Balkan Sendromu kabus oluyor

08.01.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

NATO`nun Bosna ve Kosova`daki operasyonlarında zayıflatılmış uranyumlu silah ve bombalar kullanılması ve bölgeye gönderilen askerlerde kanser başta olmak üzere radyasyona bağlı şikayetlerden ölümlerin meydana geldiğinin ortaya atılmasıyla, Avurpa ülkelerinde başlayan `Balkan Sendromu` tartışmaları gündemdeki yerini koruyor.


Tartışılan ülkeleri panik sardı:

-Türk birliği: Kosova`da görev yapan Türk birliği de KFOR kararına uyumlu olarak Kosova`da üretilen yiyecek maddelerini kullanmıyor ve ihtiyaçlarını Türkiye`den karşılıyor. Türk birliğinde görev yapan askerlerde bugüne kadar radyoaktivite izine rastlanmadı.

-İtalya: 8 ölümün tespit edildiği İtalya, Balkan Sendromu`ndan etkilenen ülkeler arasında birinci sırada yer alıyor. Konuyu araştırmak üzere Savunma Bakanlığı bünyesinde oluşturulan özel sağlık komisyonu, 8`i ölü, 18 `şüpheli vaka` üzerindeki çalışmaları devam ediyor. İtalyan basını ise bu vakaların sayısının 30 olduğunu ileri sürüyor. İtalya, 1995`ten bu yana bölgeye 60 bin asker ve 15 bin sivil görevli göndermişti.

-Belçika: Bölgede görev yapan 5 askerin kanserden öldüğü, 4`ünün kansere yakalandığı Belçika`da, Savunma Bakanlığı yetkililerinin başlattığı araştırmada henüz kesin sonuç alınmamakla birlikte ölümlerin `Balkan Sendromu`yla ilgili olabileceği gözardı edilmiyor. Balkanlar`da 1992-1999 arasında görev yapan 12 bin Belçikalı askere bir anket formu gönderildiği, anketten elde edilen sonuçların bu yılın ilk aylarında alınabileceği sanılıyor.

-İspanya: İspanyol basınında yer alan haberlere göre, `Balkan Sendromu`na bağlı olarak kanserden 2 kişi öldü. El Munda Gazetesi, biri sivil toplum örgütü mensubu 6`sı asker toplam 7 kişinin kansere yakalandığını ileri sürerken, Savunma Bakanlığı bu ölümlerin `Balkan Sendromu`yla ilgisini inkar ediyor. 90`lı yılların başından beri bölgede görev yapan 32 bin İspanyol askeri tıbbi muayeneden geçirilirken, hükümet bugüne kadar yapılan testlerde 5 bin kişinin temiz çıktığını belirtiyor.

-Hollanda: Şu ana kadar, Bosna`da görev yapan Hollandalı askerlerden ikisinin öldüğü teyit edildi.

-İsviçre: 1996`da Bosna`da görev yapan bir İsviçreli askerin 1998`de kanserden ölmesi üzerine resmi bir soruşturma başlatıldı. İsviçre ordusuna göre, söz kosunu askerin ölümünün Balkan Sendromu`yla bir ilgisi yok.

-Portekiz: Portekiz basını, biri ölü 4 askerin şüpheli vakalarını görünüm getirdi. Bu askerlerin `Balkan Sendromu`na bağlı olarak rahatsızlandıkları resmi ağızlardan doğrulanmadı. 90`lı yılların başında beri bölgede görev alan 10 bin Portekiz askeri tıbbi muayeneden geçirilecek. Portekiz Başbakanı Antonio Guterres, Balkan Sendromu tartışmalarının alevlendiği şu günlerde, bundan böyle NATO`nun hazırladığı raporlara güvenmeyeceğini açıkladı. Portekiz`in bölgeye kendi uzmanlarından oluşan bir heyet gönderiyor.

-Fransa: Savunma Bakanlığı, bölgede görev yapan 4 askerin kan kanseri teşhisiyle hastaneye kaldırıldığını açıkladı. Bakanlık, kanser vakalarının Balkan Sendromu`yla bağlantısının araştırıldığını duyurdu, ancak kanser vakalarının zayıflatılmış uranyumdan kaynaklanan radyasyona bağlı olmadıklarının sanıldığı açıklandı. Fransa Dışişleri Bakanlığı da yarın Belçika`nın başkenti Brüksel`de yapılacak toplantıda NATO`ya, söz konusu silahlarla ilgili bilgi vereceğini açıkladı.

