Arjantin`de bir derviş gitti bir derviş geldi
Arjantin Ekonomi Bakanı Ricardo Lopez Murphy, göreve başlamasından iki hafta sonra, önceki gece istifa etti
Arjantin Ekonomi Bakanı Ricardo Lopez Murphy, göreve başlamasından iki hafta sonra, önceki gece istifa etti.Devlet Başkanı De La Rua, hükümet yetkilileriyle yaptığı görüşmenin ardından, uluslararası alanda tanınmış ve Wall Street`in gözde ekonomisti Domingo Cavallo`nun, ülkenin ekonomik alandaki en üst düzey görevine atanacağını açıkladı.
Cavallo`nun ülkenin ekonomisini yürütmekten sorumlu olacağını belirten De La Rua, Cavallo`nun, bu sorumluluğunu ekonomi bakanı ya da kabine başkanı olarak üstleneceğini söyledi.
De La Rua Arjantin`in, 2001 mali yılı için 6,5 milyar dolar zarar hedefinin içinde yer alacağı Uluslararası Para Fonu (IMF) ile bir kredi anlaşması yapacağını bildirdi.
Adım adım kriz
Arjantin`de 1998 Temmuz`undan itibaren girilen ekonomik durgunluktan kaynaklanan krizin şiddetlenmesinde Türkiye`deki şubat krizinin de katkısı oldu.
Menem döneminde yaygınlık kazanan yolsuzlukların kökünü kazımak ve ekonomide büyümeyi yeniden sağlamak vaadleriyle 1999 Aralık ayında iktidara gelen yeni Devlet Başkanı Fernando de la Rua, ilk görev yılında bu vaadlerin kolay gerçekleştirilemeyeceğine tanık oldu. Arjantin hükümeti 2000 yılı için koyduğu ekonomik hedeflerin hiçbirini tutturamadı. Bütçe açığının Uluslararası Para Fonu ile varılan anlaşmada kabul edilen düzeyin üstüne çıkması hükümeti yıl içinde kamu işçilerinin ücretlerinde kesintiye gitmek gibi büyük tepkiyle karşılaşan ekstra önlemler almaya itti.
Yılbaşında 2000 yılı için yüzde 4`lük bir ekonomik büyüme hedefi koyan hükümet, Kasım ayında bu hedefi yüzde 0.5 olarak revize etti. Yılsonunda IMF ile varılan anlaşmayla sağlanan yaklaşık 40 milyar dolarlık mali yardım paketi 2001 yılına iyimser bir havayla girilmesini sağladıysa da özellikle bankacılık sisteminden gelen kötü sinyaller yüzünden bu umutlar kısa ömürlü oldu.
IMF yardımının getirdiği umutla ocak ayında görülen ekonomik canlanma ve borsadaki hızlı yükseliş, Merkez Bankası Başkanı Pedro Pou`nun, ABD Senatosunca ulusal bankaların kara para aklama faaliyetlerine göz yumma suçlanmasıyla tersine döndü. Durum Türkiye`de 19 Şubat`ta patlak veren krizle daha da ağırlaştı. Türkiye`nin çıpa sistemini terk ederek dalgalı kura geçmesi tüm dünyada yükselen borsalarda yabancı sermaye çıkışına neden oldu. Bu kaçışı en ağır hisseden Arjantin`de borsa çöktü ve ülkenin kredi notu düştü.
Enflasyonu yendi yolsuzluktan istifa etti
ABD iş çevrelerinde iyi tanınan ve tutulan bir siyasetçi olan Cavallo, 1991 yılında ilk kez iktisat bakanlığına getirildiğinde yüzde 5 bin`lere varan enflasyonu tek haneli rakamlara çekmesiyle tanınıyor. Arjantin ulusal parası pezo`nun değerini ABD Dolarına endeksleyerek enflasyonu durduran Cavallo, bu dönemde uyguladığı kapsamlı özelleştirme programıyla da ABD`li iş çevrelerinin sevgisini kazanmış bulunuyor. Cavallo, ilk görev döneminde imza attığı bu başarılarla Arjantin`i1998 yılına dek sürecek bir büyüme rotasına oturtmakla birlikte, bunu işsizliğin fırlaması ve geniş kitlelerin yaşam standartlarının önemli ölçüde düşmesi pahasına yapmıştı.
Cavallo, eski Devlet Başkanı Carlos Menem`in iktidarı sırasında 1991 yılında üstlendiği iktisat bakanlığını, 1996 yılında yolsuzlukları gerekçe göstererek bırakmıştı. Cavallo`nun istifa ederken `hükümet içinde bir suç çetesinin var olduğunu` iddia etmesi Arjantin siyasetinde çalkalanmalara neden olmuştu.
Bakanlıktan ayrıldıktan sonra siyaseti bırakmayan Cavallo, halen muhafazakar eğilimli küçük bir parti olan `Cumhuriyet Partisi İçin Hareket` partisinin başkanı olarak parlamentoda sandalye sahibi bulunuyor.