Bölgeler Arası Gelişmişlik Makası Açılıyor

22.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Yatırımların başta İstanbul, Kocaeli gibi iller olmak üzere Markara Bölgesi`nde yoğunlaşması, bölgeler arası gelişmişlik farklarını giderek daha da büyütüyor.

Yılın ilk on ayında teşvik belgesine bağlanan yatırımlarda Marmara Bölgesi, genel nüfus içindeki payının yaklaşık iki katı düzeyinde pay alırken, İç Anadolu, Eğe, Akdeniz, Doğu ve Güneydoğu`nun yatırımlardan aldığı pay ise nüfustaki paylarına göre düşük kaldı.

Ocak-ekim döneminde ülke genelinde toplam 5 katrilyon 822.3 trilyon liralık yatırım teşvik belgesine bağlandı. 830.5 trilyonluk çok belgeli yatırımlar dışında tutulduğunda 4 katrilyon 991.8 trilyon lira olan yatırım tutarının yüzde 46.8 oranındaki 2 katrilyon 335.4 trilyonunun Marmara`ya yönelik olduğu belirlendi. Ülke nüfusunun yüzde 25.7 dolayındaki bölümünün yaşadığı Marmara Bölgesi`nin yatırımların yarıya yakınını alması, bölgeler arası gelişmişlik makasının giderek açıldığını ortaya koydu.

Genel nüfustaki payı yüzde 12.5 dolayında bulunan Karadeniz Bölgesi`nin toplam yatırım tutarında aldığı payın da bazı büyük baraj ve santral projelerinin etkisiyle yüksek çıktığı gözlendi. Karadeniz Bölgesi on aylık teşvikli yatırım tutarında yüzde 13.7 pay aldı.

Nüfusun yüzde 16.8`inin yaşadığı İç Anadolu`nun yatırımlardaki payı yüzde 13.9, nüfustaki payı yüzde 13.4 Ege`nin yatırımlardaki payı yüzde 10`da kaldı. Toplam nüfustaki ağırlığı yüzde 12.8 düzeyinde bulunan Akdeniz bölgesi`nin, yatırımlardaki payı ise yüzde 7.3 ile bunun çok altında gerçekleşti. Toplam nüfusun yüzde 9.7`sinin yaşadığı Güneydoğu ile yüzde 8.9`unun yaşadığı Doğu Anadolu`nun yatırımlardaki payları da sırasıyla yüzde 5.2 ve yüzde 3.2 ile oldukça düşük çıktı.

İş yaratma maliyeti

Ocak-ekim döneminde teşvik belgesine bağlanan toplam 5 katrilyon 822.3 trilyon liralık yatırım kapsamında 154 bin 467 kişilik istihdam öngörülüyor. Buna göre yaratılacak her bir kişilik istihdama düşen yatırım tutarı 37.7 milyar liraya geliyor.

Bir kişilik iş yaratmanın maliyeti de bölgeler arasında farklılık gösteriyor. Enerji yoğun nitelikteki büyük yatırımlar dolayısıyla karadeniz Bölgesi`nde 53.5 milyar liraya gelen söz konusu maliyet, Marmara`da 37 milyar, Güneydoğu`da 31.8 milyar, İç Anadolu`da 31.4 milyar, doğu`da 28.1 milyar, Akdeniz`de 27.1 milyar, Ege`de 23.9 milyar lira düzeyinde bulunuyor.

Bir kişilik istihdam yaratmak için gerekli ortalama yatırım tutarı çok bölgeli yatırımlarda da bunların daha çok enerji yoğun nitelikte olması nedeniyle 100 milyar doları buluyor. (ANKA)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.010 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.