ABD inkar ediyor

10.01.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Avrupa, Kosova`da görev almış 6 İtalyan askerinin lösemiden ölmesinin ardından Balkan Sendromu skandalıyla çalkalanmaya başladı. Ölümlerin Bosna ve Kosova harekátı sırasında kullanılan zayıflatılmış uranyum mermilerinden kaynaklandığı öne sürülüyor. ABD ise bu iddiayı reddetti.

Kosova`da görev alan 6 İtalyan askerinin lösemiden ölmesinin ardından Avrupa ülkelerinde alarm zilleri çalmaya başladı. Bu ölümlerin, Bosna ve Kosova harekatları sırasında kullanılan indirgenmiş uranyum mermilerinden kaynaklandığı öne sürülürken, ABD sözkonusu silahların kansere yol açtığı yolunda kanıt bulunmadığını açıkladı.

İtalya`da 6, Portekiz`de 1 asker lösemiden, Belçika`da 5 asker kanserden öldü. Kosova`da görev alan askerlerde ortaya çıkan kanser vakalarının ardından ‘Balkan Sendromu’ndan söz edilmeye başlandı. Kanada ve Yunanistan`da askerler kanser taramasından geçiriliyor.

Avrupa`dan uranyum silahlarının yasaklanması konusunda çağrılar yükselirken, Avrupa Birliği gelecek salı günkü toplantısında konuyu masaya yatıracak. NATO Konseyi de aynı gün toplanarak, meseleyi ele alacak. NATO Genel Sekreteri George Robertson, Bosna`da uranyum mermisi atılan bölgelerde inceleme başlattı. NATO ayrıca, uranyum mermilerinin yol açabileceği sağlık sorunlarıyla ilgi bilgi isteyen ülkelere yardım etmeye hazır olduğunu açıkladı.

Belçika, Fransa, İtalya ve Portekiz, zayıflatılmış uranyum içeren DU mermileri ve bunlarla bağlantılı muhtemel sağlık riskleriyle ilgili NATO`dan bilgi istedi. ‘Balkan Sendromu’ Avrupa`nın öncelikli gündem maddeleri arasında yerini alırken, ABD, bu mermilerin lösemi ya da diğer sağlık sorunlarına yol açtığı yolunda bir kanıt bulamadıklarını açıkladı.


İNDİRGENMİŞ URANYUM ÖLDÜRMEZ:

ABD Savunma Bakanlığı, İtalya`nın DU kullanımı konusunda moratoryum ilan edilmesi konusundaki çağrısını da reddetti. Washington, Kosova harekatından bir yıl sonra tank ve sığınakların imha edilmesi için DU`ların kullanıldığı bölgede radyasyon izine rastlanmadığını bildirdi.

Pentagon Sözcüsü Kenneth Bacon, Balkan harekatlarında görev alan askerlerde olağanüstü bir sağlık sorununun görülmediğini belirtti. Zayıflatılmış uranyumun lösemiye yol açan nedenler listesinin ancak alt sıralarına yerleştirilebileceğini söyleyen Bacon, ‘Eğer zenginleştirilmiş uranyumu 250 saat boyunca durmaksızın elinizde tutarsanız aşırı dozda radyasyona maruz kalırsınız. Ama kimse bunu yapmıyor’ dedi.

Bacon, 1999 yılında düzenlenen Kosova Harekatı sırasında US A-10 Thunderbolt uçaklarının gerçekleştirdiği 100 sortide 31 bin raund zayıflatılmış uranyum mermisi atıldığını kaydedildi. 1994-95 yılları arasında Bosna`ya düzenlenen harekat sırasında da 10 bin 800 round DU atıldığı kaydediliyor. (HÜRRİYET)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.