Bddk`ya yabancı danışman gerekli

26.01.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

IMF ve Dünya Bankası şemsiyesi dışında, yerli ve yabancı danışmanlardan oluşan bir grup yarından tezi yok BDDK`nın içine girmelidir

Türk Ekonomi Bankası (TEB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Canevi, yerli ve yabancı danışmanlardan oluşan bir grubun, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu`na (BDDK) girmesi ve bankacılık sisteminin nasıl rehabilite edileceğine çözüm bulması gerektiğini bildirdi. Canevi, Türk Ekonomik Hukuk Araştırmaları Vakfı tarafından düzenlenen 2000 Yılında Türkiye Ekonomisi, Beklentiler ve Eğilimler konulu panelde yaptığı konuşmada, Türkiye`nin büyüme için yeterli tasarrufa sahip olmadığını ifade ederek, Dış tasarruflarla takviye edilmediği takdirde Türkiye kalkınma hızını gerçekleştiremez dedi. Hükümetin ekonomik programı başarıyla götürdüğünü ve bunun sonucunun da alındığını kaydeden Canevi, ekonomik gelişmelerde yaşanan en önemli yavaşlamanın özelleştirmede meydana geldiğini söyledi. Konuşmasında bankacılık sektörüne de değinen Canevi, şöyle konuştu: IMF ve Dünya Bankası şemsiyesi dışında, yerli ve yabancı danışmanlardan oluşan bir grup yarından tezi yok BDDK`nın içine girmelidir. 3 ay süreyle orada oturup, bize çözüm önerileri getirecek çalışma yapmalıdırlar. Türk bankacılık sisteminin nasıl rehabilite edileceğine dair çözüm bulmalıdırlar. Fon`daki bankaların sorunlarının çözümlenerek ortadan kaldırılması gerekiyor. Ama bugün yapılacak açıklamadan sonra da kamuoyundaki beklenti sona ermeyecektir. Canevi, Türkiye`de doğru dürüst bir finans sektörü olmadığını savunarak, finans sektörünün yüzde 85`inin bankacılıktan oluştuğunu, bankacılık sektörünün sağlığının da banka sayısı ve personeliyle doğru orantılı olmadığını, aracılık fonksiyonunun derinliğiyle ilgili olduğunu vurguladı.

İmtihan
Türkiye`nin hala bankacılık sektöründeki rekabeti görmediğini ifade eden Canevi, çok yakında 1-3 uluslararası bankanın Türkiye`ye gelmesiyle bu rekabetin görüleceğini ve istenilen imtihanın verileceğini kaydetti. Canevi, Bunun bir an önce olmasında yarar görüyorum dedi, Yavuz Canevi, Türk ekonomisinin spekülasyona açık bir ekonomi olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: Ekonomik programı, hükümetin, reel sektörün ve toplumun sahiplenmesini istiyorum. Bir kere daha ekonomik programın yararlı olduğunu anlatılması gerekir. Eğer böyle sorunlar büyüyecek diye gidersek, sesimizi çıkarmazsak, bu durum yeniden yeni krizlere aday olur. Bu programı bırakmamalıyız. Alternatifi olmadığı için yürümek zorunda. İçimize bir şüphe düşerse başarı şansı görmüyorum. Canevi, AB`ye üyelik tartışmalarının da şu anda sosyal, siyasi ve ekonomik kambur olmaktan çıkarılması gerektiğini ifade ederek, bunu aşmak için bir yol bulmak gerektiğini söyledi.

Siyasetin elinde para musluğu olduğu sürece
İSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsamettin Kavi de konuşmasında, Türkiye`de bir kaynak sıkıntısı yaşandığına dikkat çekerek, 20 senedir öğrendiklerimizi ortaya koyup, farklı bir sürece dönüştürmemiz gerekiyor dedi. Kavi, Türkiye için doğru modelin ortaya konulması gerektiğine işaret ederek, yönetim sistemini ortaya koyduktan sonra bununla ilgili hukuktan işe başlamak gerektiğini söyledi. Hüsamettin Kavi bir soru üzerine, devletin asli faaliyetleri içinden ekonomik faaliyetlerin çıkarılması gerektiğini ifade ederek, Siyasetçinin elinde para musluğu durduğu sürece, siyasetin düzelme şansı yok dedi.

2001 zorlu geçecek
Garanti Bankası Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi Mahfi Eğilmez de, 2000 yılında parlak bir gelişme gösteren dünyada yüzde 5 büyüme meydana geldiğini hatırlatarak, 2001 yılı için bu oranın düşeceğini, yüzde 3.5`e kadar inebileceğini kaydetti. 2000 yılında enflasyonun indirilmesi ve büyümenin siyasetçinin istediği şekilde gerçekleştiğini ifade eden Eğilmez, bütçede inanılmaz bir düzelme meydana geldiğini söyledi. Eğilmez, 2001 yılının bütçe açısından zorlu geçeceğine işaret ederek, bu yıl Türkiye`nin ekonomik büyümesinin yüzde 1.5 olarak gerçekleşeceğini, yıl sonu enflasyonunun da yüzde 20-21 düzeyinde olacağını tahmin ettiğini bildirdi. Bilgi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Taner Berksoy ise, 2000 yılında dünyadaki ilk finans krizinin Türkiye`de yaşandığına dikkat çekerek, bu yıl Türkiye`de iktisadi zemine ve kısa süreli haraketlere bakılması gerektiğini belirtti. Ekonominin yapısındaki sorunun, kaynak ve üretim kapasitesinin çok düşük olmasından kaynaklandığını savunan Berksoy, kaynakların kötü kullanılmaması gerektiğini söyledi. Türk Ekonomik Hukuk Araştırmaları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Aziz Can Tuncay da, Türkiye`de hukukun üstünlüğünün sağlanamaması halinde siyasetin de ekonominin de bozuk olacağını vurgulayarak, Herşeyin temelinde hukukun üstün olduğunu kabul edip, bunu yerleştirmemiz gerekiyor dedi.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.