Bankalar yüksek faizden vazgeçmiyor

28.05.2009 - 09:35 | Son Güncelleme :

Kara Ekim`de yüzde 5`leri gördükten sonra yüzde 1`in altına  <ımg hspace="10" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cfb507601c04688fbf7129.jpg" align="right" vspace="5">inen Libor faizlerini takmayan İngiliz ve ABD`li bankalar birbirlerine hâlâ yüksek faizlerle borç veriyor. Mortgage ve araba kredilerine uygulanan faizler de yüksek.
 
Piyasaların Lehman Brothers`ın çöküşü ile birlikte yaşadığı Kara Ekimde yüzde 5`lere yaklaşan Libor faizleri mali teşvik paketleri ve faiz indirimleri ile yüzde 1`ina altına kadar inince herkes rahat bir nefes almıştı. Kredi piyasalarının rahatladığı, atılan kriz adımlarının ilk olarak bankalar arasındaki borçlanmalarda rahatlama olarak kendini gösterdiği konuşulmuştu. Dün itibariyle 3 aylık dolar Libor faizi yüzde 0,68 seviyesindeydi. Bankaların borç verme gücüne işaret eden Libor-OIS spread farkı geçen hafta yüzde 0,45 seviyelerine kadar düşerek 2008`in şubat ayından bu yanaki en düşük seviyesini kaydetti.

Ancak Libor faizlerini belirleyen British Banker`s Association`ın (BBA) son verilerine göre Libor faizlerindeki düşüşlere rağmen bankaların birbirlerine 3 aylık dolar kredisi vermek için talep ettikleri en yüksek ve en düşük faiz oranları arasındaki spread farkı açılmaya başladı. Yani yüzde 1`in altındaki gösterge Libor faizlerine rağmen bankalar elindeki nakitinden vazgeçmek için daha yüksek faiz talep ediyor. Bu da düşen Libor faizleri ile Libor-OIS spreadlerine rağmen bankaların halen birbirlerine güvenmedikleri anlamına geliyor. Yani her ne kadar Libor faizi düşse de büyük bankalar birbirlerine borç vermek için olması gerekenden daha yüksek faiz talep ediyor. Libor faizlerindeki düşüş ise işin gerçek yüzü olan bankaların birbirinden istedikleri borçlanma faizlerindeki yükselişi perdeliyor.
 
Libor 1`in altında ama faiz farkları açılıyor

Libor faizi toplam 360 trilyon dolarlık finansal yatırım aracı için gösterge faiz olarak kabul ediliyor. Krizin en fazla derinleştiği ekim ayında yüzde 5`lerin üzerine çıkarak rekor kıran Libor faizleri şu sıralar yüzde 1`lerin aşağısında. Yani yüzde 0 civarında olan gösterge faize oldukça yakın. Ekim ayında yüzde 4,82`ye kadar fırlayan Libor faizleri geçen hafta yüzde 0,66 seviyesine kadar düşmüştü. Buna karşılık 16 banka tarafından raporlanan en yüksek ve en düşük faiz oranları arasındaki spread farkı da mayıs ayında 7,6 baz puan oldu.

Citigroup`un verilerine göre nisan ayında bu fark 4,9 baz puanla daha düşüktü. Hatta Lehman Brothers bankası çökmeden 6 ay kadar önce aynı spread farkı sadece 1,6 baz puan civarındaydı. 3 Aralık`tan 14 Mayıs`a kadar olan dönemde ise Libor faizleri düşse de belirtilen spread farkı 9 baz puan birden genişledi. Bloomberg`e göre bankalar diğer bankalara 100 milyon dolarlık bir kredi vermek için yaklaşık 76 bin dolar faiz talep ediyor. Örneğin İngiltere`de Royal Bank of Scotland son üç ay içinde devlet kontrolü altında olmasına rağmen ülkede en yüksek faizi uygulayan banka oldu. ABD bankaları arasında ise JP Morgan yüzde 0,59 ile en düşük faizi, Royal Bank of Canada ise yüzde 0,94 ile en yüksek faizi uyguluyor. Bu en yüksek ve en düşük faiz arasındaki 35 baz puanlık spread farkı ise 9 Ocak`tan bu yanaki en yüksek seviye.
 
Tüketici kredilerinde de faizler yüksek

Öte yandan sadece bankaların birbirlerine verdikleri kredilerin faizi değil, tüketicilere dağıttığı mortgage ve otomobil kredilerinin faizleri de kredi piyasalarının kuruduğu ekim ayı döneminden çok farklı değil. Örneğin 30 yıllık mortgage kredisinin yaklaşık faizi ABD`de yüzde 4,82 civarında, 60 ay vadel otomobil kredisinin faizi ise yüzde 6,10`larda. Yani Libordaki düşüş iyi bir sinyal olarak algılansa da interbank piyasalarında faiz oranları ile reel ekonomiyi doğrudan etkileyen tüketici kredilerindeki faizlerde tatmin edici bir düşüş hala yok.

Bu arada, geçen yıl boyunca Libor faizlerinin gerçekten gösterge faiz olarak kullanılıp kullanılmadığı uzun süre tartışılmış, bir çok ekonomist Libordaki düşüşlerin artık kredi piyasaların rahatlayıp rahatlamadığını doğru olarak yansıtmadığını ileri sürmüştü. Öte yandan Libor faizlerindeki düşüş kredi piyasalarında tam anlamıyla bir rahatlama işareti olmasa da, bu düşüş interbank piyasasındaki fonlara olan talebi azaltıyor.

Yani uzmanlar Libordaki düşüşleri bankaların likiditesindeki iyileşme olara değerlendirmekten ziyade, daha az getiri sağlayacağı için para piyasalarındaki kısa vadeli yatırımları azaltacak bir faktör olarak görüyor. Bu yatırımların azalması ise mevduatlarda artış demek oluyor. Bloomberg`e göre son 6 ay içinde ABD bankalarındaki mevduatlar 400 milyar dolar birden artış gösterdi. Yani düşen Libor faizleri yüzünden yatırımcı para piyasalarında kısa vadeli kâr peşine düşmekten vazgeçti, parasını bankaya koymayı tercih etti.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.