Aracı kurumlara bir darbe de SPK`dan!

04.02.2013 - 14:47 | Son Güncelleme :

Uzun zamandır kar etmekte zorlanan aracı kurumlara bir darbe de Sermaye Piyasası Kurulu`ndan geliyor

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf6dfe601c04688fbe1ede.jpg">Uzun zamandır kar etmekte zorlanan aracı kurumlara bir darbe de Sermaye Piyasası Kurulu`ndan geliyor.

Sermaye Piyasası Kurulu`nun yeni Başkanı Vahdettin Ertaş`ın ilk işi aracı kurumlarda bir düzenlemeye gitmek oldu. Alınan bilgiye göre, Ertaş`ın 101 tane olan aracı kurum sayısını çok bulduğu ve sektörün daha sağlıklı büyümesi için bu sayıyı azaltmak istediği konuşuluyor.

Dünya Gazetesi`nden Jülide Yİğittürk Gürdamar`ın haberine göre, bu kapsamda da aracı kurumlara asgari sermaye yeterliliğini artıracağı ve her aracı kuruma her lisansı kullanma hakkı vermeyeceği belirtiliyor. Sektörün önde giden yöneticileri, "Aracı kurum sayısını azaltmanın tek yöntemi sermaye tabanını artırmak olacaktır. Ayrıca lisanslar çeşitlendirilebilir. Mesela küçük bir aracı kuruma sadece alım-satım hakkı verilirken, diğer bir kuruma sadece alım-satım ve saklama lisansı verilebilir" diye konuştular.

Geçtiğimiz günlerde Girişim Sermayesi Ortaklıkları (GSYO) şirketlerinin asgari sermaye yeterliliğini artıran SPK, şimdi de aracı kurumlarda bir düzenlemeye gideceği konuşuluyor. Paylarını halka arz edecek Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı`nın kuruluşunda başlangıç, dönüşümünde ise başlangıç veya ödenmiş sermaye tutarı 5 milyon liradan 20 milyon liraya çıkartılmıştı. Söz konusu bu düzenlemenin, aracı kurumlara da getirilmesi bekleniyor. Şuanda 5200`e yakın çalışanın bulunduğu aracı kurumların toplam öz sermaye büyüklüğü 3 milyar lirayı buluyor. Aracı kurumlarda asgari sermaye yeterliliği lisanslara göre değişiyor. Bir aracı kurum kurmak için en azından alım-satım aracılık yetki belgesine sahip olmak gerekiyor. Söz konusu yetki belgesini almak için de cuma günü enflasyona uyarlanarak yapılan değişikliklere göre 845 bin lira sermaye yeterlilik şartı bulunuyor. Diğer lisanslar incelendiğinde, halka arza aracılık için 424 bin lira, Repo/Ters repo işlemleri için 424 bin lira, portföy yönetimi için 339 bin lira, yatırım danışmanlığı için 88 bin lira asgari sermaye gerekiyor. Kaldıraçlı alım satım işlemi için ise gerek olan sermaye şartı ise 11 milyon lirayı buluyor. DÜNYA`nın yaptığı araştırmada şuanda 101 aracı kurum bulunuyor. Bunun 8`inin faaliyetleri geçici olarak durdurulmuş durumda. Bu şirketler; GFC General Finans Menkul Değerler AŞ, K Menkul Kıymetler AŞ, Med Menkul Değerler AŞ, Optimal Menkul Değerler AŞ, Öner Menkul Kıymetler AŞ, Raymond James Yatırım Menkul Kıymetler AŞ, Taib Yatırım Menkul Değerler AŞ, UniCredit Menkul Değerler AŞ.

EN DÜŞÜK ÖZSERMAYE ING MENKUL`DE

Aracı kurumların sermayeleri incelendiğinde en yüksek özsermayeye sahip olan kurum 436 milyon 247 bin lira ile Yapı Kredi Yatırım başı çekiyor. Bu kurumu 372 milyon 726 bin lira özsermaye ile İş Yatırım, 142 milyon 106 bin lira ile Finans Yatırım takip ediyor.

Öz sermayesi 2 milyon liranın altında olan kurumlar incelendiğinde ise 703 bin 799 lira özsermaye ile ING Menkul Değerler en düşük özsermayeye sahip kurum olarak dikkat çekiyor. 898 bin 31 lira ile Sayılgan Menkul Değerler, 1 milyon 122 bin lira ile Toros Menkul Kıymetler, 1 milyon 159 bin lira ile Ayborsa Menkul Değerler, 1 milyon 211 bin lira ile Alan Menkul Değerler en düşük özsermayeye sahip aracı kurumlar arasında ilk beş sırada yer alıyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.