Avrupa ve Asya İran`ı Hedefliyor
Avrupa ve Asya yöneticileri, kendilerini rakiplerinden önce İran`a atmaya çalışıyor ve İslam devriminden 21 yıl sonra Tahran`ı yeniden iş dünyası haritasına koymaya çalışıyor.
Bu cazibenin iki nedeni var: yüksek petrol fiyatları İran`ın kasalarını dolduruyor (10 yıldan bu yana ilk kez yabancı döviz rezervleri borç taahhütlerinin üzerine tırmandı); ve giderek büyüyen bir inanca göre, ABD İran üzerindeki ambargoyu 1 yıl içinde kaldıracak. Karizmatik reformcu lider Muhammed Hatemi`nin başını çektiği etkin bir dış politika stratejisi, İran`ın Avrupa Birliği üyeleriyle uzun bir süredir gergin olan arasını dramatik bir biçimde iyileştirdi. Geçen ay Britanya ihracat garanti bölümünü bu ülkeye yeniden açtı. Britanya`nın ülkeyi Şah`ın terkinden bu yana ilk kez ziyaret eden ticaret bakanı ünvanını kazanan Richard Caborn, İran ticaret açılmıştır, dedi. İran`ın başkenti de bu duruma uygun bir hale gelmeye çalışıyor. Ancak başktentte iş yapma zorluğu, orada çabuk zengin olmayı engeller nitelikler arzediyor. Piyasaya giriş önünde duran engeller yüksek: Dünyanın en yoğun trafiğine ve kirli kentlerinden birisine sahip olan bu yerde yönünü bulmak çok zor. Bunun nedeni iş deyince hala devrimci tavır takınan bürokrasi.
Bunun ilk örneği ülkeye giriş çıkış yaparken belli oluyor. Kızgın bir Britanyalı yatırımcı geçenlerde ülkenin dört ingilizce yayınından birisi olan İran Daily`de şöyle yazıyor: Vize alamadığı için o da parasını dünyanın bir başka ülkesine götürüyor. Yine de, Tahran`da ısrar ve doğru kontaklar soruların yanıtı ve süreçler giderek iyileşiyor. İş müzakereleri 1 yıl kadar uzayabililiyor veya eğer bir İranlı ortak ürünün özgün olduğunu anlarsa birkaç günde bitiyor. Yolsuzluk geniş çaplarda ve Ayatullah Ali Hameney tarafından ciddi bir sorun olarak tanımlanıyor. Bir İranlı iş adamı şöyle diyor: İran yolsuzluk yelpazesinin Rus mafyası aşırı ucunda değil, ama biz tam anlamıyla açık bir ekonomi de değiliz. Biz gri alandayız. (FİNANSAL FORUM - FİNANCİAL TİMES)