Banka Kredi Sözleşmelerine Eleştiri

13.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


-Tüsiad Başkanı Erkut Yücaoğlu: -Bankaların Kredi Sözleşmelerinin Metin Yapısı Reel Sektör Kuruluşlarını Sıkıntıya Sokmaktadır -Bankalar Konusunda Diyaloga Gerek Var, O Açıdan Tobb`Un Görüşüne Katılıyoruz -Özel Sektörün Ricası Sözleşmelerin Doğru Koşullarla, Piyasalarda Kırılganlık Yaratmayacak Şekilde Yeniden Oluşturulmasıdır

İSTANBUL (A.A) - 13.12.2000 - Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Yücaoğlu, bankaların kredi sözleşme metinlerinin reel sektör kuruluşlarını sıkıntıya soktuğunu söyledi. Sektörel Dernekler Platformu`nun kuruluşuna ilişkin basın toplantısında soruları yanıtlayan Yücaoğlu, TOBB Başkanı Fuat Miras`ın, bu konuda Başbakan Bülent Ecevit`ten, bankacılık sektörü ile kendilerinin biraraya getirilmesini istemesine destek verdi. Bankalar konusunda diyaloga gerek var, o açıdan TOBB`un görüşüne katılıyoruz diyen Yücaoğlu, TOBB`un isteğinin bankalar ile reel sektör arasındaki kontratların gözden geçirilmesine yönelik olduğunu kaydetti. Erkut Yücaoğlu, şöyle dedi: Bankaların kredi sözleşmelerinin metin yapısı bugün hakikaten reel sektör kuruluşlarını sıkıntıya sokmaktadır. Faizler istendiği anda değiştirilmekte, kredi şartları istendiği anda, bir gecede değiştirilmekte, piyasadaki bütün ödemeler dengesini kıracak bir konu yaratmaktadır.

-KARINCA DUASI SÖZLEŞMESİ-

Son on ay içinde piyasalarda bir stabiliteye ulaşıldığını ve bunun da programın yürüdüğünün bir işaretini verdiğini anlatan Yücaoğlu, şunları söyledi: Bir hafta, on gün içinde bütün bunlar değişince, banka kesimi üzerinde baskı artınca, banka kesimi de bunu geniş bir hızla ve boyutla reel sektöre aktardı. Çünkü o karınca duası denen sözleşmenin içeriğinde buna imkan veren hukuk çerçevesi var. Erkut Yücaoğlu, özel sektörün ricasının, bu sözleşmelerin doğru koşullarla, piyasalarda kırılganlık yaratmayacak şekilde yeniden oluşturulması olduğunu da kaydederek, Çünkü bir anda siz faizleri 5-10 misline çıkarırsanız, siz ondan sonra sanayinin satış şartlarının, vadelerinin, dağıtım, müşteri iş kanallarının nasıl kırıldığını takdir edebilirsiniz. Bugün yaşadığımız şok budur dedi.

-ŞOK-

Yaşanan bu şokla birlikte üretim sektörünün maliyetlerinin fırladığını, bir yandan da satışların durduğunu anlatan Yücaoğlu, Hakikaten ciddi bir şekilde büyümenin durduğunu göreceğiz. Senenin birinci çeyreğinde hiçbir büyüme olmayacağı gibi negatif büyüme bile olabilir. Ekonomi biraz belki yavaşlatılmak isteniyor program gereğince ama her halde böyle değil diye konuştu. Sektörel Dernekler Platformu Başkanı Güngör Keşçi ise bankacılık sektörüyle ilişkilerin bir aracı olmadan sürdürülmesinin gerektiğini söyledi. Keşçi, başkanlığını yaptığı Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği`nin (TGSD) bankalarla ilişkilerde bu ilke ile hareket ettiğini, doğrudan doğruya banka yöneticileriyle sorunların ele alınarak, neler yapılabileceğini görüştüklerini bildirdi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.006 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.