AB Genişlemesi Ocak 2005`e Sarkabilir

09.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Polonya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti, 1 Ocak 2003 tarihinde birliğe katılmayı umut ediyordu. Ancak, bugün (dün) açıklanacak olan bir raporda Komisyon genişlemenin söz konusu tarihte gerçekleşmesi umutlarına son verecek.


Avrupa Komisyonu, aday üyelerle müzakerelerin en az 18 ay daha devam edeceğine ilişkin planlarını açıklayınca, Avrupa Birliği`nin (AB) genişlemesinin erken gerçekleşeceğine ilişkin umutlar tehlikeye girecek. Ön dalga ülkeleri olarak tanımlanan Polonya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti, 1 ocak 2003 tarihinde birliğe katılmayı umut ediyordu. Ancak, bugün (dün) açıklanacak olan bir raporda Komisyon genişlemenin söz konusu tarihte gerçekleşmesi umutlarına son verecek. Komisyon ön dalga ülkeleriyle müzakerelerin 2002 yılında sonuçlandırılmasını önerecek. AB hükümetleri herhangi bir anlaşmayı parlamentolarında onaylamak için 18 aya gereksinim duyduğundan, takvim, 2004 yılında bir büyüme açısından bile sorunsal gözüküyor. Komisyon 2005 yılının daha muhtemel olduğu görüşünü pekiştirecek. Bu sabah (dün) onaylanması beklenen bir taslak raporda, Komisyon, takvimin yol gösterici olduğunu ve birçok durumda erkene alınabilir, diyerek 2003 yılında aday üyelerin katılımının hala olası olduğunu belirtecek. Pratikte AB nihai tarihleri hep uzar ve genişleme gibi gerçekten tartışmalı konularda bu duruma kaçınılmaz gözüyle bakılıyor.


Komisyon bu açıklamadan kaynaklanacak şoku adayların üyeliğe hazırlanırken kaydettiği ilerlemeyi överek yumuşatacak - bu övgü, geçen yıl azarlanan Polonya ve Çek Cumhuriyeti tarafından iyi karşılanabilecek. Komisyon aday üyelerin yasalarını AB yasa ve yönetmelikleriyle paralelleştirme girişimlerinden olumlu etkilendi, ancak yürürlüğe koyma ve uygulama alanlarında eşitsizlik olduğunu belirtti. 12 ülke ile devam eden müzakerelerde AB`nin siyasi kıstaslarının yerine getirildiği yargısında varılacak - bu kıstaslardan bir tanesi de demokratik ilkelere uymak. Bu ülkeler demokratik sistemlerini daha da güçlendirdikleri için övülecek.
Aday olan ama henüz müzakereleri başlamamış Türkiye`nin demokratik sisteme ilişkin olarak daha işinin bitmediği ve özellikle insan hakları alanında çalışması gerektiği belirtilecek.


Komisyon ön dalgadaki 6 ülkenin AB`nin ekonomik kıstasını tamamladığını ya da tamamlamak üzere olduğunu söyleyecek. Bu yıl görüşmelere başlayan ikinci dalga ülkeler olan Malta, Latviya ve Slovakya genelde iyi değerlendirmeler alacak ve bu ülkelerin birinci büyüme dönemine girebilecekleri mesajı verilecek. Ancak Romanya`nın ekonomik kıstası tamamlamak için kaydettiği ilerlemelerin sınırlı olduğu belirtilecek. Bu anlamda Bulgaristan`ın daha iyi durumda olduğu belirtiliyor.
Komisyon, yolsuzluk, dolandırıcılık ve ekonomik suçların Aday ülkelerin çoğunda yaygın olduğunu, ve yolsuzluğunun ciddi bir sorun olmaya devam ettiğini ilan edecek. Komisyon raporuna göre, kadın ve çocuk ticareti bazı aday ülkelerde büyüyen bir sorun olmaya devam ederken, evlat edinmeye ilişkin uluslar arası kuralların çiğnenmesi de bir sorun olarak ortaya çıkıyor.
Komiserler tarafından revize edilme olasılığı olan taslak, ön dalga ülkeleriyle müzakerelerin 2002 yılı içinde sona erdirilebileceğine işaret ediyor. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.