`ABD`ye Nitelikli Sanayi Bölgesi oluşturmayı önerdik`

06.04.2004 - 09:20 | Son Güncelleme :

Kürşat Tüzmen, ABD ile oluşturulması beklenen Nitelikli Sanayi Bölgelerinde (NSB) yüksek teknoloji ürünlerinin üretilmesini önerdiklerini bildirdi

Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, ABD ile oluşturulması beklenen Nitelikli Sanayi Bölgelerinde (NSB) sadece yüksek teknoloji ürünlerinin üretilmesini önerdiklerini ve Amerikan tarafının da bu yaklaşımı olumlu bulduğunu bildirdi. Türk-Amerikan Konseyi´nin 23. yıllık konferansına katılmak üzere Washington´da bulunan Tüzmen, ABD Ticaret Temsilcisi Robert Zoellick ile görüşmesinin ardından, Washington´daki gazetecilerle bir araya geldi. Kürşat Tüzmen, NSB konusunda yeni bir açılımı başlattıklarını belirterek, ´´Belli sektörlerin dışlanması olarak algılanan açılımın, bize fayda sağlamayacağını açıkladık. Bunu çözmek için, tamamiyle yüksek teknoloji ürünlerini üretelim dedik. ABD kendi know-how´ını (bilgi birikimini) getirir bizim iş gücü ve sermayemizle birleşirse, bu Türkiye´ye yararlı bir kalkınma modeli olur´´ dedi. Tüzmen, söz konusu bölgelerde sadece yüksek teknoloji ürünlerinin üretilmesinin anlaşma zemini sağlayacağına işaret ederek, tekstil sektörü konusunda 3 yıldır gelişme sağlanamadığını, iki ülke ekonomisiiçin de yararlı olacak şekilde sadece yüksek teknoloji ürünlerin üretileceği bölgelerin oluşturulmasının uygun olduğunu kaydetti. Tüzmen, bu girişimin, hiç ilerleme sağlanamayan NSB´lerde ilerlemeye yönelik olduğuna işaret etti. Bakan Tüzmen, bir soru üzerine, ´´Tekstil ısrarından vazgeçmiş değiliz. Ben başından beri, bir sektörün NSB içinde yer almaması yaklaşımını uygun görmedim. Zaten, dışarda bırakılan sektörün sorunu var. Ancak iki ülke yararına olacaksa yüksek teknoloji üretimi yapalım. Türkiye´nin birtakım geçişleri sağlaması lazım´´ dedi. Bu açıklamanın, NSB konusunda önemli bir politika değişikliğine işaret ettiği ve kararın tekstilcileri rahatsız edip etmeyeceği yönündeki bir soruya karşılık Tüzmen, ´´Ortada bir imkan varsa, bu imkan Türkiye´ye sağlanacaksa, bunu ülkenin yararına çevirmek lazım. Ben bunu bir çıkış yolu olarak görüyorum. İki ülkenin kullanabileceği şekle sokmamız lazım. Sektörel ayıklama değil´´ yanıtını verdi. Tüzmen, Zoellick ile görüşmesinde ayrıca, Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği anlaşmasından doğan ticari meselelerde destek istediğini de kaydetti. Kürşat Tüzmen, Türkiye´nin, Gümrük Birliği yüzünden, mal alırken AB ülkesi gibi muamele görüp düşük yüzdeli vergiyle alım yaptığı, dışarıya satarken ise yüksek vergi verdiğini anlattı. Tüzmen bu çerçevede Türkiye´nin, bu tip ülkelerle serbest ticaret anlaşması imzalamak istediğini belirtti. Fas ile 7 Nisan´da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan´ın katılımıyla ilk defa bir Arap ülkesiyle serbest ticaret anlaşması imzalanacağını belirten Tüzmen, bunun arkasından Lübnan, Suriye ve Mısır ile de benzer anlaşmaların yapılması için alt yapı çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.