Arjantin’de krizden sonra işçi - patron el ele

28.01.2002 - 09:39 | Son Güncelleme :

Juan Manuel Palacios Arjantin’in en güçlü sendikacılarından biri. Zamanında ‘El Turco’ lakaplı Menem’i destekledi. Palacios Uluslararası Ulaştırma İşçileri Federasyonu Başkan Yardımcısı. Palacios, eskiden yalnız ücret pazarlığı yaptıkları işverenlerle artık, omuz omuza vererek fabrikaları açık tutmaya, vergi ve kredi problemleri için çare üretmeye çalıştıklarını anlattı.

Ülkenin durumunu nasıl görüyorsunuz?

Biz 1989 - 1999 yıllarında Menem’i destekledik. Oysa o bize arkasını döndü. 1990’lı yılların başında önce üretim arttı. Kamu kuruluşları özel ellere geçince yeni sahipleri işçileri çıkartmaya başladı. De La Rua’ya pesoyu devalüe etmesini bir yıl önce tekilf ettik. Tedrici bir kur ayarlamasına gitseydi bugünkü duruma gelinmezdi. Şimdi Duhalde mecburiyetten devalüasyon yapıyor. Bu hükümete şans tanımalı.

Ne yapmak gerekiyor?

Duhalde’nin işi zor. İlk önce 65 milyar dolar civarındaki bankalarda bloke edilen paraları halka geri vermesi gerekiyor. Bunu bir takvime bağlamak şart. Halkın politikaya güveni kayboldu, bunu da yeniden tesis biraz zor olacak. Askeri hükümetler işçilerin sosyal sigorta ve emeklilik fonlarını kendi çıkarları için amaç dışı yerlerde kullandılar. Demokrasiye geçildiğinde de, hükümet enflasyonla mücadele ve istikrar önlemlerini gerekçe göstererek, borç ödemek için kasadaki bu paralara göz dikti, alıp götürdüler.

Çözüm için ne katkıda bulunuyorsunuz?

Günümüz şartlarında şirket ve fabrikaları kurtarmak için işçilerle patronlar el ele çalışıyoruz. Patronlarla toplanıp, şirketlerin nasıl kurtulacağını, tekrardan nasıl üretime kazandırabileceğini, hizmet verebileceklerini konuşuyoruz. Bugün işçilerle patronlar ortaklarmış gibi, çalışıyorlar. Dört senedir süren piyasadaki durgunlukta bir sürü firma iflas etti. Patron firmasını çalıştırma, işçi de işsiz kalmama çabası içinde. Vergiler ve banka kredileri için çözüm üretiyoruz. Önceki yıllarda işverenle sadece ücret pazarlığı yapıyor, iki ayrı kampta yer alıyorduk. Şimdi ise üretim için birbirimize destek oluyoruz.


‘Politikacılar evden çıkamıyor’

Krizle çalkalanan Arjantin’de 1983 - 1989 yılları arasında devlet başkanlığı yapan Dr. Raul Alfonsin, Türkiye’yi daha derin bir kriz ortamından stratejik önemi dolayısıyla gördüğü desteğin kurtardığını söyledi. Alfonsin, Bush eğer Türkiye’yi desteklemezse delidir dedi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın danışmanı Bülent Tanla ile Arjantin krizi üzerine görüşen Alfonsin, Türkiye’nin stratejik bir bölgede bulunduğu ve bu nedenle destek görmesine karşın Arjantin’in böyle bir konumu olmadığı için unutulduğunu belirtti. Arjantin izlenimlerini bugün bir raporla kamuoyuna açıklayacak olan CHP’nin web sitesinde de konuyla ilgli bilgiler yer alacak.


‘ABD bizi terk etti’
Cumhurbaşkanı seçildikten altı yıl sonra sosyal çalkantıların artmasıyla görevinizi Carlos Menem’e devrettiniz. Bu dönemi bir değerlendirir misiniz?

Çok kötü günler geçiriyoruz. Dış borcumuz 140 milyar dolar. Mecburen moratoryuma gittik. ABD ve IMF bir yerden sonra bizi terk etti. Halkın dayanacak gücü kalmamıştı. Pesonun dolara olan bire birlik konvertibilitesinden daha önce çıkılmasını, borçların yapılandırılmasını önerdim. Ancak bu yapılmadı.

