Aslan hangi nedenle atandı?
Hüseyin Aydın, Süleyman Aslan’ın Ziraat’in yönetimine seçilmesiyle ilgili ilk kez konuştu
<ımg hspace="10" vspace="5" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5e59601c04688fbdb97c.jpg" align="right">Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın yönetime girmesi için, “Her bankada yönetim kurullarını hissedar belirliyor. Bizde yönetimi sermayedar seçti” dedi.ımg>
Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, 17 Aralık sürecinde evinde 4.5 milyon dolar bulunduğu iddiasıyla tutuklanan ve şu an yargılanması devam eden eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın Ziraat’in yönetimine seçilmesiyle ilgili ilk kez konuştu. Hürriyet`ten Hülya Güler`in haberine göre; Aydın, “Her bankada yönetim kurulu üyeleri bankanın hissedarları tarafından belirleniyor. Bizim bankada da yönetim kurulu üyelerini sermayedar belirledi” dedi. Süleyman Aslan’ın bankanın yönetimine girmesi, 150 yılı aşkın bir geçmişi bulunan Ziraat Bankası’nın kamuya ait olması nedeniyle finans çevrelerinde, ‘siyasi bir karar’ olarak nitelendirilmişti.
SEKTÖR ÜZERİ KÂRLILIK
Ziraat Bankası’nın sağladığı 800 milyon dolarlık sendikasyon kredisi imza töreni öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Aydın, bankanın önümüzdeki aylarda 1 milyar dolarlık Eurobond ihracına hazırlandığını söyledi. 2014 yılının ilk çeyreğinde kârlılıkta geçen yıla göre yüzde 10’a yakın bir artış sağladıklarını belirten Aydın, “Sektörde düşüşün olduğu bir dönemde bizim kârlılığımızı artırmamızda, geçen yılki yüzde 55’lik kredi büyümemizin payı var. Aktifteki kredi portföyümüz bizim büyüklüğümüzdeki bankalara göre daha düşük. 2011’de belirlediğimiz yeni stratejimizle pasifte kaynak çıkışına müsaade ettik. Ziraat Bankası’nı 30 milyar lira küçülttük. Bu süreçte mevduata bağımlı bankadan, dış kaynakları da önemseyen bankacılığa geçmenin yararlarını gördük. Net faiz marjını doğru yönettik. Kaynakları etkin kullanarak hem gelir tarafını iyi yönettik hem de gider kalemlerini. Yılın tamamında geçen yıl olduğu gibi 3.3 milyar TL’nin üstünde bir kâr bekliyoruz” diye konuştu.
DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
Yılın tamamında yüzde 25’in üzerinde kredi büyümesi öngördüklerini kaydeden Aydın şöyle konuştu: “Sektörde kredi/mevduat oranı yüzde 100’lerin üzerinde olduğu halde bizde bu yüzde 80’ler civarında. Yani biz aslında bankanın bilançosunu normalleştiriyoruz.”
Sorunlu kredi oranı ‘ORA’sız yüzde 1.5
İflasına karar verilen Ora Alışveriş Merkezi’ne Ziraat’in verdiği 270 milyon Euro’luk kredinin ödenmesiyle ilgili soruyu Hüseyin Aydın şöyle yanıtladı: “Konu şu anda Yargıtay’da. Henüz bir karar çıkmadı. Biz banka olarak Yargıtay aşamasını takip ediyoruz. İnşallah hem banka hem kredi kullananlar için pozitif bir sonuç çıkmasını bekliyoruz. Banka bunun çözülebilmesi hususunda ciddi diyaloglar yapıyor ama iş mahkeme aşamasında. Bunun dışında ne gerekiyorsa yapacağız.”
Aydın, durumun bankanın sorunlu krediler konusundaki genel tablosuna ilişkin ise şunları söyledi: “Sektörün sorunlu krediler oranı yüzde 2.8. Genel olarak sektörün kredi kalitesinde bozulma görmüyoruz. Ziraat’in sorunlu kredilerinin içinde riski Ziraat Bankası’na ait olmayan kredileri düştüğümüzde, sorunlu krediler oranı yüzde 1.9. Dahil olursa yüzde 2.1. Ora’ya verilen krediyi çıkardığımızda sorunlu kredi oranımız yüzde 1.5’tir.”
İHTİYAÇ KREDİLERİNİ KIYASLAMAK İÇİN TIKLAYIN...
Faiz aşağı yönlü bir seyir izleyecek
Hüseyin Aydın, faiz indirimi tartışmalarıyla ilgili olarak, “Finansal istikrarı gözetelim. Faizler aşağı yönlü oldukça büyüme daha pozitif olacaktır. Biz de bundan böyle faizlerin aşağı yönlü bir seyir takip edeceğini düşünüyoruz. Beklentimiz bu yönde” dedi.