7 vilayete umut kapısı

08.10.2013 - 16:05 | Son Güncelleme :

Lojistikçi, liman patronu olunca...

Lojistikçi, liman patronu olunca, Samsun’un kaderi değişti.

Samsun`da, 2010’dan itibaren özel sektör tarafından işletilmeye başlanan limana 40 milyon dolarlık yenileme yatırımı yapıldı. Amasya, Tokat, Çankırı, Sivas, Ordu, Giresun gibi vilayetler ne üretiyorsa daha kolay ihraç etmeye başladı. Liman’daki yük trafiği 1.5 milyon tondan 3.5 milyon tona yükseldi.

CEYNAK’ın 2010 Nisan’ında devraldığı ve 40 milyon dolarlık yenileme yatırımlarıyla dünya standartlarında bir liman haline getirdiği Samsun Limanı, Karadeniz’deki tüm ülkeler içinde en hızlı büyüyen liman oldu. Türkiye’nin en eski lojistik firmalarından biri olan Ceynak’ın patronu Ali Avcı, “Şimdi Amasya’nın mermeri Mersin’e değil Samsun’a iniyor.

Çorumlular makinelerini ve diğer ürünlerini Samsun’dan gönderiyor. Ordu, Giresun gibi illerimizden fındığı üreticinin kapısından alıp Samsun Limanı’na, oradan da yurt dışına gönderiyoruz. Devlet Samsun Sivas demiryolu hattına yeni yatırım başlattı” diyor.

Ali Avcı şöyle anlatıyor Ceyhan’dan Samsun’a uzanan girişimcilik öyküsünü:

HEM ALAYLI HEM MEKTEPLİ

· 1956 Ceyhan doğumluyum. Malum; Adana tarım cenneti. Babam sebze halinde komisyonculuk yapardı. Beni de yaz tatilimde bir nakliyecinin yanına çırak verdi. Yazıhanede, getir-götür işlerini yapmaya başladım. Okul başlayınca da vakit buldukça devam ettim. Çukurova’da; buğday, karpuz, pamuk peşpeşe çıkardı. Ben o iş yerinde kalıcı eleman oldum. 17-18 yaşında Çukurova Üniversitesi’nde okumaya başlayınca da şirkete beni ortak ettiler. ‘Sen buranın yüzde 25’ine sahipsin, oku ama bizimle devam et’ dediler. Böylece ben hem alaylı hem mektepli olarak sektörde kaldım. Firmamız Ceyhan Nakliyat olarak işi büyüttük. 1983’ten sonra Mersin’de yer açtık.

İLK TAAHHÜTLÜ TAŞIMALAR · Mersin’e geldikten sonra piyasada boşlukları görmeye başladım. Büyük kurumların yükleri için taahhütlü taşımalara başladık. Böylece, uzun süreli ya da ‘çok özel taşıma’ gerektiren işler gelmeye başladı. Mesela, boru hattı projesinde boru taşımalarını yapmak gibi. Daha sonra, Türkiye Zirai Donatım Kurulu (TZDK), Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) gibi kurumların ihaleli taşımalarını aldık. Tarım ürünlerinde uzmanlaştık. Devletin 17 yem sanayi fabrikası vardı ve toplu taşımaları çok büyüktü. Telekom yatırımları hızlandığında da uzun süre direk taşıması yaptık.

SADECE YURTİÇİNDE TAŞIYORUZ

· Mersin’de, ithalatçıların limana gelen ürünlerini fabrikalarına taşıyarak ‘liman hizmetleriyle’ tanıştık. 1988’de İstanbul’a taşındık. Ceynak olarak hiç uluslararası taşıma yapmadık. Prensip olarak sadece yurt içindeki taşımalara odaklandık. Gazete ve promosyon ürünleri bile taşıdık. 800 bin ton kapasiteli 150 bin metrekarelik depolama alanımız var. Ki bu depolamalar ‘silo, likid depolama özellikleri olan çok özel depolardır. 12 yıldır, İstanbul’un çöplerini aktarma istasyonunda imha-ayıklama alanına taşıyoruz. Yılda 3 milyon ton civarında çöpü özel araçlarımızla taşıyoruz.

Tekirdağ’a hazırız yurtdışından teklifler var

CEYNAK Yönetim Kurulu Başkanı Ali Avcı, 2008’de Özelleştirme İdaresi’nden Samsun Limanı’nın 36 yıllık işletme hakkını, ihaleyle, 125 milyon dolarla aldıklarını belirtiyor ve şöyle konuşuyor: “2010 Nisan’ında resmen devir aldık. Hemen yatırımlara başladık. Konteyner hizmeti yoktu. Gemiler haftalarca bekleyebiliyordu. Gerekli yatırımı yaptık ve işin şekli değişti. Tahıl ticareti çok büyüktü siloyu büyüttük. Çevre yatırımlarını tamamladık.2 yılda limanı adeta yeniledik. Aldığımızda 8 milyon dolar ciro, 1.5 milyon tonluk kapasite vardı. 2012 sonunda 24 milyon dolar ciroya ve 3.5 milyon ton kapasiteye ulaştık. Bu arada Tekirdağ Limanı 1997’de ilk özelleşenler içindeydi. Alan firma 15 yıl daha işletme hakkı olmasına rağmen limanı bıraktı. O limanı da biz işletiyoruz. Devlet yeniden ihale edecek ve özelleştirecek. Ege ve Akdeniz’de başka limanlar bakıyoruz. Arnavutluk ve Rusya’dan liman işletmeciliği için davetler aldık.”

Seramik makineleri ‘yerli’ olacak

EKONOMİ Bakanlığı desteğiyle, Eskişehir, Bilecik, Kütahya (EBK) Seramik İş Kümesi Derneği ve Makine Aksamları İhracatçıları Birliği (MAİB) bir araya geldi. EBK Seramik İş Kümesi Derneği Başkanı Zeki Şafak Ozan, “Seramik sektörünün ihtiyacı olan makinelerin yerli üretilmesi, hem ülkemize hem de sektörümüze kazandırır” derken, MAİB Başkanı Adnan Dalkıran ise “Bu konuda her türlü işbirliğine hazırız” diye konuştu.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.