Bilgisayarınızdan uzak durun!!!

05.02.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Rus hacker grubu, internetten insana bulaşabilen ideal adımdaki siborgvirüs`ün insanlar üzerinde denendiği açıkladı...

İnanılır gibi değil... Bilimkurgu filmleri aratmayacak bir iddia internet üzerinde hızla yayılmaya başladı. Bir grup Rus hacker`dan gelen açıklamalar ortalığı ciddi olarak sarsacak gibi. Hacker grubunun, sızdıkları bazı hükümet ve şirket bilgisayarlarındaki gizli dosyalara dayanarak yaptığı açıklamada bilgisayar, cep telefonu, el bilgisayarı , hatta televizyondan insana bulaştırabilen iDeaL adı verilen bir tür virüs geliştirildiğini ve denemelerinin yapıldığını açıkladı. îddialara göre iDeaL yarı dijital, yarı organik bir siborgvirüs. Dijital olarak ağ üzerinde dolaşabilen ve yayılabilen iDeaL, işitsel frekans ve görsel olarak renk şifrelemesi kullanılarak insanlar tarafından algılanıyor ve beyne bellek olarak yerleşiyor. Bu algı kayıtlan, beyin hücrelerini biyolojik bir virüs gibi genetik olarak değişime uğratarak, virüsü yanorganik hale getirebiliyor. îddia burada...


HIZLA YAYILAN MARKALAR:

Ve işte hacker`ların iddiası;, Son beş yıl içinde bir çok alanda ortaya çıkan ve yıllarca piyasada bulunan şirketlerin değerlerini, birkaç kat geçen birçok markanın bu kadar hızlı ve çılgınca yükselişi zaten dikkat çekiyordu. Son on yıl içinde internet ve cep telefonu gibi alanlarda yaşanılan çılgınlığın bu virüsle beslendiğini düşünüyoruz. Elde ettiğimiz veriler iDeaLin son yılların yükselen bazı marka ve ürünlerde denendiğini gösteriyor . Hatta Ginger adı verilen ve bütün dünyanın bir anda konuştuğu ürünün aslında bu virüsle yapılan bir deneme olduğunu iddiasında bulunarak, Neredeyse iki üç gün içinde bütün dünyada milyonlarca insan `Ginger`ı satın almak için şimdiden sıraya girdi. Sizce bu normal bir gelişme mi? diyorlar. Bu açıklamalar son yılların yükselen şirketlerini de zan altında bırakıyor.


KORUNMAK MÜMKÜN MÜ?

Bilimkurgu hikayelerini aratmayan bu iddialar, geçen hafta Microsoft`un sitelerine yönelen hacker saldırılarıyla birleştiğinde akılları iyice karıştırıyor. Böyle bir virüs gerçek olabilir mi? Bilgisayar virüs şirketlerinden McAfee yetkilileri böyle bir virüsün teorik ve mantıksal olarak mümkün olmadığını belirtiyor ve iddiaların deli saçması olarak değerlendiriyorlar.

Ancak bazı reklamcıların ve uzmanların, tüketicilerin bilinçaltına yönelen bazı reklam tekniklerinin zaten tartışmalı olduğunu belirterek, iDeaL belki bu yolla yapılan bir tür şartlandırma olabilir diyorlar.

Bu iddialar bilgi teknolojileri sektörüne ise bomba gibi düştü. Hacker`lar bazı uluslararası şirketlerin işin içinde aktif olarak yer aldığını ve önümüzdeki günlerde bu tür faaliyetlerine son vermezlerse, isimlerini kamuoyuna açıklayacaklarını söylüyorlar. Birçok şirket şimdiden bu tür bir deneme içinde kesinlikle yer almadıklarını belirtiyor. Hükümet yetkilileri ise bu tür bir araştırmanın yapıldığını ve iDeaLin varlığını kesinlikle reddediyolar. NSAve FBI`ın ise asılsız iddialar ve suçlamalar için hacker grubuna yönelik olarak uluslararası girişimlere başladığı konuşuluyor.

Çünkü bu noktadan itibaren iDeaL kendini insandan insana da aktarabiliyor. Bu aktarımın hangi yollarla gerçekleştiği konusunda ise bilgi edinemediklerini belirten hacker grubu, elde ettikleri bilgilere ulaşabilecek yetenekte olduklarını kanıtlamak amacıyla önümüzdeki günlerde birçok büyük şirketin sitesine sızacaklarını söylüyorlar. Peki iDeaLin testlerinden kurtulmak mümkün mü? Açıkçası virüsün yapısı bilinmediği için korunma konusunda yapılacak pek bir şey yok gibi. Virüs ağırlıklı olarak internet, cep telefonlarının SMS ve WAP, hatta televizyon gibi dijital ağlarda yayılabiliyor. İnsandan insana geçebilmesi ise zaten bu tür aletlerden uzak yaşayanları da tehdit ediyor.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.