Akaryakıtta vergi yükü azalıyor
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de, akaryakıttaki vergi yükünden dert yandı.
<ımg hspace="10" vspace="5" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf6060601c04688fbdc76e.jpg" align="right">Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de, akaryakıttaki vergi yükünden dert yandı.
ımg>Şimşek, vergi tabanının genişlemesine paralel olarak vergi yükünün nispeten yüksek olduğu akaryakıt sektöründe vergi indirimlerine ilişkin çalışma yapılacağını söyledi. Akaryakıttaki vergi yükünün son 11 yılda azaldığını belirten Şimşek, 2002 yılında 100 liralık benzin fiyatının içerisinde vergi yükü 70.2 TL iken, 25 Ocak 2014 itibariyle 58.1 liraya, 100 liralık motorin fiyatının içindeki vergi yükü 2005`te 65.1 TL iken ocak itibariyle 49.4 TL`ye düştü dedi.
NİSPETEN YÜKSEK
SON 19 YILLIK ENFLASYON RAKAMLARI İÇİN TIKLAYIN...
Akaryakıttaki vergi yükünün nispeten yüksek olduğunu anlatan Şimşek, vergi tabanının genişletilmesine yönelik çalışmalar kapsamında indirim yapılabileceğinin mesajını verdi. Yeni Gelir Vergisi Yasası`nın Meclis`te olduğunu anımsatan Şimşek, Bu çalışmada vergi tabanını genişletmek amacıyla istisna ve muafiyetler kapsamının daraltılması, beyannameye dayalı vergilemenin genişletilmesi, yatırım, üretim, istihdamın teşvik edilmesi öngörülüyor. Bunların sonucunda dolaysız vergilerin toplam vergi içindeki payının artırılması dolaylı vergilerin vergi geliri içindeki payı da azalmış olacak değerlendirmesini yaptı. Dünyanın birçok ülkesi gelir sıkıntısı yaşarken, Türkiye bu yıl yaklaşık 350 milyar lira vergi toplamayı hedefliyor.
DOLAYLI VERGİ ARTIYOR
Bakan Şimşek, geçen yılın ilk 10 ayında vergi gelirlerinde yüzde 17.7`lik, dolaylı vergi gelirlerinde de yüzde 22.2 artış yaşandığını ifade etti. Şimşek, dolaylı vergi gelirlerinin daha yüksek oranda artmasında BOTAŞ ve TEDAŞ`ın geçmiş borçlarının bir kısmının tahsil edilmesinin önemli etkisi olduğunu bildirdi.
AKARYAKITIN YÜKÜ AĞIR
Bakan Şimşek, son 11 yılda akaryakıtta vergi yükünü sürekli aşağı çektiklerini belirtti. Petrol ürünlerinden 2002 yılından bu yana ÖTV alındığını belirten Bakan Şimşek, 2005`ten bu yana TEFE`ye göre artırımdan vazgeçildiğini ifade etti. Şimşek, Maktu ÖTV tutarları aylık TEFE endeksine göre artırılarak uygulanmıştır. 2005 başından itibaren TEFE`ye göre artırmadan vazgeçilerek ÖTV tutarları Bakanlar Kurulu kararıyla belirleniyor. Maktu ÖTV tutarlarındaki en son değişiklik 2012`de Bakanlar Kurulu kararı ile yapılmıştır. Bu düzenlemeden önce 2.5 yılı aşkın süre zarfından vergi tutarlarında herhangi bir değişiklik yapılmamıştır dedi.