Bölgesel ticaret blokları ve ikili serbest ticaret anlaşmaları WTO`yu tehdit ediyor

02.02.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Bölgesel ticaret blokları ve paktları ile ikili serbest ticaret anlaşmaları, Türkiye`nin de üyesi bulunduğu Dünya Ticaret Örgütü (WTO) çerçevesindeki global ticaretin serbestleştirilmesi çabalarının istimini kaybetmesi tehlikesi yaratıyor. Columbia Üniversitesi ekonomi ve siyat bilmi profesörü Jagdish Bhagwati`nin saptamalarına göre, günümüzde iki taraflı ve çok taraflı ticaret anlaşmalarının sayısı 400`e dayandı. Bu durumu, spagetti çanağı sorununa benzeten Prof. Bhagwati, çok sayıdaki ikili ve çoktaraflı ticaret anlaşmalarıyla, her cinsten, türden kuralların birbirinin içine girdiğini, durumun son derece girift, içinden çıkılmaz bir hal aldığını söyledi. Avrupa Birliği (AB) gibi belli başlı ticaret gruplanmalarının yanı sıra ülkeler arasında çok sayıda ikili ticaret anlaşmaları bulunuyor. WTO`nun global ticaretin serbestleştirilmesine dair yeni tur müzakerelerini başlatmadaki başarısızlığı nedeniyle, bölgesel ve ikili ticaret anlaşmaları son yıllarda adeta mantar gibi türemiş oldu. Bu eğilimleri eleştirenlere göre, ikili ticaret anlaşmalarının herbiri farklı kurallar ve standartlar içerdiğinden, global ticaret müzakelerinde ilerleme sağlanması da giderek zorlaşacağa benziyor. WTO Genel Direktörü Mike Moore, bölgesel ticaret anlaşmaları, her ne kadar cazipse de, üye ülkelerden WTO sürecinde aynı hevesi göstermelerini istiyor. Japonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Yoshiji Nogami`ye göre, bölgesel ticaret anlaşmaları, WTO için yapıcı olan bu bloklar, düzensiz biçimde inşa edildikleri takdirde çelme takan bloklar haline gelebilir. Nogami, blokları farklı biçim ve tasarımda olan ev inşa edemezsiniz, WTO, bu kurucu bloklar için tasarım ya da teknik standartlar temin etmeli diyor.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.