ABD ile F - 16 satışında ortaklık

28.08.2001 - 08:52 | Son Güncelleme :

ABD ve Türkiye`nin, savaş uçağı alım ihaleleri açan Orta Avrupa ülkeleri Macaristan, Avusturya ve Polonya`nın ihtiyaçlarının Avrupa yapımı uçaklar yerine F - 16`larca karşılanması için ortak girişim başlattıkleri bildirildi.

Amerikalı bir askeri yetkili, ABD`nin temel amacının, Orta Avrupa ülkelerinin, Avrupa uçağı değil, F - 16 almalarını sağlamak olduğunu, bu çerçevede geniş F - 16 imkanları ve deneyimi bulunan Türkiye ile işbirliği yaptıklarını söyledi. Yetkili, `Macaristan, Avusturya ve Polonya`nın, Türkiye veya ABD`nin F - 16 önerilerinden birini kabul etmesi bizim için yeterli olacak. İkimizden hangisinin kazanacağı bizim için pek farketmiyor. Amacımız, Amerikan tasarımı F - 16 savaş uçaklarının Avrupa`da yaygınlaşmasını sağlamak. Bu çerçevede, Türkiye ile rakip değil, ortağız` dedi.

Türkiye`ye bir ortak eylem paketi önermeye hazırlandıklarını kaydeden Amerikalı askeri yetkili, `Orta Avrupa ülkelerinin F - 16 almaları durumunda, yedek parça, satış sonrası ve lojistik destek, bakım ve pilot eğitimi konularında Türkiye ile birlikte hareket etmeyi öneriyoruz` diye konuştu.

Washington`daki Türk kaynakları da, ABD ile koordinasyon içinde hareket edildiğini doğrulayarak, Türkiye`nin, Macaristan, Avusturya ve Polonya`ya, bu çerçevede kullanılmış F - 16 uçakları kiralamayı önerdiğini belirttiler.

Bu ülkelerden Macaristan`ın, kararını kısa zamanda açıklaması bekleniyor.
Washington`daki Macar yetkilileri, Macaristan`a Türkiye`nin yanı sıra ABD`nin de kullanılmış F - 16 kiralamayı önerdiğini, rakip ülke İsveç`in önerisinin ise, kullanılmış Gripen avcı uçakları olduğunu söylediler. Macaristan`ın 24 uçağı kapsayacak seçiminin, Eylül başı gibi belli olabileceği belirtildi.

Avusturya ve Polonya ihalelerinde ise, kiralama ya da yeni uçak üretimi yöntemi konusunda henüz karar verilmezken, bu iki ülkenin seçimlerini gelecek yıl yapmaları öngörülüyor. Avusturya ve Polonya ihalelerine, F - 16`ların ve İsveç`in yanı sıra Fransa`nın ve Avrupalıların ortak şirketi Eurofighter`ın da katılması bekleniyor.

Türkiye ile işbirliğinde ABD`nin amacı, silahlı kuvvetlerini modernize etmeyi sürdüren Avusturya ve NATO`nun iki yeni üyesi Macaristan ve Polonya`da F-16`ların yaygınlaştırılması olarak şekillenirken, Ankara`nın üç hedefinin bulunduğu kaydediliyor.

Türkiye`nin 3 hedefi
1. Orta Avrupa ülkeleriyle savunma sanayii işbirliğinin geliştirilmesi
2. Hava Kuvvetleri`ne alınacak 32 adet F - 16 için mali destek sağlanması
3. TAI`ye yeni iş imkanı sağlanması

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.