-İngiltere: Savunma Bakanlığı yetkilileri, Bosna ve Kosova`da görev yapan asker ya da sivillerde rastlanan kanser vakalarının `Balkan Sendromu`na bağlı olduğu yolunda bir bilgiden haberdar olmadıklarını kaydetti. Ancak İngiltere Hükümeti, tehlikenin varlığının 10 yıldır bilinmekte olduğunu itiraf etti. İngiltere`de şimdilik askerlerin tıbbi muayeneden geçirilmesine yönelik bir girişim söz konusu değil.

-Almanya: Almanya Savunma Bakanlığı ise bölgede görev yapan Alman askerlerinde `Balkan Sendromu`na dair bir ize rastlanmadığını bildirdi. Bakanlık açıklamasında, `Askerlerin tıbbi muayenesinde Balkan Sendromu`na ilişkin bir hastalığın izine rastlanmamıştır` denildi. Söz konusu muayenenin 1999`dan beri sürdürüldüğüne dikkat çekilen açıklamada, yapılan bütün incelemelerin bağımsız bilimsel kuruluşların araştırmasına sunulacağı kaydedildi.

-Yunanistan: Bosna`da 1997-1998 yıllarında görev yapan bir astsubayın kan kanserine yakalanması üzerine, askeri yetkililer inceleme başlattı.

-Avusturya: Kosova`ya 483, Bosna`ya 290 asker gönderen Avusturya Savunma Bakanlığı, `Balkan Sendromu`na bağlı herhangi bir vaka tespit edilmediği açıkladı. Kosova`ya gönderilen 50 askere yapılan kan testleri temiz çıktı.

-Macaristan: Yetkililer, Balkan Sendromu`na bağlı ölümlerin varlığını inkar ediyor. Bölgede görev yaptıktan sonra ölen bir askerin karısıysa, kocasının Balkan Sendromu`na bağlı olarak kan kanserine yakalanıp öldüğünü iddia ediyor.

-Bulgaristan: Savunma Bakanlığı`na göre, Bosna ve Kosova`da görev yapan 588 askerin de radyasyona bağlı olduğu ispatlanmış sağlık sorunları bulunmuyor.

-Danimarka, İsveç ve Finlandiya: Bölgeye asker gönderen İskandinav ülkeleri arasında yalnızca bir Danimarkalı asker, Bosna`daki görevinden sonra kan kanserine yakalandı.

-Rusya: Bölgede görev alan Rus askerleri, gelecek haftadan itibaren tıbbi muayeneden geçirilecek.

-Gürcistan: Savunma Bakanlığı, Kosova`da görev yapan 60 askeri arasında `Balkan Sendromu`na bağlı rahatsızlıkların tespit edilmediğini açıkladı.

-Kanada: Bölgeye giden askerlerin sağlık kontrolünden geçirildiği ve şu ana kadar olağanüstü bir duruma rastlanmadığı bildirildi.

-Hırvat-Boşnak Federasyonu: Sağlık Bakanı Bozo Lubiç, geçen yıl ülkede görülen kanser vakalarında artış tespit edildiğini açıkladı. Lubiç, Balkan Sendromu`na bir atıfta bulunmazken, 1998`de 100 bin kişiden 152`sinde kanser vakası görülürken, 1999`da bu rakamın 230`a yükseldiğini belirtti.

-Çek Cumhuriyeti: Çek basınında yer alan haberlerde Çek ordusunun, ilk kurbanını geçen yıl verdiğine dikkat çekiliyor. Haberlerde, Bosna`da SFOR barış gücünde görev yapan Çek tugayı pilotunun kan kanserinden öldüğü kaydedildi.

-Ukrayna: Devlet Başkanı Leonid Kuçma, bölgede 1999`dan beri görev yapan Ukraynalı askerlerin tıbbi kontrollerden geçirilmesi için Kosova`ya doktor gönderdiklerini açıkladı. Ukraynalı yetkililer de, bölgede bulunan Ukraynalı askerlerde şu ana kadar hiçbir şüpheli hastalığa rastlanmadığını kaydetti. (DÜNYA)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.