Acil Döviz Likiditesi

04.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Piyasalar kritik bir haftaya giriyor. Cuma gününü rekor faiz artışı ve borsa düşüşü ile tamamlayan mali sistem, bu krizi derinleştirecek likidite sıkışıklığının giderilmesi için çok acil çözüm bekliyor.

Sorun TL likiditesi değil, döviz sıkıntısı diyen bankacılar, bu para sıkıntısının güven bunalımına neden olduğunu, bunun da krizin etkisini daha da şiddetlendirebileceğini düşünüyor. Döviz çıkışının sistemdeki sorunun temel nedeni olduğunu ifade eden bankacılar, Ankara`ya, piyasalardaki altüst olan dengelerin yerine konması için çözüm öneriyorlar.

Bankacılardan 3 çözüm önerisi

Munzamdan döviz likiditesi verilsin

Sİstemde yaklaşık 37 milyar dolarlık döviz mevduatı var. Bankalar bunun karşılığında 4 milyar dolarlık bir tutarı Merkez Bankası`nda tutuyor. Bankacılara göre kısa vadede döviz munzamı oranının yarıya indirilmesi halinde sisteme 2 milyar dolarlık bir likidite sağlanacak. Bu indirim Merkez Bankası`nın net iç varlıklarını etkilemeyecek. TL faizlerinin yüzde 1000`lerde dolanması nedeniyle munzamdan çözülen dövizin büyük kısmı yeniden Merkez Bankası`na satılacak. Böylece Merkez Bankası`nın rezervi yeniden artacak.

Teminat karşılıklarında ayarlama yapılsın

Cuma itibariyle bankalararası işlemlerde tıkanıklık başladı. Bankalar, interbank, döviz piyasası veya repo piyasası gibi Merkez Bankası veya İMKB`nin aracılık ettiği piyasaların dışında fazla işlem yapmadı. Organize piyasalarda işlem yapabilmek için de bankaların teminat yatırması gerekiyor. En fazla kullanılan teminat enstrümanı da tahviller. Bundan 1 ay önce banka 100 liralık borç alabilmek için teminata 120 liralık tahvil koyuyordu. Tahvillerin faizi yükseldiği için şimdi 100 liralık borç almak için 160 liralık tahvil gerekiyor. Bankacılara göre tahvillerin piyasa fiyatı yerine iç verimi, yani ihraç değerleri kullanıldığı takdirde, bankaların likidite sorunu önemli ölçüde halledilebilecek.

IMF görüşmelerinden acil açıklama gelsin

Ankara ile IMF arasında hızlanan görüşmelerin seri şekilde sonuçlanması gerekiyor. Güven bunalımının çözümlenmesi için IMF`den tatminkâr bir açıklama şart. Likidite krizinin parayı gecelik vadeye hapsettiğini belirten bankacılar, sadece likidite sorununun ortadan kaldırılmasının eski dengesini hemen sağlayamayacağı görüşünde. (SABAH)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
996 TL        
EURO
996 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.