ABD`ye `borç limitini` artır çağrısı

30.06.2011 - 08:56 | Son Güncelleme :

IMF, ABD Kongre üyelerine, ülkenin borç limitini artırmaları çağrısında bulundu

Uluslararası Para Fonu (IMF), ABD Kongre üyelerine, ülkenin <ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf8614601c04688fbeabcd.jpg">14,3 trilyon dolar olan borç limitini artırmaları çağrısında bulundu.

IMF, ABD ekonomisiyle ilgili yıllık raporunda, ABD Kongre üyelerinin, hükümetin borçlanma limitini yükseltmesi konusunda anlaşamaması halinde bunun faiz oranlarında yükselişe ve dolayısıyla küresel piyasalara ve ABD ekonomisinin kırılgan toparlanmasına zarar vereceği uyarısında bulundu.

ABD’de yönetim, 14,3 trilyon dolarlık borç limitine mayıs ayında ulaştı.

ABD, Demokratlar ve Cumhuriyetçiler 2 Ağustos’a kadar borç limitinin artırılması konusunda uzlaşmaya varamazsa borcunu ödeyememe riskiyle karşı karşıya kalacak.

IMF’nin raporunda, Federal hükümetin borç tavanı, ABD ekonomisinin ve dünya finansal piyasalarının ciddi bir şokla karşılaşmaması için süratle artırılmalı denildi.

Raporda, ABD’nin artan bütçe açığının ekonomi için risk oluşturacağı uyarısında da bulunan IMF, bütçe açığını azaltmak için harcamaları hemen kesmek ve vergileri yükseltmek yerine uzun vadeli bir strateji önerisinde bulundu ve bütçe açığını hızla düşürmenin ABD’nin ekonomisinin toparlanmasını yavaşlatabileceğini bildirdi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Standard & Poor’s ve Moody’s, ABD’nin borç limitini yükseltmede anlaşma sağlayamaması ve bütçe açığını azaltmada ilerleme kaydetmemesi halinde AAA olan uzun vadeli kredi notunu düşürebileceği uyarısında bulunmuştu.

IMF, ABD’nin uzun vadeli kredi notunun düşmesinin, ABD Hazine tahvillerinin küresel finansal piyasalardaki merkezi rolü gözönüne alındığında önemli küresel tepkimesi olacağına dikkati çekti.

ABD’nin geçen yıl 1,29 trilyon dolar olan bütçe açığının bu yıl 1,4 trilyon dolara çıkacağı tahmin ediliyor. ABD’nin 2009’daki bütçe açığı ise 1,41 trilyon dolardı.

ABD Merkez Bankasının (FED) gösterge faiz oranını yüzde 0-0,25 aralığında tutmasının, ABD’nin büyüme görünümünün makul seviyelerde olması nedeniyle bir süre daha uygun olacağını belirten IMF, ancak FED’in enflasyon beklentisi görünümünün artması halinde bu duruma kararlı bir biçimde karşılık vermeye hazır olması gerektiğini vurguladı.

IMF’nin tahminlerine göre ABD ekonomisi bu yıl yüzde 2,5 ve gelecek yıl yüzde 2,7 oranında büyüyecek.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.