10:55'te başlamasına yol açan hatanın aracı kurum yazılımından kaynaklandığını, bugünkü gecikmenin ise sistemin seansı 10:55'te başlatmaya çalışmasından kaynaklanan operasyonel hata olduğunu söyledi. İbrahim Turhan sabotaj iddialarına ise "böyle bir ihtimal yok," dedi.ımg>
Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan CNBC-e yayınında dünkü ve bugünkü Borsa İstanbul'da işlemlerin durmasıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
İşte o açıklamalar...
Borsa arızalanmadı. Dünkü olay bir IP sorunu ama bizden kaynaklanmıyor. Bir aracı kurumun emrinde onun kndi yazılımından kaynaklanan bir hata. Normalde 16 basamaklı olan bir kod 17 basamaklı girilmeye çalışıyor. Bu yüzden oluşan hata mesajı yeniden üretiliyor. Her üretilen hata mesajında sistem kendini durduruyor, emirleri girmiyor. Bu borsa sistemlerinden değil, borsaya emir gönderen aracı kurumlardan bir tanesinin yazılımının oluşturduğu hatadan kaynaklanıyor.
Arkadaşlarımız aracı kurumun yazılımcılarıyla çalıştırıp yama geliştirdi.
BUGÜNKÜ OPERASYONEL HATA
Bugün yaşanan sorun ise bir yazılım sorunu değil. Dünkü olaydan sonra 10:55'te başladı. Akşam işlemler bittikten sonra eve gitmediler dünkü sorunla ilgili logları çıkardılar. Emirlerin borsaya girdiği yerde kontrol noktası oluşturduk. Benzer hatalı emir geldiğinde karşı taraf emiri kesmese bile biz keselim diye oluşturduk. Gece uzun saatler simülasyonlarla arkadaşlar bunu çalıştılar. Fakat bugün sistem 9:35 yerine dünkü 10:55'te başlatmaya çalıştı. Bu bir operasyonel hata.
Bugünkü problem IT sistemiyle ilgili değil. Operasyonel aksaklıktan kaynaklanan, IT sistemiyle ilgili olmayan sorun. Bugün bir bilişim sorunu yaşadık.
170 AYRI ADIMI UYGULAMAMIZ GEREKİYOR
Şu anda Borsa İstanbul ekipleri Borsa İstanbul'un kullanacağı programın kodunu yazıyor. Kendimiz geliştiriyoruz. Biz bunu iyileştirsek de açılış kapanış esnasında gerçekleşen 170 adımlık bir prosedürümüz var. 170 ayrı adımı uygulamamız gerekiyor.
Bunların bir kısmı da manuel olarak yapılan adımlar olduğu için operasyonel risk oluyor. Biz bunları otomatikleştirmeye çalışıyoruz.
Uluslararası ölçüt toplam kaybedilen seans süresi. Bu açıdan henüz uluslararası standartların dışına çıkmış değiliz.
Bunun Nasdaq ile bir alakası yok. Tamamen bizim kullandığımız yazılımın eski, yetersiz ve parçalı bir yapı olmasından kaynaklanıyor.
Yeni sistemle hedefimiz yüzde 99,9995 sürekliliği sağlamak.
Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda dünyada piyasalar neredeyse 24 saat çalışıyorlar.
Bu bir değer zinciri. Her zincir en zayıf halkası kadar dayanıklıdır. Sadece bizim için değil aracı kurumların da hazır olması gerekir.
İTÜ ile Borsa İstanbul süratle bir anlaşma gerçekleştirip aracılık sektöründe finans yazılımları konusunda destek sağlayacak bir proje başlatacağız.
Takasbank'ın da buna hazır olması lazım. Tam gün seansta Takasbank'ın da değişimi gerçekleştirmesi gerekecek. Arkadaşlarımız bu konuda çalışıyor.
2015 senesi Türkiye'de sermaye piyasalarının tepeden tırnağa değişeceği bir yıl olacak.
SABOTAJ İHTİMALİ YOK
Böyle bir ihtimal yok. Söz konusu değil. Sayın SPK başkanının kastı da bu değildir. SPK resmi açıklama da yaptı. Orada ifade edildiği gibi biz SPK ile tüm arızaları anında paylaşıyoruz. Kurumumuzla ilişkilerimiz her zaman yapıcı oluyor. Bundan sonra borsada arızanın tekrarlanmaması için herşeyi yapacağız.