Ayda 5 TL`ye ısının!

20.02.2013 - 11:40 | Son Güncelleme :

2 Türk mucitin yaptığı bu kazanla artık cebiniz yanmayacak...

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf6d60601c04688fbe1a2c.jpg">Türk mucitin yaptığı bu kazanla artık cebiniz yanmayacak...

İki Türk mucit, kömürün kalorisini artıran ve `kaya gazı` içeren `bitümlü şist` yakabilen kazan üretti. Isıtan ve soğutan kazan elektrik de üretecek. Kazan seri üretim için hibe kredisi bekliyor.

ALTIN FİYATLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

DÖVİZ KURLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

TAM YAZILIMLI YAKMA KAZANI

Dünya Gazetesi`nden Murat Erdoğan`ın haberine göre, Faik Şenol Özyaman ve Hayri Demirel`in gemi bacalarından çevreye yayılan emisyonları önlemek için başladığı kazan imalatı, Türkiye`nin enerji bağımlığını bitirecek projeye dönüştü. Sanayi Bakanlığı`ndan hibe kredisi için onay bekleyen `Tam Yazılımlı Yakma Kazanı` Türkiye`de büyük rezevleri bulunan `bitümlü şist` yakabiliyor. Yeni kazan sistemi aynı zamanda yüksek verimli bir ısı jeneratörü olarak ısıtmanın yanı sıra sıcak su ve elektrik enerjisi elde etmede kullanılabiliyor.

ENERJİDE DIŞA BAĞIMLILIĞI BİTİRECEK PROJE İDDİASI

Daha önce ürettiği balast arıtma cihazı ile gündeme gelen emekli fizik öğretmeni ve Ak Gemi Genel Müdürü Hayri Demirel ve ortağı Şenol Özyaman, yüksek verimli kömür yakma sistemi geliştirdi. Projenin, Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü Teknolojik Ürün Yatırım Desteği kapsamına alındığını söyleyen Hayri Demirel, Buluşumuz, Türkiye`nin hayati önem taşıyan ilk üç projesinden biri olarak kabul edildi dedi. Hayri Demirel, doğada büyük rezervleri bulunan ancak günümüz teknolojisi ile yakılması ekonomik olmayan bitümlü şist de yakabilen `Tam Yazılımlı Yakma Kazanı`nın ülkenin enerjide dışa bağımlılığını bitireceğini savundu.

Demirel, Patentleri alınan sistemler 133 ülkede koruma altında. Tasarlanan sistem 8 Haziran 2010 tarihinde Enerji Sektörü Araştırma-Geliştirme Projeleri Destekleme Programına (ENAR) Dair Yönetmelik kapsamında destekleniyor diye konuştu.

KÖMÜRLERİN KALİTESİNİ VE ISI KALORİSİNİ ARTTIRIYOR Faik Şenol Özyaman`ın 10 yıllık Ar-Ge çalışması sonucu geliştirdiği teknoloji, kömürlerin emisyonsuz yanmasını sağlıyor ve yanma sırasında oluşan zehirli gazların çevreyi kirletmesini önlüyor. Aynı zamanda kömürlerin kalitesini ve ısı kalorisini ciddi seviyede artırıyor. Kazanların toplu konutlar, AVM`ler ve buharın kullanıldığı her sanayi kolunda kullanılabileceğinin altını çizen Hayri Demirel, proje ile ilgili şunları söyledi:

Sanayide bilinen kazan teknolojilerinde kömürün yanma verimi yüzde 60 ile yüzde 70 arasında değişir. Yeni teknoloji katı yakıt kazanımızda ise yanma verimi (karbon+uçucu gaz) yüzde 97 seviyesine çıkacak. Külde karbon oranı çok düşük miktarda olacak ve uçucu gazların tümü yanacak. Yeni kazan sisteminin önemli özelliklerinden biri de, kömürle çalışan mevcut kazan sistemlerinden farklı olarak 1000-1200oC yerine 1400-1800oC`de çalışabilmesi. Bu da kömürün yakılması sürecinde SO2, SO3 ve NO2 gibi çevreye ve özellikle de insan sağlığına ciddi zarar verebilen zehirli gazların oluşmasını engelliyor.

`AYDA 5 TL`YE ISITACAK`

Sistemin bütün testleri ve bilimsel tespitlerinin yapıldığını dile getiren Hayri Demirel, TOKİ`nin bir garajında kazanımızı yaktık. Çıkan kuru havayı garaja verdik, herhangi bir kirlilik tespit edilmedi. Yakılan bitümlü şist, kömürün nem oranına göre yüzde 30-40 daha fazla ısı üretiyor. 110 cm çapındaki bir kazan, 5-15 TL arasındaki bir aidatla 150 dairenin ısınmasını, soğutulmasını ve türbin eklenerek elektriğini sağlıyor açıklamasını yaptı.

KÖMÜRÜN NEMİNİ SIFIRA İNDİRİYOR

Türkiye, dünyada düşük kalorili ve yüksek nemli linyit kömür üretiminde ikinci sırada yer alıyor. Türkiye`de linyit kömür rezervleri taş kömür rezervlerinden 10 kat daha fazla. Türkiye, 2012 yılında yaklaşık 1.3 milyar dolarlık taş, kok ve briket kömürü ithal etti. Yeni kurutma sistemiyle, kömürde bulunan yüzde 50 nem oranını yüzde `5`e indirdiklerini söyleyen Hayri Demirel, yüksek nemli düşük kalorili linyit kömürlerin kurutulması ve yakılması için Denizli Tavas`ta pilot tesis kurduklarını belirterek Tesiste üretilen kuru kömür evsel ısınmada ve sanayide kullanılmak üzere pazarlanıyor. Ayrıca, Akarçeşme AŞ`nin Gebze`de bulunan ofisinde deneme amaçlı daha küçük boyutlarda iki adet kömür yakma kazanı da faaliyet gösteriyor dedi. Demirel, Denizli`deki tesislerinde Adopen`in kömürlerini kurutmak için anlaşma yapıldığını açıkladı.

KAZAN İLE ELEKTRİK ÜRETİYORLAR

Bitümlü şist yakma kazanı, kömürü kurutarak kalorisini iki kat artırıyor, arıtma çamurunu kurutarak elektrik elde edilebiliyor. Bitümlü şist 4-5 metre çapında büyük kazanlarda yakılarak 1 kw elektrik 6-8 sent yerine 0.5 sente mal ediliyor. Tüm zararlı gazları yakıyor ve emisyon değerleri sıfıra indiriyor.

Tuzla arıtma tesisinde deneme çalışmaları yapıldı. Kurutulan çamur yakılarak yeni çamurlar kurutuldu. 30 kg çamurla 100 kg çamur kurutulacak geriye kalan 70 kg çamurla da elektrik üretilecek. Kuzu Holding Finansör oldu ve onlar için çalışma yapıyorlar.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.