Avrupa Birliği faiz oranlarını azaltacak mı?

13.01.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Avrupa Merkez Bankası (AMB), kısa bir süre öncesine kadar, artan enflasyona ilişkin kırmızı alarm durumunda idi. Ancak dünyanın 2 numaralı merkez bankası, Perşembe günü yayınlanan aylık raporda bu kaygıların tonunu düşürdü. Rapor, önümüzdeki aylarda, faiz oranı indirimine ilişkin spekülasyonu körükleyeceğe benziyor.

AMB, mevcut durumda, ABD ekonomisinde giderek artan belirsizlik durumuna ve bunun dünyanın diğer bölgelerine yansımasına, para - tedarik büyümesinin daha dengeli risklerine ve geçen yılın ikinci çeyreğinde zirve noktasını yaşayan euro alanı ekonomisine işaret ediyor. AMB ayrıca, euro alanı tüketici fiyatı enflasyonunun Aralık ayı itibariyle düşmeye başlayacağını da belirtti. Mevcut durumda AMB`nın daha önceki, fiyat istikrarına ilişkin risklerin artmasından daha çok yalnızca, fiyat istikrarına yönelik riskleri artırıcı etmenlerden, söz ediliyor.
Ne var ki, AMB enflasyona karşı mücadelesinde bütün bir yıl bu kadar net görünmedi. Banka, ücret görüşmeleri ve vergi indirimlerinin enflasyonist etkilerini izliyor. AMB halen, geçmişteki petrol fiyatı artışlarının münferit tüketici mallarının fiyatlarını arttırabileceği uyarısında bulunuyor ve euro alanında gürbüz büyümeden söz ediyor. Avrupa`nın en büyük ekonomisi olan Almanya`da, Perşembe günü 2000 yılına ilişkin olarak son on yılın en büyük büyüme oranını açıkladı.

AMB`nın raporu, ABD`nin faiz indirimine gitmesinden bir hafta sonra geldi. ABD`nin bu kararından sonra, Avrupa merkez bankacıları, ABD`deki olayların Avrupa`daki faiz oranlarını etkileyen bir çok etmenden sadece birisi olduğunu belirterek, sessiz kalmışlardı.

Ancak, raporun dili, AMB yetkililerinin mevcut durumda dünyayı farklı gördüğünü ortaya koyuyor. Yakın dönem tarihi, alışılmamış olaylar dışında, AMB`nin Fed`i izlediğini gösteriyor. Ayrıca, AMB oranların indirimine ilişkin çok az uyarıda bulundu. Avrupa`nın deflasyonist bir döneme girebileceğini düşünerek, 1999 Nisan`ında da aynı şekilde davranmıştı.

AMB 4 Ocak`daki toplantısının ardından, kilit öneme sahip faiz oranını yüzde 4.75`de bıraktı. Sayıları giderek artan ekonomistler, AMB`nın en geç, yaz sonundan önce faiz oranlarında indirime gideceği düşüncesinde. Bazıları ise Şubat ayı gibi erken bir zamanda indirim bekliyor.

İngiltere Bankası, Perşembe günü kısa dönem faiz oranlarını yüzde 6`da tuttu. Piyasa analistlerinden bir kaçı, bankanın oranları düzenleyen Mali Politika Komitesi`nin, Fed`in yarım puan indirimini izleyeceğini tahmin ediyordu. Çoğunluk ise, bankanın kısa vade faiz oranlarını yüzde 6`da tutmaya devam edeceğini bekliyordu.

Britanya`nın önemli faiz oranı mevcut durumda 11 aydır değişedi. Perşembe günkü karar, bankanın Birleşik Krallık ekonomisinde faiz indirimini sağlayacak yeterli bir tersine dönüşü henüz görmediğine işaret ediyor. İpotekler tüm zamanların en yüksek düzeyinde seyrediyor olsa bile, hükümet mevcut durumda, sağlıklı bir oran olan yüzde 2.9 rakamında, bu yıl bir yavaşlama öngörmüştü.

AMB raporunda, özellikle yüksek petrol fiyatlarından dolayı daha düşük bir hızda olsa da, euro alanının büyümeye devam edeceği görüşünü sürdürdü. Almanya`dan gelen veriler bu görüşü doğruladı. Alman ekonomisi, 2000`in son üç ayında, bir önceki çeyreğe kıyasla daha yavaş, yaklaşık yüzde yarım oranında, büyüdü. Alman ekonomisi 2000 yılının tamamında, 1999`daki yüzde 1.6`lık artışının neredeyse iki katı bir hızla, yüzde 3.1, büyüdü.

AMB, esas olarak, petrol fiyatlarının ve zayıflayan euronun enflasyonist etkisini karşılamak için geçen yıl faiz oranlarını altı kez arttırdı. Bugün durum farklı: Petrol fiyatlarının Kasım ayında varil başına 39 euro, Aralık ayında ise 29.4 euro olduğunu belirten AMB, Petrol fiyatlarındaki önemli düşüş ve euronun değer kazanması...Aralık 2000`den itibaren yıllık tüketici fiyatı enflasyonunda düşüşe neden olmalı, dedi. Euro Aralık ayı boyunca ve Ocak ayının ilk bir kaç günü dolar karşısında yaklaşık yüzde 9 değer kazandı.

AMB, geçen yılın faiz oranı artışlarının, AMB`nın ana politika hatlarından birisi olan para - tedarik artışına yol açtığını söyledi. Banka, para ve kredi artışından kaynaklanan enflasyon riskinin, Bir süre öncesine kıyasla daha fazla dengelendiğini, bildirdi. AMB hala dikkat konumunu sürdürse de, Aralık ayına kıyasla daha az kaygılı görünüyor. (THE WALL STREET JOURNAL)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.