Babacan: `Gezi` değil FED etkiledi

07.08.2013 - 09:04 | Son Güncelleme :

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye ekonomisindeki çalkantıların ‘Gezi Parkı eylemlerinden çok...

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf664e601c04688fbdf0b8.jpg">Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye ekonomisindeki çalkantıların ‘Gezi Parkı eylemlerinden çok ABD merkez bankası Fed’in para politikasını değiştirmesinden kaynaklandığını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, mayıs ayından bu yana Türkiye’deki iç hareketlilikle, küresel ekonomideki hareketliliğin çakıştığını söyledi. Dolayısıyla Türkiye’nin ekonomik göstergelerindeki değişikliklerin ne kadarının içeriden ne kadarının dışarıdan kaynaklandığını belirlemenin biraz zorlaştığını kaydeden Babacan, “Piyasalardaki hareketliliğin Türkiye’ye özel olmadığını görüyoruz. Aslında aynı tarihlerde Brezilya’dan Hindistan’a Güney Afrika’dan Rusya’ya kadar pek çok gelişmekte olan ülkede benzer piyasa hareketleri oluştu” dedi.

TL YÜZDE 4.6 DEĞER KAYBETTİ

Babacan, bir televizyon programında Gezi Parkı eylemlerinin Türkiye’ye faturasının ne olduğuna ilişkin bir soru üzerine, 22 Mayıs’tan bu yana özellikle ABD Merkez Bankası Başkanı’nın para politikalarında değişiklik sinyali vermesiyle pek çok ülke borsasında düşüşlerin yaşandığını, faizlerin yükseldiğini, dolara karşı ülke para birimlerinin değer kaybettiğini belirtti. 22 Mayıs’tan bu yana Endonezya’nın para biriminin dolara karşı yüzde 4.9, Rusya’nın para biriminin yüzde 5.1, Hindistan’ın para biriminin yüzde 9.7, Brezilya’nın para biriminin yüzde 12.3 değer kaybettiğini anlatan Babacan, Türk Lirası’nın ise dolar karşısında yüzde 4.6 değer kaybettiğini, yani Türkiye’nin döviz kurları açısından nispeten daha az etkilenen ülkeler içerisinde yer aldığını kaydetti.

BORSADAKİ DÜŞÜŞ YÜZDE 20.3

Babacan, borsa endekslerine bakıldığında aynı tarihler arasında Brezilya’da yüzde 13.8, Çin’de yüzde 10, Endonezya’da 11, Şili’de yüzde 11, Türkiye’de yüzde 20.3 değer kaybettiğini ifade etti. Aynı dönemde borçlanma faizlerine bakıldığında Brezilya’da yüzde 1.2, Güney Afrika Cumhuriyeti’nde yüzde 1.2, Endonezya’da yüzde 1.6, Türkiye’de de yüzde 1.6 arttığını anlatan Babacan, “Türkiye’de son 2 aydır yaşanan piyasa hareketlerinin benzeri gelişmekte olan ülkelerde de az ya da çok yaşandı. Bizdeki Gezi olayları ve bizim cari açığımızın olması sebebiyle belki biraz daha fazla hissettik. Buradaki asıl sebep uluslararası konjonktürdür. Bizde hiç gezi olayları yaşanmasıydı dahi piyasalarımız bu hareketleri az çok yaşayacaktı” diye konuştu.

‘Hapsolmuş’ banka  müşterisinde  ölçü kaçmamalı 

BANKALARIN hizmet verirken aldıkları ücretleri serbest rekabet ortamında belirlemeleri gerektiğini ancak bazen rekabet şartlarının iyi çalışmayabildiğini ifade eden Ali Babacan, şöyle konuştu: “Dolayısıyla bazen düzenleme gerekebiliyor. Biz aslında bunu arzu etmiyoruz. Yani vatandaşların alternatifsizliğinden ya da öyle bir ilişki oluşuyor ki bir şekilde o müşteri o bankaya bağlanıyor. Bu kontrole girmiş müşteri üzerinden de bazen yüksek ücretler alınabiliyor. Biz buna hapsolmuş müşteri diyoruz. Hapsolmuş müşteri durumundan istifa eden bazı bankalar olabiliyor. Dolayısıyla bu istismarı önleyecek bir düzenleme yetkisini biz BDDK’ya alalım dedik. Ama bir hizmetin de karşılığı olmalı. Bu işletmeler ciddi şekilde sermaye bağlamışlar, finans sektörünün çalışanlarının ve o işletmelerin bir gideri var. Onun da makul ölçülerde müşterilerle paylaşılmasının doğal olduğunu beklemek lazım. Ama abartmamak ve ölçüyü kaçırmamak gerekir. Ölçü kaçtığı anda devletin müdahalesi gerekiyor.”

Memura zamda bayramdan önce  anlaşmak istiyoruz

ALİ Babacan, memur maaş zammı konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in bunu açıklayacağını ifade ederek “Ama Faruk Bey’in de şöyle bir niyeti var; ‘Hakem Heyeti’ne gitmeden masada çözelim hatta bayrama girerken anlaşıp imzalayıp bitirelim’ diyor. Biz de kendisine destek veriyoruz” dedi.

Finansal eğitim strateji belgesi

FİNANSAL eğitim konusunda bir strateji geliştirdiklerini, SPK ve Merkez Bankası’na finansal eğitimle ilgili görevler verdiklerini anlatan Ali Babacan, “Bu kurumlarımız Finansal Eğitim Strateji Belgesi’ni çalıştılar, bu belgeler tamamlandı, çok yakında başbakanlık genelgesi şeklinde bu stratejimizi açıklayacağız. Sonra kurumlarımız bunla ilgili yayınlar, seminerler ile bu kredi kartının doğru kullanılmasıyla ilgili bilinçlen-dirme yapacaklar” dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.