Akbabalar zordaki şirketlerin peşinde

29.01.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

ABD`da zor duruma düşen şirketler, ‘Akbaba yatırımcıların’’ pençesinden kurtulamıyor. Akbabalar, sıkıntılı şirketlerin borçlarını düşük maliyetlerle üstlenerek, bu şirketleri ele geçiriyor.

Amerika Birleşik Devletleri`nde yaşanan ekonomik durgunluk nedeniyle bir çok büyük şirketin zora girmesi bu şirketlerin borçlarını düşük karşışılıklarla üstlenerek kár etmeyi hedefleyen ‘‘ Akbaba Yatırımcıları’’ gündeme getirdi. Wall Street Journal`da yer alan makalede, riskli şirketlerin borçlarını üstlenerek piyasayı rahatlatan bu yatırımcıların bu günlerde geçmişe göre daha dikkatli davrandığı belirtilerek Akbaba yatırımcılar konusunda bir çok bilgiye yer verildi.

ABD`de 1929`da yaşanan büyük bunalımın ardından ortaya çıkan Akbaba yatırımcılar ekonomik durgunluk dönemlerinde piyasalardan aldıkları borçları geri ödemekte zorlanan şirketlere şirket hisseleri veya şirketlerin portföyünde bulunan diğer menkul kıymetler karşılığında borç veriyor.Şirketlerin bankalara olan borçlarının geri ödenmesini üstlenen, kimsenin elinde tutmak istemediği değersiz bonoları paraya çeviren Akbaba yatırımcılar, şirketin değerine göre çok düşük olan borçları üstlenerek zor durumdaki şirketleri yavaş yavaş ele geçirmeye çalışıyorlar.New York Üniversitesi İş İdaresi Okulu öğretim üyesi Profösör Edward Altman ABD`de şu anda zorda olan şirketlerin borç toplamının 400 milyar dolar olduğunu bu rakamın 10 yıl öncesinin 2 katı olduğunu söylüyor.

Akbaba yatırımcıların fonlarını yöneten Oaktree Capital Management şirketi yöneticisi Howard S. Mark zorlu alacaklar konusunda ABD`de bir rönesans yaşandığını ve bu konuda uzman kuruluşların sayısı arttıkça piyasaların rahatlayacağını belirtiyor.

Marks, zorda olan borçları üstlenen yatırım şirketlerinin her bir dolarlık zorlu borç için 90 cent ödeme yaptığını ve bu işte kár marjının çok yüksek olmadığını ifade ediyor. Junk bond`lara ( Çöp bono) yatırım yapan şirketlerin çok iyi maliyet analizi yapması gerekiyor. Bu alanda maliyet analizini iyi yapamayan yatırımcılar hedefledikleri kárların gerisinde kalabiliyorlar. Akbaba yatırımcı olarak bilinen Trust Company of West Direktörü Mark Attanasio, riskli borçları üstelenen bir şirket olarak yaptıkları işten yüzde 30 kár elde etmeyi hedeflediklerini ancak bunun her zaman mümkün olmadığını söylüyor. Attanasio faaliyet gösterilen alanın riskleri gözönüne alındığında 1 dolar yatırıma 30 cent getirmeyen bir işe girmenin kárlı olmadığını yüzde 30`un altındaki kárların sıfır kár anlamına geldiğini belirtiyor.


50 milyar dolarlık fonları var:

Dışarıdan kárlı gibi görünen bu iş sanıldığı kadar kolay bir iş değil. Akbaba yatırımcılarda zaman zaman zarar ediyorlar. Bu yatırımcılardan bazıları önemli miktarda para kaybediyor. Örneğin,piyasanın tecrübeli yatırımcılarından Carl. C. Icahn geçtiğimiz yıllarda Marvel Entertainment şirketi işinden 70 milyon dolar kaybetti.


Eskinin ünlü Akbaba yatırımcıları da piyasada görünmüyor. 1990`ların ünlü yatırımcısı Sam Zell, ‘‘Yeni bir işe başlamanın zamanı değil’’ diyor. 10 yıl öncesi 1 milyar dolarlık bir fonu yöneten Zell, yatırım için öngörülen telekomünikasyon şirketlerinin geleceği konusunda tahmin yapmanın çok zor olduğunu söylüyor.
New York Üniversitesi`nden Prof. Altman 1998`de Rusya`da yaşanan krizin ardından kurumsal tahvillerin fiyatının yüzde 18 oranında düştüğünü yeni yatırımcıların piyasaya girmediğini kaydetti.


Zorlu borçları satın almak için ayrılan sermaye 1998`den beri yüzde 50 oranında düşmüş durumda. Piyasada yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen, Goldman Sachs, Salomon Smith Barney, City Grup ve Lehman Brothers gibi ünlü yatrımcılar hala zorlanan şirketlere yatırım yapmaya devam ediyorlar. Bu gün Akbaba yatırımcıların piyasadaki yatırımlarının tutarı 50 milyar dolar civarında bulunuyor. Bu miktar toplam zorlu borç tutarının sadece yüzde 13`ü seviyesinde bulunuyor.




Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.015 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.