Araştırma Bölümü
Dışarıda riskler, içeride tutunma çabası..
TCMB PPK toplantısı sonrası ilk olumlu reaksiyonun ardından gevşemeye başlayan BIST100 dün güne hafif primli yataya yakın başladıktan sonra seans arasından jeopolitik tansiyonun yeniden yükselmeye başlaması ile ikinci seansa başlarken gün içi en düşük seviyesi olan 80,254 puanı gördü ve günü %0,46 primle 80,837 puandan tamamladı.Dün hem artan jeopolitik riskler hem de beklentiyi aşan ABD büyüme verisine karşın 80,200’lerden tepki alımı gelmesi, endeksin 80,500’de tutunma çabası ve kurun da 2,17 üzerinde kalıcı olmamasını algının hala olumlu tutulmaya çalışıldığı şeklinde yorumluyoruz. 80,500 ve 80,000 seviyeleri bu algıyı devam ettirmek için en önemli destekler, yükseliş denemelerinde de 81,000 ve 82,000 ilk dirençler.
Dün jeopolitik risklere rağmen tutunan BIST100’de haftanın son işlem gününe yataya yakın hafif pozitif bir başlangıç görebileceğimizi düşünmekteyiz.
Dün de belirttiğimiz üzere TCMB sonrası bu hafta için üç önemli gündem kalmıştı; yurtiçinde yeni kabine, ABD’de büyüme ve Euro bölgesi’nde TÜFE. ABD büyüme verisinin ekonomide ivmelenme işaretlerine dikkate değer bir destek verdiğini söylemek mümkün, 2Ç büyüme %4 beklentisine karşın %4,2’ye revize edildi. Bu da Yellen güvercin kalmaya devam etse de piyasaların faiz artırım tartışmalarını gündemde tutmaya devam edebileceğini gösteriyor.
Bugün de diğer kalan 2 gündeme odaklanacağız; yeni kabineye dair açıklamanın Başbakan Davutoğlu’ndan gelebileceği beklentisi hakim, kabine 11.30’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulacak, yurtiçinde en önemli gündem bu.. Piyasanın umut ettiği şekilde şekillenecek bir ekonomi yönetimi açıklamasına olumlu bir reaksiyon gelecektir ancak özellikle son haftada bu ihtimalin bir ölçüde fiyatların içine girmeye başladığını düşündüğümüzü de hemen paylaşmak isteriz.
Euro bölgesi TÜFE rakamı ise küresel risk iştahı açısından önem arz etmekte. Zira 4 Eylül’de ECB’nin toplantısı var ve güç kazanan beklenti; alınacak kararın büyük ölçüde bugünkü veriye bağlı olduğu yönünde. Jackson Hole’da Draghi’nin konuşması sonrası Eylül ayında teşviklerin artırılabileceği hatta bunun varlık alımlarıyla yapılacağı beklentisi hızla yükselmiş ancak dün Reuters’da geçen ve bir ECB kaynağına dayandırılan haber ise kafa karıştırmıştı.
Dolayısıyla bugün açıklanacak veri yakından izlenecek. ECB’den teşvikleri artırması beklentisinin güçlü kalması küresel likidite şartlarının elverişliliği anlamında bizim açımızdan da önemli. Bu kritik veri dışında dün yükselen Ukrayna tansiyonunu başta olmak üzere jeopolitik tansiyonu da bir taraftan izliyor olacağız.