IMF, Menem özelleştirmelerini dünyaya örnek gösteriyordu. Bu politikaların kriz üzerindeki etkilerini değerlendirir misiniz?

Menem ekonomiyi neoliberal anlayışla yönetti. Döneminde Cavallo Ekonomi Bakanlığı’na geldi ve peso - dolar paritesinde bire bir konvertibiliteyi getirdi. Enflasyon düştü. Arjantin’deki özelleştirmeler bence dünyanın en kötüsüdür. Özel şirketlerin borçları devlet tarafından satın alındı. Bu sistemi bankalar, özellikle de Citibank büyük organizasyonlarla uyguladı. 1990’lı yılların başında dünyanın her yanından para yağdı. Ancak yolsuzluklar yapıldı. Gelen paralar yatırıma değil spekülatif işlemlere gitti. Globalizasyon uygulamaları sonunda faiz yükseldi, borsa yükseldi. Elde edilen 25 milyar dolar su gibi aktı ve toprağa karıştı gitti.


Halktan korktular
Krize neler sebep oldu?

Peso - dolar eşitliği ihracatı durdurdu. Ucuz ithal ürünler Arjantin mallarına karşı avantaj sağladı. Rekabet edemeyen fabrikalar kapandı. Bu süreçte büyüme düşmeye, işsizlik artmaya başladı. İşsizlik çok arttı. Küçük sanayi rekabet edemedi. Bankalar verimli olmayan alanlara kredi verdi. Şu anda işsizlik yüzde 20’ye yaklaşıyor. De La Rua yönetimi, daha iki yıl önce bugün başvurulan önlemleri almalıydı. Halktan korktular, yapamadılar. 15 günde bu nedenle beş cumhurbaşkanı değiştirdik. De La Rua bütçe açıklarını kapatmak için memur maaşlarında yüzde 13 indirime gitti. Bu indirim durgunluğu kamçıladı. Orta sınıf dayanışması hızla çözülüyor. Ülke dışına göçler var.


Herkes aldattı
Arjantin krizden nasıl ve ne kadar sürede çıkabilir.

IMF ile masaya oturulması lazım. Moratoryumu çözmek gerekli. Partiler hükümeti desteklemeli. Her zaman olduğu gibi aşırı uçlar bu birliğe mani olmaya çalışırlar. Halk sert tepki gösteriyor. Sevilen ve sayılan birçok politikacı hakarete uğramamak için şu günlerde evinden çıkmıyor. Bankacılık sistemi dışında kalan 10 milyar dolarla, halkın bankalardaki 60 milyar doları şu anda bloke durumda. Halk cevap bekliyor.

Herkes birden parasını çekmeye kalkarsa sistem çöker. Yöneticiler, siyasetçiler, bürokratlar hemen herkes halkı aldattı. Halk, Avrupalıların Arjantin bankalarını alırken büyük paralar ödediğini sanıyor. Oysa böyle değil.


‘Protestolar yayılır’
Protestolar daha da devam edip yayılabilir mi?

Brezilya, Uruguay, Şili ve başka Güney Amerika ülkelerine yayılabilir. 11 Eylül hadisesinden sonra ABD, Güney Amerika’da ayaklanmanın başlamaması için dikkatli olmalıdır. Olaylar Peru’ya, Bolivya’ya, Paraguay’a, Ekvador’a ve Chavez’in ülkesi Venezuella’ya da sirayet edebilir. Türkiye’yi bilemiyorum, Türkiye’de tencere kapaklarına vurarak protesto olabilir mi? Her ülkenin kendine göre özellikleri, özel davranışları vardır.

Sizin de paranız bloke edildi mi?

Bankada benim bloke edilmiş param yok ama bazı radikal milletvekillerinin var. Onlar da halkla birlikte sokağa çıkıp tencere kapaklarına vurarak protesto gösterilerinde bulunuyor.

Türkiye için bir öneriniz var mı?

Neoliberal ekonomi politikalarına çok dikkat etmek gerekiyor. Sosyal politikalara ve üretime önem vermek gerekiyor. Kimseye tavsiyede bulunmuyorum ama bir dost olarak bu temennide bulunuyorum.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.014 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.