ABD`den S&P`ye kriz davası
<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf6df7601c04688fbe1ea5.jpg">ABD, kredi derecelendirme kuruluşu S&P`ye krize neden olan kredi risklerini önemsemediği iddiasıyla dava açtı
ımg>Amerikan Adalet Bakanlığı, Büyük Depresyon`dan bu yana görülen finansal krizin kalbindeki kredi risklerini azımsadığı ve mortgage tahvili notlarındaki standartlarını önemsemediği iddiasıyla McGraw-Hill Cos. ve onun Standard&Poor`s birimine dava açtı.
Adalet Bakanlığı, McGraw-Hill ve S&P`yi posta dolandırıcılığı, elektronik dolandırıcılık ve finansal kurum dolandırıcılığıyla itham etti. ABD, 1989 tarihli Finansal Kurumlar Reform, Kurtarma ve İcra Yasası uyarınca her hak ihlali için 1.1 milyon dolarlık dava açtı. Kredi krizine dair bir reyting kuruluşuna açılan ilk davanın açılmasının öncesinde davayı beklediğini söyleyen şirketin hisseleri son 25 yılın en sert düşüşünü kaydetti.
Açılan davanın yasanın ilk hükmü olduğuna dikkat çeken Minnesota Üniversitesi hukuk profesörlerinden Claire Hill, daha önceden böyle bir dava örneğinin olmadığını söyledi.
İddiaya göre S&P Eylül 2004`den Ekim 2007`ye kadar 2.8 trilyon dolar değerinde mortgage destekli varlık ve 1.2 trilyon dolarlık teminat borç yükümlülükleri için not değerlendirmesinde bulundu. ABD, kuruluşun, yatırım bankalarının çıkardığı hisselerin risklerini göz ardı ettiğini ieri sürdü.
ABD, S&P`nin tahvil destekli tahvil ve teminat borç yükümlüklerinin gelir ve piyasa payını artırma isteği, S&P`yi kredi risklerini azımsama ve göz ardı etmeye itti dedi.