Binlerce işçi sokakta mı kalsın?
Yatırımcıların tepkisi yüzünden Alcatel`in hisseleri 3 günde yüzde 19 değer kaybetti. Alcatel-Teletaş`ın Genel Müdürü Yenel, Tepki gösterelim ama zarar vermeyelim dedi.
Fransız Parlamentosu`nun kabul ettiği sözde Ermeni soykırımı yasasının ardından Türkiye`deki Fransız şirket ve ürünlerine karşı başlatılan boykotun sınırları genişliyor. Fransız kökenli Alcatel-Teletaş`ın İMKB`deki hisse değerleri 3 günde yüzde 19 düşüş gösterdi. 17 Ocak`ta 82 bin liradan kapanan Alcatel hisseleri, dün 62 bin liraya indi. Yatırımcılar, Fransız şirketlerine yaptırım uygulanır korkusu ile şirketin hisselerini elden çıkarmaya başladı. Alcatel-Teletaş da tasarıyı Fransız Anayasa Mahkemesi`ne götürmek için kolları sıvadı. Alcatel-Teletaş Genel Müdürü Lütfi Yenel, Alınan karara kesinlikle tepki gösterilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ama bu, katma değer yaratan firmalara zarar vererek olmamalı dedi.
Çalışma Başlattı:
Hem şirket, hem de üyesi olduğu TÜSİAD olarak bir dizi çalışma başlattıklarını söyleyen Yenel, Türkiye`ye karşı alınan kararın haksız olduğuna inanıyoruz. Olayın düzeltilmesi yönünde bir çaba içindeyiz. Fransa`nın neler kaybedeceğini anlatmaya çalışacağız dedi.
Yenel, Alcatel`in bir Türk şirketi olduğunu ifade eden Yenel, Biz burada önemli bir katma değer ve teknoloji yaratıyoruz. Şirketin yüzde 35`i Türk yatırımcısına ait. Yüzde 65`i de Fransa değil Hollanda Alcatel`e bağlı. Alcatel`in dünya çapında 120 bin çalışanı var. Bunun yüzde 20`si Fransız. Böyle bir şey oldu diye bu çalışanların hepsini cezalandırmak doğru olmaz. Türkiye`deki fabrikada 700 kişi çalışıyor. Bunların çok azı yabancı. Üst yönetimindeki 7 kişiden sadece ikisi Fransız.
Saryal: Kendimizi cezalandırmayalım
SabancI Holding Gıda Grubu Başkanı Atıl Saryal, toplumda körüklenmeye çalışılan Fransız firmalarına boykotun yanlış yerlere gideceğini ve sonunda Türk üreticisini etkileyeceğini belirterek, bu konuda daha duyarlı olunması gerektiğini kaydetti. Carrefoursa ve Diasa`nın birer Türk şirketi olduğunu belirten Saryal, Marketlerimiz, yüzde 99 Türk malı satar. Carrefoursa`da satılan malların yüzde 50`si, Diasa`da satılanların yüzde 60`ı Türkiye`deki küçük üreticinin ürünüdür. Biz, bu anlamda önemli bir görev üstlendiğimizi düşünüyorum. Bu şirketlere uygulanan boykottan binlerce üretici olumsuz etkilenecek. Ayrıca Carrafour yönetimi bu işin ertelenmesi için defalarca Fransız Hükümeti ile görüştü. Carrefour Başkanı Daniel Bernard birebir görüşme yaptı.
Çabalarımız sürüyor dedi.
Danone ürünlerinin yüzde 97`sinin de Türk olduğunu savunan Saryal, şunları söyledi: Danonesa`da bin 300, Carrefoursa`da 3 bin kişi çalışıyor. 2003 yılında bu sayı toplam 10 bini bulacak. Şimdi bütün bunları bir kenara bırakıp, duygusal tepki gösterirsek kendimize tepki göstermiş oluruz. Tepki yapmalıyız. Tepkimiz topyekün olmalı. Ama akıl ve mantık çerçevesinde olmalı.
Ecevit: Tepkide ölçülü olalım:
BaŞbakan Bülent Ecevit, Fransa`nın sözde Ermeni soykırımı tasarısının kabulüne karşı gösterilen tepkilerde ölçülü olunmasını istedi. Ecevit, bu konuda ayrıntılı bir eylem planının hazırlandığını belirterek, Dışişleri Bakanlığı bu konuda ayrıntılı bir çalışma hazırlıyor. Kendimizi incitmeden bir plan hazırlayacağız. Türkiye kendi ekonomisine zarar vermeden Fransa`ya karşı ne gibi yaptırımlar uygulayabilir, bunları belirliyoruz. Çalışma birkaç gün içinde sonuçlanır dedi. Milli Güvenlik Kurulu (MGK) ise yaptığı açıklamada, Fransa`nın almış olduğu kararın Türk-Fransız ikili ilişkilerine ciddi ölçüde zarar vereceği belirtildi. Açıklamada, Bu anlayış, bölgedeki istikrar ve güvenliği de olumsuz etkileyecektir denildi.
Fransa`dan en çok ne alıyoruz?
Ürünler Milyon $ Topl. payı %
Otomotiv ve yan sanayi 604.2 19.3
Kazanlar, makineler 501.3 16
Elektrikli makineler 411.6 13.2
Mineral yakıtlar 183.2 5.9
Plastikler 147.5 4.7
Organik kimyasallar 139 4.4
Eczacılık ürünleri 93.5 3
Demir-çelik 85.3 2.7
Optik aletler 71.3 2.3
Muhtelif kim. madde. 65.2