Başarılı insanlar ve gençlik hataları

28.09.2014 - 06:04 | Son Güncelleme :

Örnek aldığınız başarılı insanlar ile sizin en büyük ortak noktanız nedir biliyor musunuz?



 

Örnek aldığınız başarılı insanlar ile sizin en büyük ortak noktanız nedir biliyor musunuz? Bir zamanlar onlar da sizin gibi hayatlarıyla tam olarak ne yapacaklarını bilemiyorlardı. Başarılı insanların herşeyi genç yaştan anlayıp ona göre hareket ettiği yanılgısına kapılmayın. Onların da bizler gibi başarıya ulaşmaya dair şüpheleri hatta korkuları vardı.


Bu yazıda Amerikalı 5 başarılı girişimcinin düştükleri gençlik hatalarını ve sonradan hayatlarında “Keşke şöyle yapsaydım…” dedikleri noktaları paylaşacağız.

ALTIN FİYATLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Kaynak: pavlovspartner.com / Ayşe Canan Altıntaş





1. Tim Westergren, Pandora‘nın kurucusu

 Bugün piyasa değeri 2.5 milyar dolar olan Pandora adlı müzik-radyo websitesinin kurucusu, Tim Westergren’in hayatta en pişman olduğu şey daha gençken “iyi bir fikir” olduğuna dair hisse kapıldığı projeleri hayata erkenden geçirmemiş olması. “Senelerce içgüdünüzü takip etmeyip, risk almamanızın yükü, iç güdünüzü takip edip başaramamaktan daha kötü.” diyor. Ayrıca her hatanın iyi bir öğretici olduğunu da savunuyor. “Hepimiz o kadar bizim için çizilmiş güvenli ve düz yolda yürümeye alışmışız ki, kendi yolumuzu çizmek korkutucu geliyor.” Westergren’e göre henüz gençken risk almak, “Keşke…” demekten kat kat iyi.





2. Jimmy Wales, Wikipedia‘nın kurucusu

Jimmy Wales’in gençliğe dair verebileceği ders şöyle açıklanabilir: “Gençlik yıllarınızda paranızı iyi kullanın ve değerlendirin ki, bir gün gerçekten hayata bir proje geçirmek istediğinizde elinizde bir sermayeniz olsun.” Ayrıca Jimmy Wales yaş ilerledikçe de yat ve araba gibi lüks eşyalar için kredi çekilmesini yanlış buluyor. “Sadece sizin için geri dönüşü olan şeyler için para çekin: eğitim ve iş projesi gibi.”





3. Alexander Ljung, SoundCloud‘un kurucusu

Alexander Ljung da Apple’ın kurucusu ve efsanevi CEO’su Steve Jobs gibi bir üründe basit kullanımın en sofistike şey olduğunu düşünüyor. “Birşey kurgularken her özelliği katmak derdiniz olmamalı. Herşeyi en basit haliyle sunabilmek ve kullanıcının tecrübesini kolaylaştırmak asıl amacınız olmalı.” diyor. Alexander Ljung’un dizayn felsefesi, SoundCloud’un arayüzüne de yansımış.



 

4. Bing Gordon, Kleiner Perkins Caufield Byers ortağı

Yatırımları arasında Path, Spotify ve Twitter gibi çok başarılı girişimler bulunan Bing Gordon’un tavsiyesi de tek cümlede özetlenebilir: “Olabildiğince çok çalışın, sonra daha da çok çalışın.” Bing Gordon, iş hayatına genç yaşta atılanların büyük bir avantajının olduğunun da altını çiziyor. Kendisi iş hayatına 28 yaşında başlayan Bing Gordon, üniversiteden yeni mezun kişilerin en çok şevkle ve en iyi fikirlere sahip çalışanlar olduğundan bahsediyor. Ayrıca bu genç insanların kendilerinden birkaç jenerasyon büyük bir yol göstericilerinin (mentor) olmasının son derece önemli olduğunu söylüyor. “Kendinizden yaşça büyük, ancak patron-çalışan ilişkinizin olmadığı birinden kariyerinize dair tavsiye almanız size inanılmaz yarar sağlayacaktır.” diyor Bing Gordon.





5. Bill Ready, Braintree‘nin kurucusu

Bir mobil ödeme platformu olan Braintree‘nin kurucusu Bill Ready de Bing Gordon’a benzer bir öğüt veriyor: “Çevrenizi ilgilendiğiniz dalda harika insanlarla çevirin. Genç bir mühendisken ben herşeyi bildiğimi sanıyordum. Ancak piştikçe öğrendim ki, bildiğim şeyler sınırlı ve çevremdeki benden tecrübeli insanlardan öğreneceğim çok şey var.” Ayrıca Bill Ready, bu kişileri dinlemenin ve aklınıza birşey koyduğunuzda korkusuz olmanın önemini vurguluyor: “İlgilendiğiniz sektörde birçok başarılı şirket olsa da korkmayın. Braintree’nin benzeri işleri yapan birçok daha büyük şirket var. Ancak biz onların yaptığı şeyi yaparken başarısız olmaktan korkmuyoruz.”


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.