Avrupa Gücü NATO`yu Kullanacak
Avrupa Birliği`nin çevik güç planları, kopan son fırtınaların nedeni. AB`nin, bir askeri kol oluşturmak suretiyle, bölgesel krizleri denetim altına alma kabiliyetini pekiştirme inisiyatifi Britanya`daki Avrupa - septik tarafların muhalefetine uğruyor. Onlara göre bu oluşum NATO`yu bölecek.
Britanya Muhafazakar Partisi, ABD Savunma Bakanı William Cohen Salı günü AB`nin ihtiyatsız davranması halinde NATO`yu geçmişin bir parçası haline getirebileceğini duyunca bir dost kazandıklarını sandılar. Cohen, Britanya`daki mevkidaşı Geoff Hoon`a karşı olanların eline silah verdiğini farkına varınca, AB gücünü desteklediğini ve bu gücün NATO`nun askeri gücündeki eksiklikleri gidereceğine inandığını söyledi. Ancak Cohen AB`nin bu inisiyatifinin gösterilebilir bir biçimde kapasite artırımı şeklinde olması gerektiğini ve zaten zor durumda olan savunma bütçelerini daha da zor bir duruma sokmaması gerektiği noktalarında ısrar etti. Onun özellikle kaygı duyduğu konu AB`nin NATO yetkilileriyle rekabet halinde olacak yüzlerce askeri subayı işe koşmaması. Cohen`e göre bu paraların boşa gitmesi ve Avrupa`nın birkaç yöne aynı anda çekilmesi anlamına gelebilecek. Cohen şöyle dedi: Planlamadaki parçalanmalara karşı uyarıda bulunuyordum, dolayısıyla ayrı ayrı otonom planlama operasyonları görmek zorunda kalmayacağız ve bir rekabete değil birbirini tamamlayan kuruluşların işbirliğine doğru yol alacağız.
Cohen`in bu sözleri Fransa ve onun savunma bakanı Alain Richard`ı hedefliyor ve planlamaya ilişkin olarak ortada farklı görüşler olduğuna işaret ediyordu. Ancak, Fransızların AB gücüne ilişkin olarak ABD ve Birleşik Krallık fikirlerinden farklılığı vurgulama ve dilde gibi gözüküyor. Hoon şöyle dedi: Bunlar prensipte anlaşmaya varılabilecek şeyler. Detayları doğru bir biçimde ortaya dökmek gerekiyor. Ve ben bunu yapabileceğimize inanıyorum. AB gücü, ABD`nin askerlerini riske atmaya değmediğini düşündüğü bir yerde, NATO`nun bir yerde doğrudan harekete geçmeme kararı aldığı durumlarda barış ve insancıl görevler için kullanılacak.
Ancak, hem Britanya hem de Fransa`nın niyeti NATO`nun Belçika`nın Mons kentindeki askeri merkezinin AB tarafından kullanılması. Bu da, AB`nin başını çektiği operasyonlarda Amerikalı planlamacı, araç - gereç, istihbarat ve personelin Avrupa`daki NATO komutan yardımcısının komutasında kullanılması anlamına geliyor. Avrupa`da bazıları, bu durumda ABD`nin AB tarafından alınacak operasyon kararları üzerinde potansiyel anlamda veto hakkına sahip olması durumunu getiriyor. AB / NATO ilişkilerinin geleceğine ilişkin detayların müzakeresi gelecekte gerçekleşecek. Ancak, bu müzakereler, AB dışında ama NATO üyesi olan ve Avrupa`nın güvenliğini ilgilendiren konulardaki karar mekanizmasının dışında kalmaktan kaygı duyan Türkiye tarafından bloke ediliyor. (FİNANSAL FORUM - FİNANCİAL TİMES)