8. Müsiad Uluslararası Fuarı Açıldı
İSTANBUL (A.A) - 26.10.2000 - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği MÜSİAD) Başkanı Ali Bayramoğlu, genelde gelişmemiş ülkelerde insanların birçok şeyi devletten bekledeğini, işadamlarının ise kendine münhasır kabiliyetlerini ortaya koyarak ve moral desteği alarak kendilerini dünyaya açtıklarını söyledi. Bayramoğlu, ``Bizleri idare eden temsilcilere, parlamentoyu oluşturan siyasi partilerden rica ediyoruz, bize sadece destek olun köstek olmayın`` dedi. CNR Dünya Ticaret Merkezi`nden düzenlenen 8. MÜSİAD Uluslararası Fuarı, Fazilet Partisi Genel Başkanı Racai Kutan tarafından açıldı. Açılışta konuşan MÜSİAD Başkanı Bayramoğlu, kendi işlerini kendilerinin görebileceğini, istihdam oluşturabileceklerini ifade ederek, ``Ama ülkenin bütçesinin bütün kaynaklarını siz tamamen rantiye kesimine ve faiz ödemesi olarak aktarıyorsunuz. Bu ülke insanlarının değerlerini, morallerini bozarsınız, kabiliyetlerini engellersiniz`` diye konuştu. 2001 yılı bütçesinde eğitime, sağlığa ve yatırımlara çok az bir pay ayrıldığını savunan Bayramoğlu, şunları söyledi: ``Böyle mi kalkınacak ülke? Son 10 yılda Türkiye`nin faize ödediği para 120 milyar dolar. Bunu istihdama, yatırıma aktarsaydınız 3 milyon kişiye iş, 15 milyon kişiye de aş olurdu.
ÇOK İYİ TAHLİL ETMEMİZ GEREKİR;
Türkiye`ye yabancı sermaye girişi 1 milyar doları bile bulmazken, en az bunun 2-3 katını üstelik yabancı sermaye olarak değil yurt dışından tamamiyle kendi insanlarımızın kaynaklarıyla ülkeye yatırım olarak, istihdam olarak, ihracat olarak aktaranlara sermaye piyasası olarak yapılan müdahalelerin hepsine karşıyız. Kombassan`a ilişkin olarak, şirketi incelemişler, defterlerinde eksiklik varmış. Türkiye`nin en büyüğü Koç en küçüğü de esnaf. Hepsinin defterlerini inceleyiniz, acaba hepsinde kusur yok mu? SPK`nın kendisini inceleyelim, yaptığı icraatların hangisi doğru, hangisi gerçek bürokrasiye uygundur? Bunları çok iyi tahlil etmemiz gerekir. Sakın morallerinizi bozmayın, yapmayı düşündüğünüz şeyden geri kalmayın. Çünkü Türkiye`nin, dünyadaki insanların bizden beklediği çok şey var. MÜSİAD da sizin yanınızda olacaktır.`` Bayramoğlu, kendilerinin oylarıyla Ankara`ya giden ancak toplantılarına gelmemeyi kendilerine görev zanneden bazı siyasiler varsa onların da er ya da geç derslerini alacaklarını belirtti.
Ali Bayramoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: ``Başta iktidara söylüyorum. İktidara halkın oylarıyla geldiniz. İşadamlarını, sivil örgütleri hiçe sayarak bir yere varamazsınız. Özellikle de MHP`ye sesleniyorum, siz bizim içimizden yetiştiniz. Bizlerle aynı değeri paylaşan milliyetçi mukaddesatçı insanlar olarak oraya gittiniz. Ama bizim yanımızda görünmekten niçin imtina ediyorsunuz. ANAP`a da sesleniyorum, siz de milliyetçi mukaddesatçı olarak çıktınız, oylarımızı aldınız. Yanımızda görünmekten imtina ediyorsunuz. Parlamento Türk milletinin aynasıdır ama bugün aynası değil. Aynası olması için elimizden geleni arda koymayacağız. Bunu herkes böyle bilsin. 10 yıldır MÜSİAD camiası birçok engellere rağmen ayakta durmuştur, durmaya da devam edeceketir.``
MELİH GÖKÇEK;
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de, Fuarın güzel bir organizasyon olduğunu belirterek, ``Ancak Fuardan sonra kazanacağımız paralar maalesef rant sahiplerine faiz olarak gidecek. Bunun da üzüntüsünü yaşıyorum`` dedi. 2000 yılında Türkiye`nin 21 katrilyon iç borç faizi ödediğini ifade eden Gökçek, böyle bir ülkede para kazanmak ve kazandıktan sonra da paraların başka yere gittiğini görmenin insanları üzdüğünü söyledi. Türkiye`nin 10 milyar dolarının Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu`ndaki (TMSF) 8 bankada battığını ileri süren Gökçek, ``Bu bankalar batarken hükümet ortada yok. Yakalandıktan sonra da medya (bravo yakaladınız) diyor. İş işten geçtikten sonra`` dedi. Gökçek, deprem felaketinde Türkiye`nin uğradığı zarar 5 milyar dolar olarak düşünüldüğünde sadece 8 bankanın Türkiye`ye iki depreme malolduğunu kaydetti. İTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım da Türkiye`nin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıyı herkesin bildiğini belirterek, devletin ekonomiden elini çekmesini istedi. Yıldırım, hükümetin, uygulanan ekonomik politikanın temellerini oluşturan ana öğeleri ortaya koyması gerektiğini kaydederek, Türkiye`nin şimdi uyguladığı karma ekonominin sıkıntılarını çektiğini belirtti.
16 MİLYAR DOLARA ÇIKMASI MÜMKÜN;
Ekonomik İşbirliği Örgütü (ECO) Genel Sekreteri Dr. Abdurrahim Gavahi de konuşmasında ECO`ya 10 ülkenin üye oldğunu ve bu ülkeler arasındaki ticaret hacminin 4 milyar dolar seviyesinde bulunduğunu belirterek, bunun 16 milyar dolara çıkmasının mümkün olduğunu söyledi. Dr. Gavahi, buradaki temel sorunun üye ülkeler işadamları arasında işbirliği ve yatırım eksikliği olduğunu kaydetti. Filistin Ticaret Bakan Yardımcısı Suleiman Abu Karh da konuşmasında Filistin`in 25 gündür halkıyla büyük bir katliamla karşı karşıya bulunduğunu ama gerek Filistin yönetiminin gerekse Filistin halkının Kudüs`ü korumaya kararlı olduğunu söyledi. Kalp rahatsızlığı bulunmasına, çok tehlikeli yollardan geçmesine rağmen Fuar açılışına katıldığını ifade eden Karh, yarın da Filistin`le ilgili bir basın toplantısı düzenleyeceğini bildirdi. Bu arada, Fuar sırasında MÜSİAD ile Endonezya Ticaret ve Sanayi Odası arasında bir işbirliği protokolü imzalandı. İki ülke arasındaki ticaret hacmini geliştirmeyi amaçlayan protokolü, MÜSİAD Başkanı Ali Bayramoğlu ile Endonezya İstanbul Fahri Başkonsolosu Prof. Dr. Semih Tezcan ve Endonezya Ticaret ve Sanayi Odası Temsilcisi Pramudya Taufik imzaladılar. 29 Ekime kadar açık kalacak 8. MÜSİAD Fuarı`na 200 dolayında yerli ve yabancı firma katılarak ürünlerini sergiliyor.