ABD neden 'futbolun kalbi'ne el koydu?

28.05.2015 - 11:54 | Son Güncelleme :
ABD neden 'futbolun kalbi'ne el koydu? | Genel Haberler

Yolsuzluk operasyonunu neden herhangi bir Avrupa ülkesi değil de ABD yapmıştı?

Dünya spor kamuoyu FBI'ın futbolun kalbi FIFA'ya başlattığı operasyonu konuşuyor. Peki operasyonu bir Avrupa ülkesi değil de neden ABD düzenledi? İşte o sorunun yanıtı...

FBI İsviçrenin Zürih kentinde beş yıldızlı otele şafak baskını düzenleyerek 14 üst düzey FIFA yetkilisini gözaltına aldı. Bu kişiler hakkında rüşvet, kara para aklama ve dolandırıcılık suçlarından dava açıldı. Dünya futbolununun kalbine yapılan bu yolsuzluk operasyonunu neden herhangi bir Avrupa ülkesi değil de ABD yapmıştı. 

Haberin Devamı

DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

DW TÜRKÇE'nin haberine göre; ABD'nin dolayısıyla FBI'ın motivasyonunu anlamak için filmi kısaca geriye sarmak gerekiyor.

ABD  Katar'ın arkasında kalınca

Gözaltına alınan yetkiler hakkındaki iddialardan biri Dünya Kupası'nın düzenleneceği ülkenin belirlenmesi sürecinde yolsuzluklara adlarının karışmasıydı. FIFA, Katar ve Rusya'da oynanacak Dünya Kupası finalleriyle ilgili rüşvet suçlamasıyla karşı karşıya kalmış, birkaç yıl önce 2022 Dünya Kupası'nı düzenlemek için FIFA'ya başvuran ABD, Katar'ın gerisinde kalmıştı.ABD'nin organizasyona ev sahipliği yapamamasının ardından FBI, 100 milyon doları bulan rüşvet için ABD banka hesaplarının kulanıldığını ileri sürerek  operasyon için düğmeye bastığı düşünülüyor..

FIFA'nın adının karıştığı skandallar

Kara para aklama, şantaj ve dolandırıcılıkla suçlanan 7 FIFA üst düzey yetkilisi İsviçre'de gözaltına alındı. ABD'nin 14  kişi hakkında soruşturma açılmasını istemesinin ardından ,  2'si FIFA başkan yardımcısı 7 üst düzey  yönetici gözaltına alındı. FIFA yöneticileri ile 5 spor pazarlama şirketi yöneticisine rüşvet, kara para aklama ve dolandırıcılık suçlarından dava açıldı.  Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği'nin (FIFA) adı sık sık skandallara karıştı. Peki bu skandallar hangileri?

Haberin Devamı

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği'nin üst düzey yöneticilerinin Zürih'te gözaltına alınması akıllara önceki yıllarda yaşanan skandalları getirdi. Daha önce FIFA'nın adının karıştığı skandallarda da merkezde şimdiki FIFA Başkanı Sepp Blatter bulunuyor.

1998 FIFA Başkanlık seçimleri:

Fransa'daki Dünya Futbol Şampiyonası öncesinde FIFA Genel Sekreteri Joseph Blatter rakibi UEFA Başkanı Lennart Johansson'a karşı seçimleri kazandı. Blatter'in Afrikalı delegelere kendisini seçmesi için 50'şer bin dolar rüşvet verdiği iddia edildi. Blatter bu iddiaları geri çevirdi.

ISL Skandalı:

Blatter'den önce görevde olan Joao Havelange ve damadı Ricardo Teixeira'nın batık durumdaki pazarlama şirketi ISL'den Dünya Şampiyonası için milyonlarca dolar rüşvet aldığı iddia edildi. Blattter 1997 yılında FIFA Genel Sekreteri olarak Havelange'ye 1.5 milyon İsviçre Frankı havale etmesine rağmen, rüşvet suçlamalarından aklandı.

2018 ve 2022 FIFA Dünya Kupası:

2018 ve 2022 FIFA Dünya Kupası evsahipliğinin Rusya ve Katar'a verilmesiyle ilgili olarak FIFA İcra Komitesi'nden iki kişi rüşvet aldıkları kanıtlandığı için görevden alındı. Rüşvet olayı FIFA tarafından da soruşturuldu. Ancak yetkililer somut bir sonuca varmaksızın, soruşturmayı kapattı.

2011 FIFA Başkanlık seçimleri:

O yılki seçimlerde Katarlı Muhammed Bin Hamam'ın Blatter karşısında şansı yüksek olarak görünüyordu. Ancak oylamadan kısa bir süre önce Karayipler'den somut rüşvet suçlaması geldi. 35 oyla Kuzey ve Orta Amerika ile Karayipler Futbol Konfederasyonu'nun (CONCACAF) kararı seçimlerde büyük önem taşıyordu. Blatter Konfederasyon'a bir milyon dolar resmi parasal destek sözü verdi. Bin Hamam resmi olmasa da federasyon başına 40 bin dolar önerince, yarışı kaybetti.

Dünya Kupası biletleri:

Milyonlarca futbolseverin heyecanla piyasaya sürülmesini beklediği biletlerin satışıyla ilgili sık sık spekülasyon yapıldı. 2006 yılında biletlerin pazarlanması sırasında o dönemki FIFA yöneticisi Jack Warner'in aile şirketinin 900 bin dolar komisyon aldığı iddia edildi. FIFA soruşturmasına Warner'i dahil etmedi. Soruşturma sadece Warner'in oğlu ile sınırlı kaldı. 2014 yılında Brezilya'da dönemin FIFA yöneticilerinden Arjantinli Julio Grondona'nın yasadışı yollardan Dünya Kupası bileti sattığı yönünde haberler yayımlandı.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.