ABD`de Kara Mayınlarını Koklayabilecek Bilgisayarlı Burun Geliştirildi

14.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


-Cihazın Performansı Eğitimli Köpeklerin Performansına Denk

BOSTON (A.A) - 14.12.2000 - ABD`nin Tufts Üniversitesi Tıp Okulu`ndaki araştırmacılar, dünyanın birçok yerinde baş belası olan kara mayınlarının temizlenmesine yarayabilecek bir cihaz üzerinde çalışıyor. Amerikan araştırmacıların geliştirdikleri cihaz, kara mayınlarının kokusunu alabilen, yerini saptayabilen bilgisayarlı suni bir burun gibi işlev görüyor. Kontrol altındaki deneme şartlarında, bu cihaz milyarda iki parça kokuyu tespit edebiliyor ve bu özelliğiyle, eğitimli köpeklerin performansına denk düşüyor. Cihazı icad eden Tufts Üniversitesi araştırmacıları, bununla, kara mayınlarının açık arazi şartlarında iki yıl içinde tamamen tespit edilecek hale geleceğini öngörüyor. Bu proje üzerinde, meslekdaşı nörobilim (sinir hücreleri bilimi) Profesörü Joel White ile birlikte çalışan John Kauer, kara mayınlarının çoğundaki patlayıcıların kokusunu hissedebilmenin son derece güç olduğuna dikkat çekiyor. Kauer ve White`ın geliştirdikleri kara mayınlarının tespiti ve temizlenmesinde kullanılabilecek cihaz, mevcut suni burunlardan iki yönüyle ayrılıyor. Bu cihaz, özellikle kara mayınlarını arayıp bulacak şekilde tasarlandı ve hayvanların kokuları algılama, sezme yöntemleri ve yollarına benzetim (simülasyon) yapılarak imal edildi. Kara mayınlarının tespitine yarayan cihazda bir hava girişi var, hava ve havanın beraberinde getirdiği kokular, bu kanaldan 32 algılayıcı içeren kutuya giriyor. Cihaz, bazı kokuların bıraktıkları izlerin kalıplarını (signature patterns) tanıyacak şekilde programlandı. Cihaz, ayrıca, bulunan, saptanan şeyi kullanıcıya, operatöre bildiren, tasvir eden benzetimli (simülated) sese de sahip. Cihaz Missouri`deki Fort Leonard Wood yöresinde aktif olmayan bir mayın tarlasında denendi, ancak, havanın hareketi, dalgalanması kokuları değiştirdiğinden, sınırlı ölçüde başarılı sonuç verdi. Projeyi finanse eden Savunma Bakanlığı`nın merkezi araştırma-geliştirme kuruluşu Gelişmiş Savunma Araştırmaları Projesi Ajansı, kara mayınlarından yayılan patlayıcıları algılayabilen balarıları üzerinde de araştırmalar, incemeler yürütüyor. Araştırmacılar, balarılarının kovanlarına, patlayıcıyı tespit edebilecek ve arıların bunların izlerini kovana taşımalarını sağlayacak algılayıcıları yerleştirmişlerdi. Kara Mayınlarına Karşı Doktorlar Örgütü`ne göre, 70 ülkede 60 milyonu aşkın patlamamış kara mayını bulunuyor ve her 22 dakikada bir sivil hayatını kaybediyor ya da sakat kalıyor. İnsan Haklarını Savunan Doktorlar Birliği de, ABD`de kara mayınlarının tespiti ve temizlenmesi teknolojisi geliştirilmesine karşın, bu mayınların üretimi ve kullanımının yasaklanması konusunda karar alınmamasından şikayetçi.

-SUNİ BURUNLAR YENİ DEĞİL-

Kara mayınlarının tespitinde de kullanılan suni burun teknolojisi yeni bir olgu değil, ilk kez 1982`de geliştirilen bu teknoloji, şimdiye kadar, genellikle, kahve ve peynir çeşitleri arasındaki farklılıkları anlatmada kullanılageldi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.