Benzin fiyatlarına müdahale gelecek mi?
Hızla yükselen benzin ve mazot fiyatları yeni bir tavan fiyat uygulamasını gündeme getirdi
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf56b1601c04688fbd8906.jpg">
Hızla yükselen benzin ve mazot fiyatları yeni bir tavan fiyat uygulamasını gündeme getirdi.
ımg>Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, şirketlerin kâr marjlarını düşürmemeleri halinde önlem alacaklarını belirterek, “Sektörün kar marjlarını 40 kuruş gibi makul seviyelere indirmesini talep ediyoruz. Bir düzenlemeye gitmezlerse yine gerekeni yaparız” dedi.
Milliyet'ten Mithat Yurdakul'un haberine göre; akaryakıt sektöründe kâr marjlarının çok yüksek seviyelere çıkması üzerine martta kurul olarak tavan fiyat kararı aldıklarını hatırlatan Yılmaz, sektörü de uyardı.
‘Gerekeni yaparız’
DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
Tavan fiyat uygulamasının mayısta sona ermesinden bugüne anlık fiyatları takip etmeye devam ettiklerini hatırlatan Yılmaz, “İçinde bulunduğumuz hafta şirketlerin kar marjlarını tekrar 45 kuruş bandına çıkardıklarını gördük. Bu konuda sektöre ikazlarımızı yaptık. Sektörün kar marjlarını 40 kuruş gibi makul seviyelere indirmesini talep ediyoruz. Bir düzenlemeye gitmezlerse yine gerekeni yaparız” mesajı verdi.
Benzin ve mazotta tavan fiyat uygulaması geçtiğimiz aylarda da uygulanmıştı. 2 aylık periyodun ardından fiyatlar hızla eski seviyelerine gelince, EPDK akaryakıt şirketlerine uyarıda bulunmuştu. Şirketler, cüzi indirimlerle tavan fiyata geçişi bir süreliğine durdurmuştu. Ancak geçen sürede kâr marjları yeniden yükseldi.
Ayrımcılık iddiası...
Geçen yıl TBMM’den geçerek yasalaşan 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu geçici 9. maddede elektrik üretim lisansı alan şirketlere gerekli izinleri alarak EPDK’ya sunması ve yatırımlara başlanması için 6 aylık süre verilmişti.
2 Mayıs 2014’te dolan sürenin ardından kurum gerçekleştirdiği toplantıda projeleri tek tek ele almaya başladı. Bu kapsamda ilk etapta gerekli yükümlülüklerini yerine getirmeyen yaklaşık 30 projenin lisansı iptal edilirken şirketlerin yaklaşık 45 milyon TL’lik teminatları yakıldı.
Yılmaz, çantacıların lisansını iptal ettiklerini belirterek, iptallerde ayrımcılık yaptıkları iddialarına yanıt verdi.
Yılmaz, “Biz bu işlemleri yaparken kimin hangi şirket olduğuna ortaklarına bakmıyoruz. Bu tür mesnetsiz iddiaları ortaya atanlara da gülüp geçiyorum. İftira atarak kendilerini avutmaya çalışıyorlar. Biz iptal edilenlerin kim olduğuna değil neler yaptıklarına bakıyoruz” dedi.
Çantacı avı sürecek
Kamudan lisans alarak lisansların üzerine yatan çantacılara göz açtırmayacaklarını vurgulayan Yılmaz, “Çalışmalarımız kesintisiz olarak devam edecek. Gerçekten yatırım yapmak isteyenler bu sektörde kalacak” dedi. 2 Mayıs süreci kapsamında yaklaşık 130 şirketin kuruma vermesi gereken evrakları getirmediğini ifade eden Yılmaz, “Kanun, ‘mücbir sebepler dışında 2 Mayıs’a kadar yükümlülüklerini yerine getirmeyenlerin lisansı iptal edilir’ diyor. Yasada böyle bir hüküm varken ve bize böyle bir görev vermişken bu görevi yapmamak ne kadar doğru ve ne kadar mümkün olabilir ki” diye konuştu.