Beklentinin üstünde enflasyona rağmen faiz indirimi gelebilir

03.07.2014 - 09:47 | Son Güncelleme :

Haziran'da enflasyon bir önceki aya göre 0,31 arttı. Yıllık bazda ise 9,16 oldu

<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf59a7601c04688fbd9b6c.jpg">

Haziran'da enflasyon bir önceki aya göre 0,31 arttı. Yıllık bazda ise fiyat artışı yüzde 9,16 oranında oldu. Bankalara göre bu enflasyon oranlarına rağmen Merkez Bankası gecelik repo faizini indirebilir.

Fercan Yalınkılıç
bigpara.hurriyet.com.tr

Enflasyonda aylık bazda yüzde 0,1 düşüş beklenirken, bir önceki yıla göre de fiyatların yüzde 8,75 artması bekleniyordu.

Enflasyon verisinden önce dolar kuru 2,1313'te seyrederken, verinin ardından 2,1366'ya çıktı. Yüzde 0,4 yükselişle 77125 puandan işlem gören borsa da primlerini geri verirken yüzde 0,2'lik düşüş yaşadı. Ancak daha sonra borsa kayıplarını telafi etmeyi başardı.

Enflasyon, Merkez Bankası'nın Temmuz ayı toplantısında faiz indirmesi konusunda belirleyici olacak. Merkez Bankası yılın ikinci yarısında enflasyonda sert bir düşüş bekliyordu.

Ekinci Economics Consulting kurucusu ve bigpara.hurriyet.com.tr yazarı Şevin Ekinci,  bugünkü yazısında artmaya başlayan petrol fiyatlarıyla birlikte bu yıl için enflasyon beklentisini iyimser bulduğunu belirtti.

##$HABER_942388$##

"FAİZ İNDİRİMİ MÜMKÜN"

Şekerbank enflasyon verisi ardından yaptığı yorumda Temmuz toplantısında Merkez Bankası'ndan faiz indirmesini beklediğini söyledi. "17 Temmuz'daki Para Politikası Kurulu toplantısında %8,75 olan politika faizinin 50 baz puan daha indirilmesini mümkün görüyoruz  %8,0 - %12,0 olan faiz koridoru ise sabit tutulacaktır. Ayrıca, mevcut enflasyon yanında beklentilerin de %5 hedefinden uzak olduğu göz önünde tutulursa veya 5 ve 10 yıllık tahvil faizlerine bakılırsa TCMB'nin faiz indirimlerinde çok fazla yer olmadığı belirtilebilir  yani, politika faizinin %8'in altına gelmesinin riskli olduğu görüşümüzü koruyoruz."

HSBC Portföy yolladığı raporunda beklenenden yüksek gelen enflasyonun faiz indirimlerini etkilemeyebileceğini söyledi."Beklentilerin üzerinde gelen Haziran ayı TÜFE enflasyonu, enflasyondaki düşüş surecinin tahminlerden yavaş başladığına işaret ederken, enflasyon tarafındaki yukarı yönlü risklerin sürdüğünü teyit ediyor. Para politikası acısından bakıldığında bugünkü enflasyon rakamlarının sınırlı etki yaratmasını bekliyoruz. Daha önce paylaştığımız üzere Banka açısından Türkiye'ye yönelik sermaye akımlarının çok daha önemli olduğunu düşünmekle birlikte, sermaye akımlarının devam etmesi durumunda faiz indirimlerinin süreceğini tahmin ediyoruz. "

BAKAN ZEYBEKCİ: TEMMUZ'DA EKSİ ENFLASYON GÖRÜRÜZ

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Temmuz ayında enflasyonun aylık bazda düşebileceğini belirtti. “Enflasyon düşüş trendine girdi, enflasyonda beklentimiz yıl sonunda yüzde 7,5 olması yönünde,”  diyen Bakan ,Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon beklentilerini dikkate alarak hareket etmesi gerektiğini söyledi.


EN YÜKSEK ARTIŞ EĞİTİMDE, EN BÜYÜK DÜŞÜŞ GİYİMDE

Eğitim harcamaları aylık bazda yüzde 1,72 artışla en pahalılaşan harcama grubu olurken yıllık bazda ise lokanta ve otel fiyatlarında yüzde 13,22'lik artış yaşandı. Ulaştırma ve gıda bir yılda yüzde 12'nin üzerinde artan diğer harcama grupları oldu.

<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf59a8601c04688fbd9b6e.jpg">

##$$DOVIZWIDGET##$$
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.