Babacan: Piyasa hareketleri abartılı
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, İslam Kalkınma Bankası`nın Türkiye Ofisi Açılışı nedeniyle düzenlenen basın toplantısında
<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf6511601c04688fbde82e.jpg">Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, İslam Kalkınma Bankası`nın Türkiye Ofisi Açılışı nedeniyle düzenlenen basın toplantısında FED`nin piyasaları şaşırtan tahvil alımına devam kararını değerlendirdi.ımg>Artık yeni bir döneme girmiş bulunmaktayız. Bundan sonraki dönemde Amerikan Merkez Bankası`nın atacağı adımların zamanlaması ve büyüklüğü sadece söz konusu olacak. Bundan sonraki yön belli diyen Babacan, yavaş yavaş olağanüstü dönem uygulamalarından daha normal dönem uygulamalarına doğru geçişin yaşanacağını söyledi. Başbakan Yardımcısı, bütün gelişmekte olan ülkeler gibi Türkiye`nin de farklı zaman ve dozajda gelebilecek sıkılaştırma adımlarına hazır olması gerektiğini kaydetti ve Dolayısıyla bizim farklı senaryolara her an hazır olmamız lazım dedi.
PİYASA HAREKETLERİ ABARTILI
Babacan, FED`in her bir açıklamasında veya kararında tansiyonunun yükseltmesini de eleştirdi ve şöyle konuştu: Piyasa hareketlerinin de biraz abartılı hareketler olduğunu şahsi kanaatim olarak kayda geçirmiş olayım. İyiye giderken de aşırı hareketler oluyor. Sıkılaştırma dediğimizde de aşırı hareketler oluyor. Ama buna müdahale edecek durumumuz yok. Nihayetinde bunlar piyasa oyuncularının kendi kararlarıdır.
ÜLKE FONU AÇIKLAMALARINA ELEŞTİRİ
Babacan, Hazine Müsteşarlığı`nın üzerinde çalıştığı Ülke Fonu ile ilgili Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek`in yaptığı açıklamaların sorulması üzerineyse, Bu tip çalışmalar nihai sonuca ulaşmadan önce ara açıklamaların faydalı olmayacağını düşünüyorum. Hazine`nin yürüttüğü çalışmalarla ilgili müsteşarlığın yapacağı açıklamaları takip etmekte büyük fayda var değerlendirmesinde bulundu. Babacan, genel olarak bütçe veya cari fazlası olan ülkelerin yatırım fonu kurduğuna vurgu yaptı ve Türkiye`nin Norveç, Kuveyt veya Birleşik Arap Emirlikleri gibi petrol kaynakları nedeniyle bu konumda olan ülkeler arasında yer almadığına işaret etti. Babacan, Türkiye Fonu ile ilgili bir ön çalışmalardan büyük sonuçlar çıkacağını beklememek gerektiğini de sözlerine ekledi ve Bizim çalışmalarımız çok daha gerçekçi ve ülkemizin ekonomik tablosunu dikkate alan ve borcumuzu gereksiz yere yükseltmeyecek çalışmalar olacaktır dedi.
FAİZSİZ SİSTEM KRİZ DE DAHA DAYANIKLI
Gelecek yıl 40. kuruluş yılını kutlayacak İslam Kalkınma Bankası ile ilgili değerlendirmesi sırasında faizsiz sistemlerin krizlerdeki performansını öven Babacan, Kriz dönemlerinde faizsiz finans sistemi, faizli finans sistemlerine göre çok daha dayanıklı ve çok daha iyi sonuçlar vermekte diye konuştu. Küresel kriz sonrası yeni bir gerçeğin ortaya çıktığını anlatan Babacan, bu tespite Uluslararası Para Fonunun (IMF) geçen yıl yayımladığı raporunda da açıkça yer verildiğini söyledi. Çok yakında İslam Kalkınma Bankası`nın İstanbul`da da bir ofisinin açılacağını bildiren Babacan, Dünya Bankası`nın da Küresel İslami Finansman Ofisini İstanbul`da açmaya karar verdiğini dile getirdi. Babacan, İstanbul`un bir bakıma, faizsiz finansmanın Türkiye`nin dışında da yaygınlaşması için çaba gösteren bir şehir olacağını sözlerine ekledi