Aslan hangi nedenle atandı?

21.04.2014 - 09:58 | Son Güncelleme :

Hüseyin Aydın, Süleyman Aslan’ın Ziraat’in yönetimine seçilmesiyle ilgili ilk kez konuştu

<ımg hspace="10" vspace="5" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5e59601c04688fbdb97c.jpg" align="right">Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın yönetime girmesi için, “Her bankada yönetim kurullarını hissedar belirliyor. Bizde yönetimi sermayedar seçti” dedi.

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, 17 Aralık sürecinde evinde 4.5 milyon dolar bulunduğu iddiasıyla tutuklanan ve şu an yargılanması devam eden eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın Ziraat’in yönetimine seçilmesiyle ilgili ilk kez konuştu. Hürriyet`ten Hülya Güler`in haberine göre; Aydın, “Her bankada yönetim kurulu üyeleri bankanın hissedarları tarafından belirleniyor. Bizim bankada da yönetim kurulu üyelerini sermayedar belirledi” dedi. Süleyman Aslan’ın bankanın yönetimine girmesi, 150 yılı aşkın bir geçmişi bulunan Ziraat Bankası’nın kamuya ait olması nedeniyle finans çevrelerinde, ‘siyasi bir karar’ olarak nitelendirilmişti.

SEKTÖR ÜZERİ KÂRLILIK

Ziraat Bankası’nın sağladığı 800 milyon dolarlık sendikasyon kredisi imza töreni öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Aydın, bankanın önümüzdeki aylarda 1 milyar dolarlık Eurobond ihracına hazırlandığını söyledi. 2014 yılının ilk çeyreğinde kârlılıkta geçen yıla göre yüzde 10’a yakın bir artış sağladıklarını belirten Aydın, “Sektörde düşüşün olduğu bir dönemde bizim kârlılığımızı artırmamızda, geçen yılki yüzde 55’lik kredi büyümemizin payı var. Aktifteki kredi portföyümüz bizim büyüklüğümüzdeki bankalara göre daha düşük. 2011’de belirlediğimiz yeni stratejimizle pasifte kaynak çıkışına müsaade ettik. Ziraat Bankası’nı 30 milyar lira küçülttük. Bu süreçte mevduata bağımlı bankadan, dış kaynakları da önemseyen bankacılığa geçmenin yararlarını gördük. Net faiz marjını doğru yönettik. Kaynakları etkin kullanarak hem gelir tarafını iyi yönettik hem de gider kalemlerini. Yılın tamamında geçen yıl olduğu gibi 3.3 milyar TL’nin üstünde bir kâr bekliyoruz” diye konuştu.

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Yılın tamamında yüzde 25’in üzerinde kredi büyümesi öngördüklerini kaydeden Aydın şöyle konuştu: “Sektörde kredi/mevduat oranı yüzde 100’lerin üzerinde olduğu halde bizde bu yüzde 80’ler civarında. Yani biz aslında bankanın bilançosunu normalleştiriyoruz.”

Sorunlu kredi oranı ‘ORA’sız yüzde 1.5

İflasına karar verilen Ora Alışveriş Merkezi’ne Ziraat’in verdiği 270 milyon Euro’luk kredinin ödenmesiyle ilgili soruyu Hüseyin Aydın şöyle yanıtladı: “Konu şu anda Yargıtay’da. Henüz bir karar çıkmadı. Biz banka olarak Yargıtay aşamasını takip ediyoruz. İnşallah hem banka hem kredi kullananlar için pozitif bir sonuç çıkmasını bekliyoruz. Banka bunun çözülebilmesi hususunda ciddi diyaloglar yapıyor ama iş mahkeme aşamasında. Bunun dışında ne gerekiyorsa yapacağız.”
Aydın, durumun bankanın sorunlu krediler konusundaki genel tablosuna ilişkin ise şunları söyledi: “Sektörün sorunlu krediler oranı yüzde 2.8. Genel olarak sektörün kredi kalitesinde bozulma görmüyoruz. Ziraat’in sorunlu kredilerinin içinde riski Ziraat Bankası’na ait olmayan kredileri düştüğümüzde, sorunlu krediler oranı yüzde 1.9. Dahil olursa yüzde 2.1. Ora’ya verilen krediyi çıkardığımızda sorunlu kredi oranımız yüzde 1.5’tir.”

İHTİYAÇ KREDİLERİNİ KIYASLAMAK İÇİN TIKLAYIN...

Faiz aşağı yönlü bir seyir izleyecek

Hüseyin Aydın, faiz indirimi tartışmalarıyla ilgili olarak, “Finansal istikrarı gözetelim. Faizler aşağı yönlü oldukça büyüme daha pozitif olacaktır. Biz de bundan böyle faizlerin aşağı yönlü bir seyir takip edeceğini düşünüyoruz. Beklentimiz bu yönde” dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.