ABD`de Kredi Kartı Alarmı
ABD`de iki yıl süren istikrar ortamının ardından, toplanamayan kredi kartı borçlarının ekim ayında artması alarm durumuna geçilmesine neden oldu. Bu durumu değerlendiren uzmanlar ise, ekonominin yavaşlamasına bağlı olarak kredi kartı sahiplerinin faturalarını ödemelerinin aksadığı kaygısını taşımak için zamanın erken olduğunu belirttiler. Toplanamadıkları için silinen kredi kartı borçlarındaki artış ile ilgili raporu geçen cuma günü yayınlayan Moody`s Investor Service`ten Ed Bankole, çok uzun süreli bir iyileşme döneminin ardından dengelenme dönemine girildiğini ve daha sonra aşamalı düzelmelerin yaşanacağını ifade etti. Bankole, kısa vadedeki gelişmenin yönünün istikrar veya kayıp olması konusunda bir öngörüde bulunmak için zamanın erken olduğunu da sözlerine ekledi.
Standard &Poor`s`un bir hafta önceki verilerine benzer veriler açıklayan Moody`s, ekim ayında yüzde 5.39`da yükselen silinmiş borç oranını, bir önceki yılın aynı ayında yüzde 5.34 olduğunu kaydetti. Bu, şubat 1998`den bu yana yaşanan ilk artışı oluşturdu. S&P`nin açıklamasında, silinen borç oranının ekim ayında yüzde 5.23`e yükselerek bir önceki aydaki 5.07`lik düzeyi geride bıraktığı belirtilmişti. S&P, bu oranı ekim 1999`da yüzde 5.5 olduğunu da tespit etti ve raporunda bu düşüşü vurguladı.
UZMANLAR, KAYGIYI İLERİYE BIRAKTI;
Barclays Capital`dan Jeff Salmon, ekim ayında yaşanan gelişmenin dikkat edilmesi gereken bir olgu olduğunu ifade ederken bunun henüz bir kaygı gerekçesi oluşturmadığını söyledi. Daha genel değerlendirmeler yapan uzmanlar, kredi kartlarında ortaya çıkan kayıpların ekonominin diğer unsurları ile atbaşı gittiğini ifade ederek, yavaşlamaya işaret ettiler. Öne çıkan unsur ise, istihdam oldu. ABD Çalışma Bakanlığı`nın Cuma günü yaptığı açıklamada, ABD`deki işsizlik oranının 30 yılın en düşük düzeyi olan yüzde 3.9`dan kasım ayında yüzde 4.0`a yükseldiği belirtilmişti. Bu oran ekonomistlerin konsensüs beklentilerini karşılarken, Dow ve Nasdaq endekslerinin de cuma gününü yükselişle kapamasına neden oldu. (FİNANSAL FORUM)